Anders Ræbild
are@ign.ku.dk
Tlf: +45 35 33 15 00
Det Grønlandske Arboret i Narsarsuaq
Det Grønlandske Arboret er et af de mest omfattende skovgrænse-arboreter i verden. Det ligger i Narsarsuaq og omfatter 150 ha med 110 arter og 600 provenienser.
Plantagen Qanassiassat i syd Grønland i nærheden af "Det Grønlandske Arboret" i Narsarsuaq
Arboretet i Grønland blev officielt indviet i august 2004. Grønland har kun få hjemmehørende træarter, og formålet med Arboretet er at undersøge, om skovgrænsetræer og buske fra andre egne kan vokse i Grønland. Arboretet indeholder hovedsagelig træer fra de alpine og arktiske trægrænser i Europa, Nordamerika og Asien.
Skovplantninger
I de indre sydgrønlandske dale findes en overraskende frodig, men artsfattig vegetation, uden nåletræer; udover den krybende fjeld-ene (Juniperus communis ssp. nana). Årsagen til denne artsfattigdom skal bl.a. søges i Grønlands isolerede beliggenhed, som gør det svært for planter med tunge frø at indvandre - herunder de fleste nåletræer og bælgplanter.
Skovzonen indikeres af kratskove af fjeldbirk (Betula pubescens ssp. czerepanovii, tidligere ssp. tortuosa) (Fig.2) og af mere spredte forekomster af grønlandsk røn (Sorbus groenlandica) (Fig.3) samt bjergel (Alnus crispa).
Fjeldbirk findes på en række lokaliteter, delvis som enkeltindivider ud til kysten, mens den som veludviklet skov (sammenhængende med højder > 5 meter) med indslag af grønlandsk røn, kun findes på enkelte lokaliteter – herunder i Qingua dalen, som blev nationalpark i 1930 (Fig 1,2). I forbindelse med valg af udplantningslokaliteter er det netop krat af birk og pil, der bruges som indikator på den potentielle skovgrænse. Problemstillingen i dette er da at skille dagens vegetationsmønster som respons på klima kontra tidligere tiders menneskeskabt aktivitet. Udbredelsen af birk er tidligere kortlagt, men den er aldrig sat i relation til klimagradienten, og klimadata fra skovzonen i Sydgrønland kendes ikke.
I sommeren 2007 blev det første projekt af sin art opstartet i Syd-Grønland - projektet relaterer klimaet fra Tasermiut fjorden incl. Qingua dalen, der ligger mere eller mindre uberørt hen, mod den klimatiske gradient i Tunulliarfik fjordsystem, der er et område hvor den menneskelige aktivitet, herunder fåreavl, har været intensivt drevet siden år 1400.
Projektet vil kunne påvise om Qingua dalen klimatisk skiller sig ud eller om årsagen til den mere veludviklede birkeskov her skyldes andre faktorer. Målingerne i Qingua dalen og Tunulliarfik fjordsystem vil kunne påvise i hvor stor grad den menneskelige aktivitet er skyld i at birkeskoven ikke reetableres naturligt, og vil kunne danne grundlag for fremtidige fredningsbestemmelser samt udpege gunstige områder til brug ved fremtidige udplantningsprojekter. Projektet financieres af Aase og Jørgen Munthers Fond og spørgsmål vedr. projektet kan rettes til projektleder Rasmus Christensen (se nedenstående kontakt information).
I Grønland er den lave varmesum i vækstperioden en stærkt begrænsende faktor for trævækst. Inden vinteren starter skal væksten være afsluttet, og nye skud og knopper skal være afmodnede. Der forekommer året rundt voldsomme, tørre føhnvinde fra indlandsisen, som om vinteren medfører komplekse skader. Hvis man vil danne sig et billede af, hvor skovgrænsen ligger i Grønland, kan man se på vegetationen i sammenlignelige områder i Nordamerika. Den grønlandske røns nære slægtning, nordøstamerikansk røn (S. decora), når hverken højere eller nordligere end skovgrænsen der dannes af nåletræer. Det er således sandsynligt, at der kan gro nåletræer i de sommervarme indre fjordlandskaber i Sydvestgrønland, hvor man finder grønlandsk røn. I White Mountains, New Hampshire findes skovgrænsearterne balsamgran (Abies balsamea) og sortgran (Picea mariana) og på Labradors nordgrænse for den grønlandske røn findes sortgran (P. mariana), hvidgran (P. glauca) og "tamarack" (Larix laricina); her blev i 1993 hentet 5000 selvsåede småtræer til plantning i Grønland.
