20. august 2013

Forskningsprojekt om eco-cities i Kina skal bidrage til grøn vækst i Danmark

 
Hvad kan Danmark lære af kinesisk byudvikling? Det skal et forskerteam ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning ved Københavns Universitet undersøge hen over de næste tre år. Forskningsprojektet tager afsæt i bæredygtighedskonceptet eco-city, som flere nye byer i Kina og andre steder i verden anlægges efter. De danske forskere samarbejder med Sino-Danish Center for Education and Research samt udvalgte danske og kinesiske byer.

En eco-city er en grøn og bæredygtig by – en by, som fra grunden er designet til at tage hensyn til miljøet. En eco-city er beboet af mennesker, der er dedikerede til at mindske forbrug af energi, vand og mad samt udledning af drivhusgasser og forurening af luft, jord og vand. I løbet af de sidste 20 år har eco-city-principper været anvendt flere steder i verden, blandt andet Adelaide, Australien og Berkeley, USA.

Professor Marina Bergen Jensen fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning ved Københavns Universitet skal lede projektet og siger:

”Der er på nuværende tidspunkt stor innovationskraft i Kina, og vi forventer at finde interessante tilgange og teknologier. Et af de centrale spørgsmål er dog også, om kinesiske eco-cities overhovedet er mere bæredygtige end danske byer, hvor både planloven og en stram miljølovgivning har kontrolleret byudviklingen igennem mange år.”

I en eco-city er der flere bæredygtige principper på spil: Genbrug af vand i husholdninger, brug af vådområder til at forbedre vandkvaliteten og til rekreative formål. Derudover baseres alle bygninger og trafiksystemer på grønne teknologier. Men selvom der efterhånden er mange eco-cities, så følger de ikke et ensartet designprincip. Det danske forskerteam vil undersøge, hvad eco-city-begrebet dækker over i både planlagte og realiserede eco-cities. Forskerne vil også sammenligne eco-cities med bæredygtig udvikling i danske byer. Projektet har især fokus på bydesign, herunder håndteringen af byens vandressource og grøn infrastruktur.

Projektet er støttet af Realdania og forventes at give værdifuld viden om muligheder for markedsføring af danske produkter og metoder i Kina samtidig med, at projektet skal gøre det muligt at få innovative og bæredygtige løsninger fra udlandet til Danmark. Læs mere her.

Yderligere oplysninger
Professor Marina Bergen Jensen, Københavns Universitet, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, tlf. 2724 4447.

Postdoc Li Liu, Københavns Universitet, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, tlf. 3533 6774 / 2861 6502.

Kommunikationskonsulent Karen Sejr, Københavns Universitet, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning,tlf. 3034 8285.