17. juni 2013

Dinoerne indtager Møn

Dinoer

Det er den ægte, urgamle vare, som GeoCenter Møn præsenterer i samarbejde med Københavns Universitet, når centret i morgen slår dørene op for den ny særudstilling ”Den første dinosaur”. Normalt er det afstøbninger af urtidens giganter, som publikum bliver præsenteret for. Men nu kan danskerne for første gang se ægte knogler af dinoer fra Grønland. Oven i får publikum en reel live-oplevelse, fordi dinoerne er blevet digitaliseret og animeret og optræder, som var de levende her og nu.

Denne tyrannosaurus rex er ca. 65 mill. år gammel og meget yndre end, de knogler, der bliver vist på Møn

Normalt er det afstøbninger af urtidens giganter, dinosaurerne, som bliver vist frem på museer og udstillingscentre. Men denne gang er det den ægte vare – rigtige knogler af kæmpedyrene – som kan beskues, når GeoCenter Møns Klint i samarbejde med Københavns Universitet præsenterer den ny særudstilling ”Den første dinosaur”.

Dinosaurerne er 210 mill. år gamle, hører til blandt de ældste dinosaurer og stammer fra Triasaflejringer i Østgrønland. Dengang, da landet var en del af superkontinentet Laurasia, og landskabet steppeagtigt som bl.a. i det nordlige Kina og Mongoliet.

Lektor Lars B. Clemmesen fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Købehavns Universitet, som er en af forskerne bagsærudstillingen siger:

- Det er cremen af mere end 30 års forskning og feltarbejde i Østgrønland, som bliver præsenteret på udstillingen. De seneste fund gjorde vi sidste år. Gennem årene har vi samarbejdet med forskere og museumsfolk fra USA, Tyskland og Portugal. Men det er ikke kun dinoer der udstilles. Alle de vigtige fund, forskerne har gjort, er med. Bl.a. en lille flyveøgle, urpadder, rester af en skildpadde - samt ikke mindst knoglerester af tre måske fire phytosaurer (tidlig slægtning til krokodillerne) fra samme flodaflejring. Også rester af måske verdens første pattedyr vises.

GeoCenter Møn på Møns Klint er kendt for sin enestående formidlingsevne til at gøre ”den døde geologi” levende gennem brug af moderne tekniske hjælpemidler. Så der er noget for enhver dino-fan i enhver alder i vente, fordi udstillingen ”Den første dinosaur” bruger den seneste teknologi, animationer af dinoer og filmoptagelser fra den seneste ekspedition til Grønland i 2012.

Yderligere oplysninger: Lektor Lars B. Clemmesen på mobiltelefon 20514515 eller email: larsc@geo.ku.dk