De ældste indførte, endnu eksisterende træer i Grønland er "Rosenvinges Træer": Skovfyr (Pinus sylvestris) og rødgran (Picea abies) fra Nordnorge, sået nær Narsarsuaq i 1892. I dag er der 4 skovfyr tilbage, som er ca. 5 meter høje og meget vindlidende (Fig.4).
De naturlige grønlandske krat og "Rosenvinges træer" inspirerede i 1947 Landbohøjskolen (ved C.A. Jørgensen og C. Syrach-Larsen) og Det forstlige Forsøgsvæsen (ved C.H. Bornebusch) til undersøgelser af mulighederne for at plante skov i Grønland. Siden 1953 har Upernaviarssuk Forsøgsstation, Arboretet, Statsskovenes Planteavlsstation samt det islandske skovvæsen arbejdet med at skaffe egnede skovplanter. I den første optimistiske periode op gennem 1950’erne blev der afprøvet et bredt udvalg af nordligt materiale. Med få undtagelser er det meste med tiden gået tabt bortset fra sibirisk lærk (Larix sibirica), skovfyr (Pinus sylvestris) og rødgran (Picea abies) (Fig.5) fra Nordnorge og hvidgran (Picea glauca) og hvidgran x sitkagran (P. glauca x sitchensis) fra det sydlige Alaska samt nogle få andre. De særligt kolde somre 1982-84 selekterede i det udplantede og vejledte om et snævrere arts- og proveniensvalg til de mere omfattende plantninger.
Arboretforstander Dr. Søren Ødum (1937-99) var den drivende kraft, i samarbejde med skovfoged Poul Bjerge (Upernaviarsuk forsøgsstation), for de grønlandske plantningsforsøg op gennem 1970'erne frem til slutningen af 1990'erne. Der blev fra Søren's side lagt et kolosalt arbejde i at finde det egnede plantemateriale, og mange arter og provenienser blev introduceret af Søren til de grønlandske plantager og haver. Søren Ødum startede forsøgsarbejdet i Nuuk kommune (Qooqqut), Kangerlussuaq/Sdr.Strømfjord samt startede anlæggelsen af det grønlandske Arboret i Narsarsuaq.
Den mest lovende mulighed for at skaffe bedre tilpasset materiale til det grønlandske klima har vist sig at være indsamlingsrejser, hvor der samles direkte til formålet nær trægrænsen. Afgørende for et godt resultat er tilpasning til en kort vækstsæson med ikke for tidligt udspring samt en tidlig vækstafslutning og skudmodning. Ved at hente materialet på lidt nordligere breddegrader end udplantningsstedet opnås en (af daglængden styret) lidt tidligere vækstafslutning og skudmodning. Derved mindskes risikoen for tilbagefrysninger og føhn-svidninger efter kolde somre. Prisen er, at den årlige højdetilvækst bliver noget reduceret.
Kommercielt frø fra skovgrænselokaliteter findes normalt ikke på markedet, da der er langt mellem frøår med mulighed for høst af større mængder frø af god kvalitet. På indsamlingsrejser samles frø hvor og når det er muligt, og der graves et større antal planter op til senere udplantning. Derved vindes tid i en "early test" af herkomsten og materiale til etablering af lettere tilgængelige frøavlsbevoksninger, som ved placering i et varmere klima oftere vil kunne blomstre og sætte frø.
Siden 1981 har hovedvægten ligget på at skaffe materiale direkte fra skovgrænserne. Der er blevet gennemført indsamlingsekspeditioner til følgede områder: Alaska og Yukon (1988, Søren Ødum), Den skandinaviske fjeldkæde (1990, S.Ødum/ Kenneth Høegh/ Mads Nissen,/Thomas Guldbæk), Alaska,Yukon og NWT (1991, K. Høegh/M. Nissen), bjergene i BC, Alberta, Churchill ved kysten af Hudson Bay i det nordlige Manitoba og Nordlige Quebec/Ungava Bay (1993, S.Ødum/K.Høegh/M.Nissen/Poul Bjerge), De Europæiske Alper (1998, S.Ødum/P.Bjerge), det nordvestlige Nepal/Himalaya (1999, K.Høegh) samt Det Nordlige Ural og Kamchatka/NØ-Sibirien i Rusland (2000, K.Høegh (Konsulenttjenesten for Landbrug, Grønland), Jerry Leverenz (Arboret i Hørsholm), Thor Thorfinsson (Det Islandske Skovvæsen)).
