23. april 2015

Minister lancerer friluftspolitik i terapihaven Nacadia

Friluftspolitik

Miljøminister Kirsten Brosbøl besøger terapihaven Nacadia i Hørsholm fredag den 24. april. Anledningen er lanceringen af Danmarks første nationale friluftspolitik. Hun vil ved samme lejlighed møde krigsveteraner, der har været igennem et behandlingsforløb i terapihaven.

Terapihaven Nacadia

Bålplads i Terapihaven Nacadia

Terapihaven Nacadia i Hørsholm , der hører under Københavns Universitet, danner fredag den 24. april 2015 rammen omkring miljøministerens lancering af en national friluftspolitik. Haven danner i det daglige grundlag for terapiforløb og forskning i sammenhæng mellem sundhed og natur på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet.

Et af fokusområderne i friluftspolitikken er de mange sårbare mennesker, der sjældent bruger naturen, ikke deltager i friluftslivet og ofte ikke kender de muligheder, den rummer. De mennesker har samfundet en særlig forpligtelse til at hjælpe, støtte og give muligheder for et aktivt friluftsliv, mener miljøministeren. I Miljøministeriets pressemeddelelse om lanceringen af friluftspolitikken siger Kirsten Brosbøl:

"Jeg er glad for, at jeg i dag kan fortælle, at vi har fundet yderligere tre millioner kroner, så der nu er otte millioner kroner i den pulje, som kan søges af foreninger, organisationer og kommuner, der vil hjælpe de allermest sårbare. Jeg er ikke i tvivl om, at naturen kan fungere som social løftestang, for jeg kender ingen, som ikke får det bedre af at komme ud i naturen. Og det har forskning også vist igen og igen."

Terapihaven Nacadia i Hørsholm er et godt eksempel på, hvordan eksempelvis krigsveteraner, der lider af posttraumatisk stress, kan få hjælp til at sænke stressniveauet gennem terapi, der kombinerer yoga, meditation og åndedrætsøvelser og konkrete opgaver i haven.

Læs mere om Nacadia og forskning i sammenhæng mellem sundhed og grønne områder 

Læs mere om den nye friluftspolitik

Kontakt: Ulrika Stigsdotter, Professor, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, uks@ign.ku.dk, tlf.: 4011 0801.