27. juni 2013

Brugen af OpenSource GIS eksploderer i Danmark

OpenSource GIS

Det første brugerseminar i Danmark om QGIS er netop afholdt på Skovskolen i Nordsjælland. Et overvældende fremmøde og etablering af en dansk brugergruppe tyder på både interesse og behov for gratis GIS-programmer.

GIS seminar på SkovskolenDet verdensomspændende OpenSource GIS program QGIS bliver i juli udgivet i en version 2.0, også på dansk.

Den nye version bringer systemet på niveau med de kommercielle GIS programmer. Da en række geografiske, danske data samtidig er gjort gratis, er målgruppen og dermed udvikling og brug af OpenSource GIS udvidet betragteligt.

Det understregede et seminar afholdt på Skovskolen i sidste uge. Arrangørerne, Københavns Universitet og DGE Miljø- og ingeniørfirma, havde håbet på ca. 25 deltagere, men 130 meldte sig. De kom fra universiteter, styrelser, kommuner, regioner og private virksomheder..

”Den overvældende interesse for vores arrangement viser, at GIS-brugere i Danmark har fået øjnene op for fordelene ved et gratis program,” siger lektor og seminararrangør Lene Fischer, der underviser i QGIS, og også har været med til at oversætte den nye version til dansk.

Banebrydende

”I Danmark kan de sparede licenskroner bruges på udvikling af applikationer og undervisning af flere, nye brugere. På verdensplan har lande, der ikke har haft råd til licenser, nu mulighed for at arbejde med GIS og udveksle erfaringer over landegrænser,” siger Lene Fischer.

På seminaret fik både nørderne og de mere generelle brugere af QGIS noget med hjem. Ud over at netværke og udveksle erfaringer sørgede syv oplægsholdere for at opdatere tilhørerne på det sidste nye om brug og udvikling af programmet. Endelig blev det besluttet at etablere en dansk brugergruppe for OpenSource GIS. Det er banebrydende, siger Lene Fischer.

”Indtil nu har vi været små enheder, der arbejdede med OpenSource GIS. Men mange gør stærk. Sammen kan vi sikre, at danske brugere er klædt maksimalt på til at benytte og udvikle programmerne.”

Brugergruppen holder stiftende generalforsamling til august – uge 35. Se mere på osgeo.dk. Her kan du også se, hvornår Skovskolen næste år afholder nyt brugerseminar. Skolen afholder desuden allerede dette efterår kurser for både begyndere og erfarne brugere, se mere i kursuskalenderen.

GIS, eller Gegrafisk Informations System, er en samling af hardware, soft-ware og geografisk data. Det giver mulighed for at overvåge, analysere, for-stå og visualisere alle data, der indeholder et geografisk element.
Se danske eksempler her

Skrevet af Kommunikationskonsulent Anette Ketler,