Bevar klimagevinsterne fra skovdyrkning i de danske skove

Research output: Contribution to journalContribution to newspaper - Feature articleCommunication

Standard

Bevar klimagevinsterne fra skovdyrkning i de danske skove. / Nord-Larsen, Thomas; Thybring, Emil Engelund; Bentsen, Niclas Scott; Madsen, Palle.

In: Jyllandsposten, 07.04.2019.

Research output: Contribution to journalContribution to newspaper - Feature articleCommunication

Harvard

Nord-Larsen, T, Thybring, EE, Bentsen, NS & Madsen, P 2019, 'Bevar klimagevinsterne fra skovdyrkning i de danske skove', Jyllandsposten. <https://jyllands-posten.dk/debat/breve/ECE11298369/bevar-klimagevinsterne-fra-skovdyrkning-i-de-danske-skove/>

APA

Nord-Larsen, T., Thybring, E. E., Bentsen, N. S., & Madsen, P. (2019). Bevar klimagevinsterne fra skovdyrkning i de danske skove. Jyllandsposten. https://jyllands-posten.dk/debat/breve/ECE11298369/bevar-klimagevinsterne-fra-skovdyrkning-i-de-danske-skove/

Vancouver

Nord-Larsen T, Thybring EE, Bentsen NS, Madsen P. Bevar klimagevinsterne fra skovdyrkning i de danske skove. Jyllandsposten. 2019 Apr 7.

Author

Nord-Larsen, Thomas ; Thybring, Emil Engelund ; Bentsen, Niclas Scott ; Madsen, Palle. / Bevar klimagevinsterne fra skovdyrkning i de danske skove. In: Jyllandsposten. 2019.

Bibtex

@article{0cda9c06179c4a479f49821abc09af69,
title = "Bevar klimagevinsterne fra skovdyrkning i de danske skove",
abstract = "Klimakrisens alvor er efterh{\aa}nden tydelig, men verdenssamfundet forts{\ae}tter med at pumpe CO2 ud i atmosf{\ae}ren fra fossile br{\ae}ndsler. Den udvikling skal vendes, og heldigvis har vi en af klimal{\o}sningerne lige uden for d{\o}ren: vores skove. De suger hvert {\aa}r enorme m{\ae}ngder CO2 ud af atmosf{\ae}ren og omdanner det til tr{\ae}. N{\aa}r vi bruger tr{\ae} til at bygge med, s{\aa} har vi mindre brug for beton og st{\aa}l. Det er godt, fordi det udleder store m{\ae}ngder CO2 at producere disse materialer. Vi f{\aa}r derfor flere klimafordele ved at bruge skovens ressourcer, fordi vi kan lagre CO2 og samtidig udlede mindre CO2 fra eksempelvis byggeriet. Flere politiske partier har p{\aa} det seneste foresl{\aa}et, at store dele af statsskovene skal udl{\ae}gges til ur{\o}rt skov. Baggrunden er en ny rapport fra det Nationale Overv{\aa}gningsprogram for Vandmilj{\o} og Natur, som tegner et dystert billede af naturens tilstand i de danske skove. Deres unders{\o}gelser d{\ae}kker dog kun specielle naturtyper i Natura 2000-omr{\aa}derne, som forvaltes efter helt s{\ae}rlige retningslinjer. F{\o}r en s{\aa}dan beslutning tages, er det vigtigt at v{\ae}re bevidst om konsekvenserne for de andre funktioner, som skovene udfylder. Vi h{\o}ster nemlig ikke skovens klimagevinster i s{\ae}rlig stor grad fra ur{\o}rte skove. Her lades tr{\ae}erne om at vokse, d{\o} og r{\aa}dne ude i skovene. Det lukker den CO2, som blev optaget da tr{\ae}erne voksede, tilbage ud i atmosf{\ae}ren. Klimakrisen truer b{\aa}de vores samfund og den natur, vi k{\ae}mper for at bevare. Vores skove er en del af l{\o}sningen, hvis vi forvalter dem b{\ae}redygtigt, s{\aa} der tages hensyn til b{\aa}de biodiversitet, rekreation, klima, samfunds{\o}konomi og besk{\ae}ftigelse p{\aa} samme tid. Kun p{\aa} den m{\aa}de kan vi skabet et klimavenligt og naturrigt Danmark.",
author = "Thomas Nord-Larsen and Thybring, {Emil Engelund} and Bentsen, {Niclas Scott} and Palle Madsen",
year = "2019",
month = apr,
day = "7",
language = "Dansk",
journal = "Jyllandsposten",
issn = "1903-0681",
publisher = "Morgenavisen Jyllandsposten",