Sideløbende med indsamlingerne har man fortsat med plantning af sibirisk lærk i Narsarsuaq; fra især Archangelsk-regionen, leveret fra Island. I alt 75000 småplanter af sibirsk lærk blev plantet i det grønlandske arboret fra 1991-2002.
De mest egnede plantningslokaliteter i Grønland ligger inde i fjordene, i læ for føhnen og i områder, hvor træerne kan hjælpes i gang af krat, der forbedrer det lokale klima. Områderne skal enten være fri for får eller hegnede. Ved forsøgsstationen Upernaviarssuk, 10 km fra Julianehåb, har skovfoged Poul Bjerge oprettet en planteskole. Her blev tidligere produceret planter, men i de senere år er planterne leveret primært fra Arboretet, Island og Nordnorge eller opgravet som småplanter på skovgrænselokaliteter. Der er ved Upernaviarsuk forsøgsstation, over skovgrænsen for fjeldbirk og grønlandsk røn, en lille plantage på ca. 0,1 hektar, plantet i 1960, hvor det lavarktiske klima har udviklet krummholz-typer af primært sibirisk lærk (Larix sibirica), skovfyr (Pinus sylvestris) fra Nordnorge, hvidgran (Picea glauca) og hvidgran x sitkagran (P. glauca x sitchensis). Det er her navnlig sidstnævnte hybrid som har været i stand til at overleve som ca. 1,5 meter høje krummholz-træer, med stammediametre ved roden på op til 30 cm. I Upernaviarsuk og nærliggende Qaqortoq/Julianahåb er balsampoppel (Populus balsamifera) (Fig. 7)og alaskapil (Salix alaxensis) (Fig. 8) dog i stand til, på god jord, at udvikle sig til små træer. Disse to sidstnævnte arter har tydeligvis langt mindre krav til sommervarme end de fleste andre skovgrænsetræer.
Klonen, som er afbildet på ovenstående billede, kaldes "Kaneq", som er det grønlandske navn for den islandske klon "Hrima". Den er den mest træagtige af alaskapileklonerne som er afprøvet i SV-Grønland. Klonen stammer fra Copper River Delta i det sydlige Alaska. Klonen "Kaneq" er meget hårdfør, og vil udvikle sig til et lille flerstammet træ selv i det sommerkolde Nuuk, dog på sydvendte lokaliteter med god jord og i læ. Således er der et flot eksemplar ved Hans Egedes hus i Nuuk.
Ved Tasermiut Fjord findes to små plantager (Fig. 9), samlet på ca. 5,5 hektar, af krydsningen mellem sitkagran og hvidgran (P. glauca x sitchensis); den stammer fra en naturlig hybridsværm på Kenai-halvøen i Alaska. I plantningen, der er fra 1960, var hybriderne i 1987 i gennemsnit 2.5 m høje med enkelte individer på 4 m. I dag, sommeren 2007, er der op til 10 meter høje træer. Ren hvidgran (P. glauca) fra Knik River nær Anchorage indgår også i plantningen, men vokser lidt langsommere. Sibirisk lærk (Larix sibirica) er ca. 10 meter høje i dag, men bestanden er decimeret af lærkekræft.
I 2005 blev det første kommercielle tømmer hugget fra plantagen i Tasermiut fjorden (Fig. 10), i første omgang for at tynde bestanden og dermed øge vækstpotentialet i den tilbageværende skov, men også som et pilot projekt for at estimere lønsomheden i skovbrug i Grønland. Pælene som blev hugget er blevet anvendt som hegnspæle på Upernaviarsuk forsøgsstation. Projektet blev gennemført under ledelse af Rasmus Christensen og mandskab fra Nanortalik kommune vha. økonomisk bistand fra Augustinus Fonden og Bodil Pedersens Fond.
I nærheden af Narsarsuaq, ikke langt fra Rosenvinges træer, findes en anden lille plantage, påbegyndt 1954, med mange træarter, f.eks. rødgran (Picea abies) (Fig.5), skovfyr (Pinus sylvestris) og contortafyr (P. contorta). De sibiriske lærk (Larix sibirica) fra 1957 var i sommeren 2007 op til 11 m høje, og der er tydeligvis udviklet et skovklima, til trods for plantagens beskedne omfang på ca. 1 hektar.
