Bornholm-Skåne regionens tektoniske udvikling

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelFormidling

Standard

Bornholm-Skåne regionens tektoniske udvikling. / Graversen, Ole; Holm, Paul M.; Abramovitz, Tanni.

I: Geoviden, Bind 2011, Nr. 1, 2011, s. 2-17.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelFormidling

Harvard

Graversen, O, Holm, PM & Abramovitz, T 2011, 'Bornholm-Skåne regionens tektoniske udvikling', Geoviden, bind 2011, nr. 1, s. 2-17.

APA

Graversen, O., Holm, P. M., & Abramovitz, T. (2011). Bornholm-Skåne regionens tektoniske udvikling. Geoviden, 2011(1), 2-17.

Vancouver

Graversen O, Holm PM, Abramovitz T. Bornholm-Skåne regionens tektoniske udvikling. Geoviden. 2011;2011(1):2-17.

Author

Graversen, Ole ; Holm, Paul M. ; Abramovitz, Tanni. / Bornholm-Skåne regionens tektoniske udvikling. I: Geoviden. 2011 ; Bind 2011, Nr. 1. s. 2-17.

Bibtex

@article{3f912ddd4f9340d9ad46b73b646ad22c,
title = "Bornholm-Sk{\aa}ne regionens tektoniske udvikling",
abstract = "Den geologiske opbygning af Bornholm og Sk{\aa}ne h{\ae}nger sammen med udviklingen af Sorgenfrei–Tornquist Zonen, hvor h{\o}jtliggende grund - fjeldshorste er karakteristiske elementer i Bornholm–Sk{\aa}ne segmentet mod syd{\o}st. Kattegat–Skagerrak segmentet mod nord -vest er pr{\ae}get af dybtliggende grabenbassiner, hvor sedimenterne blev foldet og presset op langs forkastninger i den afsluttende deforma tionsfase i Sen Kridt. Foldningen af sedimenterne og h{\ae}vningen af horstblokkene i Sorgenfrei–Torn -quist Zonen har hidtil v{\ae}ret henf{\o}rt til kompression opst{\aa}et ved kontinentkollisionen mellem Europa og Afrika, der f{\o}rte til opfoldning af Alperne i Sydeuropa. I denne artikel vises det, at den strukturelle udvikling i Sorgenfrei–Tornquist Zonen i stedet kan knyttes sammen med vulkanske intrusioner i Bornholm–Sk{\aa}ne omr{\aa}det i sen Pal{\ae}ozoikum og med udviklingen af Nords{\o}-regionen i Mesozoikum.",
keywords = "Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, Geologi",
author = "Ole Graversen and Holm, {Paul M.} and Tanni Abramovitz",
year = "2011",
language = "Dansk",
volume = "2011",
pages = "2--17",
journal = "Geoviden",
issn = "1604-6935",
number = "1",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Bornholm-Skåne regionens tektoniske udvikling

AU - Graversen, Ole

AU - Holm, Paul M.

AU - Abramovitz, Tanni

PY - 2011

Y1 - 2011

N2 - Den geologiske opbygning af Bornholm og Skåne hænger sammen med udviklingen af Sorgenfrei–Tornquist Zonen, hvor højtliggende grund - fjeldshorste er karakteristiske elementer i Bornholm–Skåne segmentet mod sydøst. Kattegat–Skagerrak segmentet mod nord -vest er præget af dybtliggende grabenbassiner, hvor sedimenterne blev foldet og presset op langs forkastninger i den afsluttende deforma tionsfase i Sen Kridt. Foldningen af sedimenterne og hævningen af horstblokkene i Sorgenfrei–Torn -quist Zonen har hidtil været henført til kompression opstået ved kontinentkollisionen mellem Europa og Afrika, der førte til opfoldning af Alperne i Sydeuropa. I denne artikel vises det, at den strukturelle udvikling i Sorgenfrei–Tornquist Zonen i stedet kan knyttes sammen med vulkanske intrusioner i Bornholm–Skåne området i sen Palæozoikum og med udviklingen af Nordsø-regionen i Mesozoikum.

AB - Den geologiske opbygning af Bornholm og Skåne hænger sammen med udviklingen af Sorgenfrei–Tornquist Zonen, hvor højtliggende grund - fjeldshorste er karakteristiske elementer i Bornholm–Skåne segmentet mod sydøst. Kattegat–Skagerrak segmentet mod nord -vest er præget af dybtliggende grabenbassiner, hvor sedimenterne blev foldet og presset op langs forkastninger i den afsluttende deforma tionsfase i Sen Kridt. Foldningen af sedimenterne og hævningen af horstblokkene i Sorgenfrei–Torn -quist Zonen har hidtil været henført til kompression opstået ved kontinentkollisionen mellem Europa og Afrika, der førte til opfoldning af Alperne i Sydeuropa. I denne artikel vises det, at den strukturelle udvikling i Sorgenfrei–Tornquist Zonen i stedet kan knyttes sammen med vulkanske intrusioner i Bornholm–Skåne området i sen Palæozoikum og med udviklingen af Nordsø-regionen i Mesozoikum.

KW - Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet

KW - Geologi

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 2011

SP - 2

EP - 17

JO - Geoviden

JF - Geoviden

SN - 1604-6935

IS - 1

ER -

ID: 35451398