25. marts 2019

Hvad får bøgen til at springe ud…?

KLIMA

Forsker fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning forudsiger, at bøgen springer tidligt ud i 2019. Forudsigelsen baserer sig på data fra intensivt overvågede bøgebevoksninger – og på observationer fra seerne af TV2 VEJRET!

Bøgeskoven fotograferet d. 1. maj 2018, otte dage efter det første af bøgetræerne sprang ud. Det går hurtigt, når bøgens udspring endelig bliver skudt i gang.

De sidste 15 år har TV2 VEJRET med hjælp fra seerne fulgt bøgens udspring. Sidste år så vi det seneste udspring i fem år, hvilket i høj grad skyldes den kolde start på foråret i marts. Men hvornår springer bøgen så ud i 2019? Det giver seniorrådgiver Iben Margrete Thomsen sit bud på.

”Vejret i marts har været køligere efter en usædvanlig lun februar. Men jeg vurderer stadig, at de tidligste bøge springer ud sidst i marts. Jeg har fulgt udspring af bøg og eg via kamera i snart 10 år og har en teori om, hvad der får bøgen til at springe ud. Vi har benyttet os af et omfattende datamateriale fra bl.a. DMI og DTU, herunder kameraoptagelser fra udvalgte steder i landet, og ved nu, at de første bøgetræer springer ud, kort efter varmesummen rammer 120 grader.”

Bøgen er sprunget ud - TV2 Vejret

Varmesummen fås ved, at man fra 1. marts lægger gennemsnitstemperaturen fra dage med +grader sammen, og når summen nærmer sig 120 grader, så gør bøgen sig klar. Men data viser, at der skal en hurtig varmestigning til, før træerne springer ud.

”Det er gammelkendt viden, at akkumulering af varmegrader sætter gang i foråret. Men det ser ud til, at bøgen skal have et ekstra spark af varme bagi til at udløse udspringet,” siger seniorrådgiveren, men tilføjer: ”Ideen om, at et varmespring på flere grader over få dage er afgørende, er kun foreløbig, indtil vi får regnet statistik på data. Vi vil også gerne lave forsøg, som kan efterprøve påstanden.”

Tv-seerne hjælper forskerne

Når en forsker får en ide til en ny videnskabelig hypotese, er det normalt at publicere data videnskabeligt, før man går ud med resultatet i offentligheden. Men Iben M. Thomsen er fascineret af, at borgernes input, også kaldet ’citizen science’, har hjulpet forskernes undersøgelser.

”Min kollega Flemming Rune har brugt oplysninger om bøgens udspring fra gæster og personale på Hotel Munkebjerg ved Vejle til at vise, at bøgen springer tidligere ud nu end for 50 år siden. Jeg har lånt hans data til mine analyser, og de passer fint med vores. Men TV2s data er faktisk endnu bedre.”

Punkternes placering langs linjen viser en tydelig sammenhæng mellem en varmesum på 120 grader og de første meldinger til TV2 om udsprungne bøge. 2014 er året med det tidligste udspring indtil videre.

Iben M. Thomsen har sammenholdt TV2 observationerne med beregning af varmesummer i en af forsøgsbevoksningerne. Sammenhængen med de 120 grader er overbevisende. Hun synes, seerne fortjener at få del i det foreløbige resultat.

”Der går måske flere år, før vi har fundet penge til et projekt og behandlet data med mere avancerede statistiske metoder, så vi kan skrive en videnskabelig artikel. Men hvis jeg deler min teori nu, vil det måske inspirere folk til at prøve det af de kommende år. Så får vi endnu mere information og data.”

Hold øje med temperaturen

Så hvad er rådet til dem, der gerne vil finde det første udsprungne bøgetræ i Danmark? Iben M. Thomsen forklarer;

”Gå ind på DMIs hjemmeside under Vejrarkiv og vælg Døgn sammen med Temperatur. Her kan du se den daglige gennemsnitstemperatur for hele landet. Du kan også vælge en by i nærheden af dig selv. Læg plusgrader sammen fra 1. marts, indtil summen giver 120. Hold øje med vejrudsigten, og når der kommer ekstra varme og sol, skal du gå ud til et bøgetræ, som du ved springer tidligt ud. I vores forsøg med kameraer er det altid det samme træ, der kommer først.”

Det er nemlig bøgenes genetik, som afgør, hvor hurtigt de reagerer med udspring. De bøge, som bliver fulgt med kamera to steder på Sjælland, er ret sent udspringende typer. Der skal en varmesum på mindst 200 grader til, og selv da venter bøgetræerne, hvis varmen kommer for tidligt.

Det skete i 2014, hvor de tidligste bøge sprang ud d. 22. marts ifølge TV2s data. Allerede 7. april var betingelserne med varmesum og varmespring opfyldt for ”kamerabøgene”. Men de ventede til hhv. d. 18. og d. 21. april, hvilket dog stadig var det tidligste udspring siden 2010.

Den rekord bliver ikke slået i 2019, men det ligner stadig et tidligt udspring. Seniorrådgiver Iben M. Thomsen og hendes kolleger venter i spænding på at se, om hun får ret.

Søndag den 24. marts rundede vi de 120 grader for i år, og derfor holder Iben Margrete Thomsen nu øje med det varmeboost, der kan få de første træer til at springe ud.

Læs mere og se indslag på TV2