Ph. d. forsvar: Sandra Gentin

Titel: Outdoor recreation and ethnicity – seen in a Danish adolescent perspective

Bedømmelsesudvalg

Universitair Docent Birgit Elands, Department of Forest and Nature Conservation Policy, Wageningen UR, The Netherlands

Lektor Søren Andkjær, Institut for Idræt og Biomekanik, Active Living, Syddansk Universitet, Odense

Professor Cecil C. Konijnendijk van den Bosch (formand), Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet

Vejleder

Professor Frank Søndergaard Jensen, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet

Sammenfatning

Unges friluftsliv og etnicitet i et Europæisk perspektiv udgør hovedfokus i afhandlingen. Afhandlingen har haft tre formål: at beskrive den eksisterende forskningsbaserede viden omkring etnicitet og friluftsliv i Europa, og bruge de perspektiver som afsæt for at undersøge ligheder og forskelle i unge danskeres og unge indvandreres friluftsliv. Derudover har det været undersøgt hvilken sammenhæng der er mellem den objektive definition af ”efterkommer”/ ”indvandrer” (Danmarks Statistik), og den mere subjektive ”etnisk selvopfattelse”. Forskningsopsamlingen og den empiriske undersøgelse har været afsæt for udviklingen af en teoretisk forståelsesramme for at undersøge etnicitet og friluftsliv fremadrettet. Afhandlingen består af fire artikler.

Forskning om friluftsliv og etnicitet er et forholdsvis lille og nyt forskningsfelt i Europa, og har vist, at der er en sammenhæng mellem etnicitet og friluftslivspraksis. Resultaterne fra afhandlingens spørgeskemaundersøgelse viser både ligheder og forskelle blandt unge danskeres og unge indvandreres friluftsliv. Der er for eksempel lighed mellem antallet af dage de unge bruger på friluftsliv pr. år, mens de unge bruger forskellige områder til friluftsliv: etnisk danske unge bruger oftere sportspladser, mens unge med anden etnisk baggrund end dansk bruger oftere byens grønne parker til friluftsliv.

Fremadrettet foreslås det, at sammenhængen mellem etnicitet og friluftsliv undersøges og forstås i den konkrete kontekst, hvor den aktuelle friluftspraksis finder sted, ligesom generelle samfundsforhold (fx holdninger til indvandrere politisk, og eksisterende friluftspolitiker) også inddrages.

Afhandling har givet den første indsigt i unge danskeres og unge indvandreres friluftsliv, og præsenteret denne i en Europæisk sammenhæng. Der er dog stadig behov for mere viden, der uddyber forståelsen for ligheder og forskelle i friluftslivet blandt etniske danskere og etniske minoriteter til brug for politikere, planlæggere og forvaltere af natur og grønne områder.

Forsvaret foregår på engelsk

Efter ph.d. forsvaret vil der være en reception på Rolighedsvej 23 i fællesområdet i den nye bygning.