Japansk glasbær - Callicarpa japonica

Dansk navn:
japansk glasbær

Videnskabeligt navn:
Callicarpa japonica

Familie:
Verbenaceae (jernurtfamilien)

Højde:
2 m.

Blomstring:
første halvdel af august

Hjemegn:
Kina, Korea, Japan 

Callicarpa japonica
Callicarpa japonica Callicarpa japonica


Den Callicarpa japonica der ses på det øverste billede stammer fra frø indsamlet af Nordisk Arboretudvalgs ekspedition til Sydkorea i 1976. Frøene blev indsamlet i Gangwon provinsen. En gruppe af buske kan ses ved bagsiden af den gule murstens kontorbygning i kvadrat 1016, positionerne 2726 til 2927. Kort over kvadrater og positioner kan hentes på Arboretets hjemmeside under Plantesøgning.

Plantebeskrivelse:

Slægten Callicarpa har sit centrum for udbredelse i troperne og subtroperne udtagen Afrika og Sydamerika. Der er 140 arter indenfor slægten. Den mest nordlige art er Callicarpa japonica.

Vi har 3 levende arte i Hørsholm (C. dichotoma, C. japonica, C. mollis) eller kun 2 % af alle kendte arter. Arboretet har 19 eksempler af japansk glasbær som inkluderer eksempler fra 5 forskellige vildtvoksende provenienser i Japan og Korea. Af denne var to provenienser indsamlet på Nordiske Arboretudvalgets ekspeditioner til Japan og Korea. Callicarpa japonica blev introduceret som en kulturplante i vesten i 1845. Den tidligste reference jeg har set om dyrkning i Danmark er 1916.

Den blev først introduceret til Arboretet i 1951 og disse eksempler er stadigvæk levende. Callicarpa japonica er for det meste brugt som en prydplante med enestående smukke violette efterårsfarve på sine bær. I små landsbyer i Japan er den lovprist for sine stærke kvister som er brugt som spisepinde og skafter til redskaber. Planten er en løvfældende busk op til 2 m i højde og brede.

Barken er gråbrun og glat med runde luftningsporer. Unge skud har små stjerneformede hår og vinterknopperne er nøgne, med kort stilk og er dækket med kort grå stjerneformet hår. Bladene er 3 til 15 cm lange, og sidder modsatte på skuderne. Bladets base er kileformet og spidsen er tilspidset. Kanten er tandet undtagen nære basis.

Bladstilken er kort - 2 til 7 mm - og bredfuret ovenpå. Om efteråret er bladfarven gul til violet. Blomsterne er i mange blomstrende kvaste fra bladhjørnerne. De er 4 mm lange og klokkeformede med 4 lapper. Støvdrager og griffelen stikker langt ud fra kronen. Frugten er bær lignende 4-frøet stenfrugt, 3-4 mm i diameter.

De modner til en påfaldende glinsende violet farve. Japansk glasbær bliver til en mellemstor busk som er let at overse indtil efteråret, når en spektakulær opvisning af små violette frugter udvikles.

Frugtens farve og blankhed gør at de ser kunstige ud men det er den naturlige farve og glans. Frugten udvikler sig på nye skud og nogle beskærer deres buske hårdt tilbage men dette behøves ikke baseret på de planter vi har i Arboretet. Frugtsætningen er større hvis flere buske (af forskellige kloner) er placeret tæt sammen så de kan krydsbestøves. Ofte er bladene også af fin farve men frugten sidder længe efter bladene er faldet af. Der er ingen alvorlige sygdomme og arten er let at omplante.

Japansk glasbær er beskrevet i bogen Plants that merit attention- Bushes. Det er en plante som er værd at dyrke i et efterårs landskab.

Arboretet har sent levende eksempler til prøvning i andre parker rundt om i landet, for eksempel: Vilvorde Havebrugsskole, Sorø Akademihave, Den Geografiske have, Århus Botaniske Have og Københavns Botaniske Have.

Referencer

  • Bean, W.J. 1980 Trees and Shrubs Hardy in the British Isles Vol IV A-C Eight edition. John Murray publishers. 808 pp. Kurata, Satoru. 1976.
  • Illustrated Important Forest Trees of Japan Vol 5. Chikyusha Co. Ltd. Tokyo. 238 pp. Lange, J. 1999.
  • Kulturplanternes Indførselshistorie i Danmark indtil midten af 1900-talet. DSR Forlag, Frederiksberg C. 458 pp. Mabberley, D.J. 1998.
  • The Plant Book. The Bath Press, Bath, 858 pp. Olsen, O. et al. 1997

Havens Planteleksikon

  • Træer og Buske. Det Danske Haveselskab Publisher, 674 pp. Petersen, O.G. 1916.
  • Træer og Buske. Diagnoser til Dansk frilands-trævækst. Gyldendalske Boghandel, Kjøbenhavn. 517 pp. Poor, J.M. & Brewster, N.P. 1996.
  • Plants that merit attention. II Shrubs. Timber Press Inc. Portland.
  • Plants For A Future https://pfaf.org/user/Default.aspx