19. januar 2016

Egtvedpigen kåret til bedste forskning i 2015

NY FORSKNING

Ny viden om Egtvedpigen er netop kåret af Ingeniøren som årets bedste danske forskning i 2015. Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet har bidraget til forskningen i den lyshårede pige fra bronzealderen, som også er på listen over de ti største arkæologiske opdagelser i verden sidste år.

Egtvedpigens grav. Foto: Nationalmuseet

I maj 2015 kom det frem, at Egtvedpigen ikke er født og opvokset i det sydlige Jylland, som hidtil antaget. Den lyshårede pige fra bronzealderen blev fundet i Egtved i 1921, og nye analyser af hendes tøj, hår, tænder og negle viser, at hun er fra Sydtyskland. Hun kom først til Egtved, kort før hun døde. Aldrig før har forskere kunnet kortlægge et forhistorisk menneskes rejseaktivitet så detaljeret. Det har skabt stor opmærksomhed, både i Danmark og verden over.

Seniorforsker Karin Margarita Frei fra Nationalmuseet og Danmarks Grundforskningfonds Center for Tekstilforskning på Københavns Universitet har stået i spidsen for de banebrydende analyser, der bygger på undersøgelser af strontiumisotoper, dvs. varianter af grundstoffet strontium med forskellige atomvægte. Forskerne har sammenholdt strontiumisotop-værdier fra Egtvedpigen med værdier i Danmark og Nordeuropa. På den måde kunne de både kortlægge pigens oprindelse og rejseaktivitet i de sidste to år af hendes liv.

En af samarbejdspartnerne er Robert Frei, professor på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, hvor alle analyser af strontiumisotoperne har fundet sted. “Vores samarbejde med Nationalmuseet er ikke blot spændende og givtigt. Som Egtvedpigen viser, har det også stor betydning for mange videnskabelige forskningsområder. Og så har det tiltrukket sig offentlighedens interesse. Alt det er bevis på, at der er stort potentiale i at samarbejde tværfagligt, også med institutioner uden for Københavns Universitet,” siger Robert Frei.

Den spændende forskning har skabt stor opmærksomhed og vundet stor anerkendelse. I begyndelsen af december 2015 blev Egtvedpigen kåret til en af årets ti vigtigste opdagelser i verden af det anerkendte Archaeology Magazine på Archaeological Institute of America - se artiklen Top 10 Discoveries of 2015. Politiken skriver om samme emne den 15. december i artiklen Egtvedpigen hitter på top 10. Så kom kåringen i Danmark, da Ingeniøren udnævnte den 26. december den til bedste danske forskning i 2015 i artiklen Videnskabens top-5: Guldet går til Egtvedpigen.

Læs mere
Læs mere i den oprindelige nyhed fra maj 2015 Egtvedpigen var ikke fra Danmark og artiklen i det videnskabelige tidsskrift Scientific Reports, som hører under Nature, hvor resultaterne blev offentliggjort Tracing the dynamic life story of a Bronze Age Female af Karin Margarita Frei, Ulla Mannering, Kristian Kristiansen, Morten E. Allentoft, Andrew S. Wilson, Irene Skals, Silvana Tridico, Marie Louise Nosch, Eske Willerslev, Leon Clarke & Robert Frei.