I 2003 blev en kortlægning af plantagen foretaget incl. registreringer af de første selvsåninger af lærk i Grønland. Kortlægningen blev udarbejdet som et bachelorprojekt ved LIFE af Birgitte Jacobsen og Katrine H. Nielsen. (se nedenstående kontakt information)
Parti fra det grønlandske Arboret i Narsarsuaq med hvidgran x sitkagran (Picea x lutzii) og Sibirisk lærk (Larix sibirica), plantet i hhv. 1988 og 1986. Foto: Kenneth Høegh, juni 2000 Indenfor ca. 200 ha findes her stort set alle subarktiske og nordligt subalpine skovgrænse-dannende træarter repræsenteret, adskillige af dem med et stort antal geografiske racer (provenienser). Mest omfattende er samlingerne af hvidgran (Picea glauca), en nordvestlig varietet af sibirisk lærk (Larix sibirica var. sukaczewii), klippe-ædelgran (Abies lasiocarpa) (Fig. 6), indlandsformen af contortafyr (Pinus contorta var. latifolia).
Længere nordpå er der udført forsøgsplantning i Ivigtut, i Amaralik-fjorden, i Qorqut i Godthåbsfjorden og ved Sdr. Strømfjord.
Tidsperspektivet ved forsøg med skov i Grønland har indtil nu vist sig at være på højde med det man ser i andre cirkumpolare områder. I Lapland tager det fyr og gran et par hundrede år at blive ca. 15 m høje og 40 cm i stammetværsnit. I Grønland har forsøgene hidtil vist at væksten i visse områder kan konkurrere med dette og større skovtilplantninger projekteres i de kommende år - først og fremmest i regionen mellem Narsarsuaq og Tasermiut Fjord.
I nordligere fjordlandskaber langs Godthåbsfjord vil træer, om ikke andet, kunne blive en oplevelse, mens forsøgene i Sdr. Strømfjord nok især tjener som et videnskabeligt eksperiment med henblik på konstatering af den potentielle nordlige skovgrænse. Med deres marginale position vil de grønlandske "plantager" være velegnede som registranter af naturlige og menneskeskabte klimaændringer.
Det grønlandske arboret – ca. 40 år efter de første plantninger (Anders Ræbild, Kenneth Høegh, Birgitte Jacobsen, Erik Dahl Kjær og Henrik Meilby 2019)
Træer i Grønland – godt halvandet hundrede års plantningshistorie (Henrik Meilby, Anders Ræbild, Erik Dahl Kjær, Birgitte Jacobsen, Kenneth Høegh 2019)
Trævækst i Det Grønlandske Arboret (Bachelorprojektrapport fra 2002)
Clonal trial of five Salix clones from Tilichiski (Establishment Report)
På skovvandring ved indlandsisen (Suluk, Air Greenland Inflight Magazine nr. 4/2005).
Sermersuup killingani orpippassuarni pisuttuarneq (Suluk, Air Greenland Inflight Magazine nr. 4/2005 grønlandsk version).
Referencefelter for global opvarmning i skovgrænseområdet (Kenneth Høegh, 2011)
De første plantninger i Narsarsuaq fandt sted i slutningen af 1960’erne, hvor PC Nielsen plantede nogle Sibiriske lærk på sletten for enden af landingsbanen. Søren Ødum (dr. agro. 1937-99) fortsatte plantningerne fra 1976 og fremefter, og efterhånden som plantningerne blev udvidet, opstod tanken om at lave et Grønlandsk Arboret. Formålet var at etablere en samling af skovgrænsetræer og buske fra både den alpine og arktiske trægrænse på den nordlige halvkugle.
Arboretet blev officielt indviet i august 2004 og er i dag et af de mest omfattende skovgrænse-arboreter i verden, med afprøvninger af 110 arter og 600 provenienser fordelt på ca. 150 ha. Anlæggelsen af Arboretet blev primært finansieret af midler fra disse fonde:
- Det Kgl. Grønlandsfond
- Kronprinsens Fond
- Aage V. Jensens Fonde
- Folketingets Grønlandsfond
- Natos stipendiekomite
- Bestle
- Nuna-Fonden under Grønlandsbanken
I nyere tid er arbejdet med registreringer i arboretet blevet finansieret af G.B.Hartmanns Familiefond. En lang række frivillige har deltaget i arbejdet på filantropisk basis, såvel medarbejdere fra Arboretet i Hørsholm, Det Islandske Skovvæsen, studerende fra Landbohøjskolen, landbrugselever fra Upernaviarsuk forsøgsstation samt andre enkeltpersoner.
