Byen, regionen og maden


Kurset er på PhD niveau og indeholder en kombination af forelæsninger, hands-on øvelser, gruppearbejde og ikke mindst felt besøg hos de særlige ”fødevaresteder” som Bornholm er så rig på.

På kurset giver også nogle af øens unge succesfulde iværksættere deres bud på hvordan vi kan forstå ”maden og stedet”.

Endelig har kurset et særligt temaindslag hvor ”bydyrkningen” er i centrum og hvor cases fra skolehaver, vertikale haver og boligforeningshaver bliver brugt som eksempler.

Bag kurset står Bent Egberg Mikkelsen, fra IGN og Mikkel Bach Jensen fra Melstedgård Madkulturhus i Gudhjem.

Baggrund

Byen er i stigende grad blevet omdrejningspunkt for det krav om nytænkning af hele fødevaresystemet som klimadebatten har sat i gang. Byen er ansvarlig for en stor del af klimaeffekterne og huser langt hovedparten af jordens befolkning. Men byen er også en del af løsningen.

Byen huser den kreative klasse, små start ups og er omdrejningspunkt for fødevaresystemets innovation. Byen huser de toneangivende forbruger typer og skaber vækst i lokale fødevarebevægelser. Som igen skaber grobund for et lokalt forbrug og urbane og vertikale fødevaresystemer og for kooperativer der binder den urbane forbruger sammen med producenterne i de peri urbane områder i regionen.

Men hvordan kan vi i grunden forstå den nye betydning som ”stedet” og i særdelshed byen og dens region får i det moderne fødevaresystem.

Program

Kursusbeskrivelse