Per Gundersen
Professor
Skov- og landskabsøkologi
Rolighedsvej 23
1958 Frederiksberg C
Jeg arbejder med vand-, kvælstof- og kulstof-kredsløb i skove og naturområder med henblik på at kvantificere, hvordan ændringer i arealanvendelse (fx skovrejsning og træartssammensætning), luftforurening (især N-deposition), klima, samt skovdrift og naturpleje påvirker stofstrømme, processer og puljer i økosystemer (fx mængden af kulstof og kvælstof, der er ophobet i jorden).
Jeg har især fokuseret på kvælstofkredsløb og nitratudvaskning, dels for at undersøge miljøeffekterne af øget luftforurening med kvælstof, dels for at estimere naturens tålegrænser for denne forurening. Aktuelt undersøger jeg i hvilket omfang skov og natur er påvirket (eutrofieret) af øget kvælstofnedfald (især pga. ammoniakfordampning). Jeg har arbejdet med skovkanter ud mod åbent land, hvor kvælstofnedfaldet er særligt forøget. Depositionsgradienter i skovkanter er ’naturlige’ eksperimenter, der giver særlige muligheder for at studere langsigtede ændringer i stofkredsløbene fra kvælstofdeposition.
Jeg arbejder med miljøgoder fra skovrejsning på gammel landbrugsjord. Jeg har samlet en række dataserier om faldet i nitratudvaskning efter landbrugsdriftens ophør både på kort og på lang sigt i disse nye næringsrige skove.
Et andet vigtigt langsigtet aspekt ved skovrejsning er kulstofbinding. Jeg har arbejder med tidsseriestudier med henblik på at klarlægge den langsigtede opbygning af jordens organiske stof efter skovrejsning i f.t. træarter og jordbundstype. Jeg undersøger interaktionen mellem kvælstof og kulstof i det organiske stof og spørgsmålet om hvorvidt øget kvælstofnedfald øger kulstofbindingen i jorden. Desuden deltager jeg i feltundersøgelser af stabiliteten af jordens organiske stof ’under’ et varmere klima.
Jeg har ledet forskellige forskningsprojekter om vandkredsløb i skov med henblik på at kvantificere fordampning fra nåleskov og løvskov set i forhold til åbent land. Viden om skovenes evne til at forsinke og tilbageholde vand så vel som træarternes temmelig forskellige fordampningsegenskaber kan i fremtiden anvendes til at regulere vandstrømme (og måske oversvømmelser) på landskabsniveau.
Min forskning er baseret på felteksperimenter (klimamanipulationer, N-tilførsel, træartsforsøg og skovbehandlingsforsøg)og langsigtet overvågning i skov og natur. Derfor har jeg også forsket i forskellige overvågningsmetoder (feltudstyr og design) og har stor erfaring med praktiske løsninger og effektiv udformning af feltforsøg.
Udvalgte publikationer
- Udgivet
Retention of deposited ammonium and nitrate and its impact on the global forest carbon sink
Wang, A., Li, S., Peng, S., Vries, W. D., Gundersen, P., Ciais, P., Phillips, O. L., Hobbie, E. A., Zhu, W., Xi, Y., Bai, E., Sun, T., Chen, D., Zhou, W., Zhang, Y., Guo, Y., Zhu, J., Duan, L., Li, D., Koba, K. & 5 flere, , 2022, I: Nature Communications. 13, 9 s., 880.Publikation: Bidrag til tidsskrift › Tidsskriftartikel › Forskning › fagfællebedømt
- Udgivet
Old-growth forest carbon sinks overestimated
Gundersen, Per, Thybring, Emil Engelund, Nord-Larsen, Thomas, Vesterdal, Lars, Nadelhoffer, K. J. & Johannsen, VK, 25 mar. 2021, I: Nature. 591, 7851, s. E21-E23 5 s.Publikation: Bidrag til tidsskrift › Kommentar/debat › Forskning › fagfællebedømt
- Udgivet
- Udgivet
Overslag over CO2-binding fra forskellige arealkategorier
Gundersen, Per, 29 okt. 2021, 8 s.. Nr. 061-0010/17-5070Publikation: Udredning/notat › Faglig redegørelse
ID: 4224625
Flest downloads
-
8335
downloads
Skove og plantager 2015: Forest statistics 2015
Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapport › Rapport › Forskning
Udgivet -
4255
downloads
Skove og plantager 2017: Forest statistics 2017
Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapport › Rapport › Forskning
Udgivet -
3636
downloads
Carbon-nitrogen interactions in forest ecosystems: final report
Publikation: Working paper › Forskning
Udgivet