Tidslinje
1966: P.C. Nielsen og Poul Bjerge planter de første sibiriske lærk i Narsarsuaq som led i etableringen af en række fænologiske haver i Grønland.
1976: Søren Ødum (dr. agro. 1937-99) planter de første træer i det, der senere bliver til det Grønlandske Arboret.
1978 og 1979: Søren Ødum planter nordpå i Kangerlussuaq/Søndre Strømfjord.
1982: Søren Ødum og Poul Bjerge genoptager aktiviteterne i Narsarsuaq med plantning af træer fra Alaska.
1982: Søren Ødum deltager i en indsamlingsekspedition i det nordvestlige Nordamerika, hvorfra han fik meget spændende materiale med hjem.
1983: Søren Ødum og Poul Bjerge fortsætter plantningerne. Alaska-samlingen bliver udvidet og der bliver genudplantet meget af materialet fra 1976.
1985: Indsamlingerne i nordvestlige Nordamerika bliver gentaget og resulterer i en meget bred samling fra dette område.
1984 og 1986: Man fortsætter udplantningen af dette materiale og introducerer træer fra det nordlige Sverige, Finland og Norge.
1987: En større udplantning af primært frøformeret materiale, både fra indsamlingerne i 1982 og 1985, men også fra indsamlinger fra 1971. Man begynder plantningerne af løvtræer som Betula, Alnus, Prunus, Sorbus, Populus og Salix.
1988: Udplantningen af 20.000 træer fra tre arter som baggrundsplantninger;
- 10.000 stk. hvidgran x sitka
- 4.000 stk. rødgran fra Mo i Rana i Nordnorge
- 5.000 stk. contortafyr fra Stewart Crossing i Yukon.
Med baggrundsplantningerne ville man skabe et skovklima, hvor man i fremtiden kan plante arter, som kræver god læ. Disse baggrundsplantninger fortsatte i 1989, 1991, 1992, 1994, 1998, 2001 og 2002 og betød at det samlede antal plantede træer nåede op over 100.000.
Plantningen i 1988 blev gennemført som et studenterprojekt med Kenneth Høegh, Mads Nissen og Anders Jensen fra KVL (den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole).
1990 og frem: Agronom Kenneth Høegh og forstkandidat Mads Nissen har op gennem 1990’erne fortsat arbejdet med anlæggelsen af Arboretet, i samarbejde med Søren Ødum.
Op gennem 1990’erne er der kommet et langt større antal arter og provenienser, blandt andet fra indsamlinger i 1991 (NV-Nordamerika), 1993 (Østlige og Centrale N-Amerika), 1998 (Centrale Alper), 1999 (NV-Nepal) og 2000 (Sibirien).
1992
Mads Nissen udfærdigede den første opgørelse af Arboretets plantninger. Anlægsrapporten er siden blevet revideret og udvidet og benyttes fortsat i registreringsarbejdet.
2002: Ida Marie Andersen og Lisbeth Sevel udarbejdede en bacheloropgave om væksten i en del af samlingen.
2003: Birgitte Jakobsen og Katrine Hauberg Nielsen udarbejdede en bacheloropgave om træernes vækst i den ældre plantage i Qanassiassat tæt på arboretet.
2004: Det Grønlandske Arboret blev officielt indviet af Finansminister Joseph Motzfeldt fra Grønlands Hjemmestyre. I ceremonien deltog blandt andet medlemmer Nordisk Arboretsudvalg, som repræsenterer arboreter fra de Nordiske lande.
2013 og frem: En detaljeret registrering af træerne i samlingen begyndte. Udvalgte træer bliver markeret med aluminiumsskilte og GPS-koordinater. I arbejdet deltager bl.a. Kenneth Høegh, Henrik Meilby og Anders Ræbild, og der er blevet installeret apparater til måling af klima og træernes vækst.
2022: I dag er der ca. 140.000 træer i Arboretet og antallet af identificerede og registrerede træer er nået op over 1300. Dette svarer til ca. 60% af de træer, som anses for vigtige.
