Om Arboretet i Hørsholm
Arboretet er en samling af træer og buske, der blev etableret i forbindelse med undervisning i botanik og planteanvendelse.
Der findes over 2000 arter af træer og buske - den største samling i Danmark.
Arboretet i Hørsholm blev etableret i 1936 som en udvidelse af Forstbotanisk Have i Charlottenlund med det formål at understøtte undervisningen i skovbrugs- og havebrugsbotanik.
Arboretet bruges stadig i forbindelse med undervisning i botanik- og planteanvendelse på Københavns Universitet. Den unikke samling af træer og buske benyttes også til forskellige nationale og internationale forskningsprojekter.
Samlingen er med sine ca. 2000 arter den største samling af træer og buske i Danmark, og besøges hvert år af et stort antal gæster med interessere for træer og buske.
Arboretet har forskellige forsknings- og formidlingsaktiviteter, som bl.a. er muliggjort gennem støtte fra den private G.B. Hartmanns Forskningsfond og 15. Juni Fonden.
G.B. Hartmanns forskningsfond
Siden 2003 har Arboretet været så privilegeret at modtage betragtelige fondsmidler fra G.B. Hartmanns Forskningsfond.
Fondsmidlerne er primært gået til projekter, der er kommet publikum til gode.
Her vises nogle af de tiltag, der har forbedret publikums oplevelse ved et besøg i Arboretet.
Vandretursfoldere og folderkasse |
En informationstavle ved hovedindgangen |
En smuk sø med bro |
Etablering af nye samt renovering af gamle græsstier |
Renovering af Søvejen |
Udover disse tiltag har G. B. Hartmanns Forskningsfond ydet støtte til nye veje og græsstier på Frihedslystområdet, indmåling af plantesamlingen med GPS til brug for de nye planteskilte og hjemmesiden, forbedring af væksthusene, en blomstringsregistrering af plantesamlingen, samt nogle forsøg uden for Arboretet.
Arboretet er særdeles taknemmelige for støtten fra G. B. Hartmanns Forskningsfond og ønsker publikum mange gode oplevelser i Arboretet fremover.
Fonden ejer Arboretet, og har siden 2012 yderligere støttet Arboretet med fondsmidler til forsknings- og formidlingsprojekter.
Her ses eksempler på de projekter 15. Juni Fonden har støttet.
Diversitet af insekter og svampe i Arboretet med fokus på nye og gammeltkendte skadevoldere
I projektet undersøges insekter og svampe, som forekommer i Arboretets store samling af vedplanter fra hele Verden. Fokus er på de arter, som skader træerne, med særlig fokus på arter som anses for generelle trusler mod træer og buske i de danske skove og landskaber. I projektet benyttes DNA teknikker til at underbygge de visuelle observationer foretaget af eksperter på området.
Der er særlig fokus på DNA analyse af svampeprøver fra sporefælder, fordi der er stor interesse for at benytte denne metode til at opdage nye skadevoldere på et tidligt tidspunkt. Sporefælder kan i perioder ses hængende fra træer flere steder i Arboretet.
Styrket formidling af Arboretets samlinger til offentligheden
Formålet med projektet er at styrke formidlingen af Arboretet i Hørsholm gennem etablering af rundvisninger kombineret med udvikling af nyt informationsmateriale og små appetitvækkende videoklip på YouTube og Arboretets hjemmeside.
Arboretet i Hørsholm er en unik samling af træer og buske fra hele Verden. Hvert år besøges stedet af tusindvis af gæster, og der er stor interesse for at høre mere om samlingen og de spændende plantearter. For at give mulighed for at finde særlige arter udvikles et webbaseret søgeprogram med tilhørende GIS, som kan vise kort med udvalgte arters præcise placering. Der er desuden udviklet og trykt temafoldere og informationsskilte, der informerer om forskellige arter i samlingen. Desuden er der for hver af årets måneder udarbejdet små beskrivelser af arter, som er særlig interessante at se på netop den årstid.
Udvikling af en specialsamling af danske træer og buske i Arboretet
Formålet med dette projekt er at opbygge en ny del af Arboretet, ”Det Danske Arboret”, baseret på hjemmehørende danske arter, etableret med planter som stammer fra naturindsamlinger fra arternes danske udbredelsesområde. Samlingen vil adskille sig fra andre danske samlinger ved på sigt at have en komplet samling af alle arter, som anses for at være hjemmehørende i Danmark, og desuden vise variationen indenfor landets grænser ved for hver art at have individer, der stammer fra Danmarks forskellige naturøkologiske egne.
Arboretet er særdeles taknemmelige for støtten fra 15. Juni Fonden.
Arboretet i Hørsholm er en del af Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet.
Arboretsamlingen har åbent daglig fra 7.30 til solnedgang.
Henvendelser vedrørende Arboretet kan rettes til Arboretsmester Ole Byrgesen tlf: 2141 9210 eller Professor Erik D. Kjær, tlf: 2141 9212.