}

RIS

TY - INPR

T1 - Bevar klimagevinsterne fra skovdyrkning i de danske skove

AU - Nord-Larsen, Thomas

AU - Thybring, Emil Engelund

AU - Bentsen, Niclas Scott

AU - Madsen, Palle

PY - 2019/4/7

Y1 - 2019/4/7

N2 - Klimakrisens alvor er efterhånden tydelig, men verdenssamfundet fortsætter med at pumpe CO2 ud i atmosfæren fra fossile brændsler. Den udvikling skal vendes, og heldigvis har vi en af klimaløsningerne lige uden for døren: vores skove. De suger hvert år enorme mængder CO2 ud af atmosfæren og omdanner det til træ. Når vi bruger træ til at bygge med, så har vi mindre brug for beton og stål. Det er godt, fordi det udleder store mængder CO2 at producere disse materialer. Vi får derfor flere klimafordele ved at bruge skovens ressourcer, fordi vi kan lagre CO2 og samtidig udlede mindre CO2 fra eksempelvis byggeriet. Flere politiske partier har på det seneste foreslået, at store dele af statsskovene skal udlægges til urørt skov. Baggrunden er en ny rapport fra det Nationale Overvågningsprogram for Vandmiljø og Natur, som tegner et dystert billede af naturens tilstand i de danske skove. Deres undersøgelser dækker dog kun specielle naturtyper i Natura 2000-områderne, som forvaltes efter helt særlige retningslinjer. Før en sådan beslutning tages, er det vigtigt at være bevidst om konsekvenserne for de andre funktioner, som skovene udfylder. Vi høster nemlig ikke skovens klimagevinster i særlig stor grad fra urørte skove. Her lades træerne om at vokse, dø og rådne ude i skovene. Det lukker den CO2, som blev optaget da træerne voksede, tilbage ud i atmosfæren. Klimakrisen truer både vores samfund og den natur, vi kæmper for at bevare. Vores skove er en del af løsningen, hvis vi forvalter dem bæredygtigt, så der tages hensyn til både biodiversitet, rekreation, klima, samfundsøkonomi og beskæftigelse på samme tid. Kun på den måde kan vi skabet et klimavenligt og naturrigt Danmark.

AB - Klimakrisens alvor er efterhånden tydelig, men verdenssamfundet fortsætter med at pumpe CO2 ud i atmosfæren fra fossile brændsler. Den udvikling skal vendes, og heldigvis har vi en af klimaløsningerne lige uden for døren: vores skove. De suger hvert år enorme mængder CO2 ud af atmosfæren og omdanner det til træ. Når vi bruger træ til at bygge med, så har vi mindre brug for beton og stål. Det er godt, fordi det udleder store mængder CO2 at producere disse materialer. Vi får derfor flere klimafordele ved at bruge skovens ressourcer, fordi vi kan lagre CO2 og samtidig udlede mindre CO2 fra eksempelvis byggeriet. Flere politiske partier har på det seneste foreslået, at store dele af statsskovene skal udlægges til urørt skov. Baggrunden er en ny rapport fra det Nationale Overvågningsprogram for Vandmiljø og Natur, som tegner et dystert billede af naturens tilstand i de danske skove. Deres undersøgelser dækker dog kun specielle naturtyper i Natura 2000-områderne, som forvaltes efter helt særlige retningslinjer. Før en sådan beslutning tages, er det vigtigt at være bevidst om konsekvenserne for de andre funktioner, som skovene udfylder. Vi høster nemlig ikke skovens klimagevinster i særlig stor grad fra urørte skove. Her lades træerne om at vokse, dø og rådne ude i skovene. Det lukker den CO2, som blev optaget da træerne voksede, tilbage ud i atmosfæren. Klimakrisen truer både vores samfund og den natur, vi kæmper for at bevare. Vores skove er en del af løsningen, hvis vi forvalter dem bæredygtigt, så der tages hensyn til både biodiversitet, rekreation, klima, samfundsøkonomi og beskæftigelse på samme tid. Kun på den måde kan vi skabet et klimavenligt og naturrigt Danmark.

M3 - Bidrag til avis - Kronik

JO - Jyllandsposten

JF - Jyllandsposten

SN - 1903-0681

ER -

ID: 216131991