Bytræseminar 2016

En park med træer

Der var igen i år en flot tilslutning til Bytræseminaret med over 230 deltagere. Her kan du bl.a. finde oplæg om bytræers muligheder i håndtering af byens vand, hvordan træer kan bidrage til at køle byen ned og hvordan borgerinddragelse kan bruges strategisk i bytræers forvaltning.

Seminaret afholdtes som sædvanlig i samarbejde med Dansk Træplejeforening, der uddelte årets træpris til platanalleen på Lyngby Hovedgade.

Præsentationer fra Bytræseminar 2016

Bytræer og LAR

Der ligger et stort potentiale i at kombinere bytræers vandforsyning og nedsivning af overfladevand. Men hvilken jord er bedst til formålet? Og hvilke tanker bør man gøre sig i forhold til konstruktion og placering af plantehullet?

Kim Tang, fagkonsulent, Danske Anlægsgartnere

Plantevalg for bytræer i LAR-scenarier

Artsvalget kan være afgørende for en plantnings succes, og det bliver ikke nemmere når plantningen skal opfylde flere formål. Et oplæg om krav til træarter etableret i LAR-scenarier, inklusive forslag til konkrete træarter.

Jens Thejsen, konsulent og forfatter

LAR i praksis i Stockholm

I Stockholm har man i en del år samlet erfaringer med at kombinere træer og håndtering af overfladevand. Oplægget præsenterer konkrete løsningsmuligheder og erfaringer.

Björn Embren, Trafikkontoret Stockholm

Nyt fra forskningen: Rødder under vand – hvad kan træer holde til?

De fleste træarter får problemer, hvis deres vækstjord er vandmættet for længe og på de forkerte tidspunkter. Men hvilken tidshorisont er der tale om? Og hvad ved vi om forskelle mellem arterne?

Ingeborg Callesen, forsker, og Hanne Larsen,  MSc Agriculture, Københavns Universitet

FLL-bytræsubstrater, dyb rodudvikling og træers degenerationsmekanismer

En god rodudvikling er en afgørende forudsætning for et langt træliv. Og god rodudvikling kræver plads god jord. Oplægget giver et bud på, hvordan nye substrat-typer kan understøtte rodvækst i dybden.

Christian Nørgaard Nielsen, konsulent

Byen der fungerer og opleves som en skov

Mens byen der fungerer og opleves som en skov stadig er en vision, giver oplægget eksempler på hvorfor denne vision er relevant for klimatilpasning, og hvad det betyder for design og forvaltning af byens skoven, parken, LAR anlæg, gadeplantninger mm.

Anders Busse Nielsen, professor, Københavns Universitet

Nyt fra forskningen: Kan bytræer bidrage til en behagelig temperaturoplevelse ( How useful are our urban trees in mitigating urban heat)?

Byens varmeø er en realitet, og bytræer siges at kunne afhjælpe opvarmningen. I München blev nedkølingseffekten undersøgt på forskellige lokaliteter og arter. Oplægget holdes på engelsk.

Mohammad Rahman, PostDoc, Technical University Munich

Bytræet i Gladsaxe gennem 115 år – en historisk analyse

En omfattende analyse af kort, luftfotos og historisk billedmateriale viser udviklingen af bytræbestanden i Gladsaxe gennem tiderne.

Berit Rørbøl, landskabsarkitekt

Stories from the south – bytræer i Australien

Også I år har vi besøg fra den anden side af jordkloden. Der sker spændende ting i Melbourne. Vores gæst Stephen Livesley giver et overblik over aktuel forskning i forhold til træers mangeartede bidrag til byens klima og biodiversitet.

Stephen Livesley, associate professor, University of Melbourne

Strategisk borgerinddragelse i forvaltningen af bytræer: Erfaringer fra Danmark og udlandet.

Politikerne skiftes ud med jævne mellemrum, men borgerne bliver. Arbejdet med borgerinddragelse i forvaltningen af bytræer kan løftes til et strategisk niveau – med store fordele for borgerne og deres grønne områder.

Natalie Marie Gulsrud, adjunkt, Københavns Universitet.

Sidste nyt om hestekastanjebakteriekræft

Iben M. Thomsen, seniorrådgiver, Københavns Universitet