Kalaallit Nunaanni orpeqarfiliornissamik isumassarsiaq 1980-ikkunni pinngorsimavoq. 1976-mi dr. agro. Søren Ødum-ip (1937-99) ikkussorsimasai aallaavigalugit. Taakku Narsarsuarmi ikkussorne- qarsimasut amerliartortinneqarsimapput. Søren Ødum maj 1976-mi orpissat assigiinngitsut piffinni assigiinngitsuni ikkussuussimavai, aasaqqimmalli sialoqannginnera pissutaalluni ikkussukkat ilarpassui naanngitsoorsimapput. Taamanikkut ikkussuunneqarsimasunit 21-it sinnerussimapput, assigiinngitsut arfineq marluk piffinni 14-ni, amerlanersaat USA-mi Rocky Mountains-imi naasartut. Nittartakkami aallaavigineqarput Hørsholm Arboret-ip USA-mi 1971-imiilli katersorsimasaaniit paasissutissiisimanerit.
Ukioq 1978 aamma 1979 Søren Ødum-ip suliat avannarpartersimavai, Kangerlussuup eqqaanut. Aatsaat 1982-mi Søren-ip Narsarsuup eqqaani ikkussuinerit nangeqqissimavai, Poul Bjerge peqati- galugu, Alaska-nik taaguutillit aallaavigalugit, ilaatigut Broad Pass, Alaska Range-meersut naleq- qulluartut ikkusuunneqarsimallutik (ullumikkut ukiut 20-it qaangiunneranni 3,5 meter-isut portu- tigilersimasut). 1982-mi Søren Ødum Amerika Avannarlermi ilisimasassarsiuutigaluni katersuiar-
toqataasimavoq, Kalaallit Nunaanni misiliinissamut pissanganartorpassuarnik katersuiffiusimasumi. 1983-mi Søren aamma Poul-ip ikkussuinerit ingerlateqqissimavaat, Alaska-mik taaguutillit kisiisa pinnagit 1976-imili katersorneqarsimasunik ilallugit. 1985 Amerikkap avannarliup katersuiffigineqarnera nangeqqinneqarsimapput, tassanilu assigiingitsut amerlasuut katersorneqarsimallutik. Ukioq 1984 aamma 1986 katersorsimasat ikkussorlugit ingerlateqqinneqarsimapput, allaat Nunani Avannarlerniit, Sverige-miit, Finland-imiit aamma Norge-miit ikkussugassanik ilallugit. Ukioq 1987 annertunerusumik kingunissat ikkussuunneqarsimapput, ’82-mi aamma ’85-mi katersorneqarsimasut ilaallutik, aammattaarli ’71- mi katersorneqarsimasut. Orpiiit pilutakkaat aamma ikkussorneqarlualersimapput, Betula, Alnus, Prunus, Sorbus, Populus, Salix il. il.
Tunngavissatut ikkusuunneqarsimasut annertunerusut, 1988-mi aallartinneqarsimapput orpissat 2000-itikkussuunneqarnerisigut, assigiinngitsut pingasut - hvidgran x sitka (akusaq) (10000 stk), orpiliassaq aappaluttoq/rødgran Mo i Rana Norgip Avannaamiit (4000 stk) aamma sallilikkiassaq (contortafyr), Stewart Crossing, Yukon (5000 stk).
Tunngavissatut ikkussuinerit orpeqarfiliornissamik siunertaqarput, taamaalilluni siunissami orpiit oqqisimaarnissamik pisariaqartitsisut ikkussorneqarsinnaalerniassammata. Tunngavissatut ikkussuinerit ukiuni 1989, 1991, 1992, 1994, 1998, 2001 aammalu 2002-mi ingerlateqqinneqarsimapput. 1990-ikkut ingerlanerini assigiinngitsut piffinni assigiinngitsuni amerlaqisuni ikigisassaanngitsut ikkussuunneqarsimapput, ilaatigut 1991-mi (Alaska, Yukon & NWT), 1993-mi (Amerika-avannarleq, qeqqa aamma kangia), 1998-mi (Alpit Europami), 1999-mi (Nepal) kiisalu 2000-mi (Sibiria) katersorneqarsimasut ilanngullugit. 1988-mi ikkussuinerit ilinniarnertuunnit ingerlanneqarsimapput, Kenneth Høegh (nunalerinermut ilinniartoq), Mads Nissen (orpeqarfilerisutut ilinniartoq) aamma Anders Jensen (orpeqarfilerisutut ilinniartoq) peqatigalugit. Agronom Kenneth Høegh aamma forstkandidat Mads Nissen 1990-ikkut ingerlanerini Orpeqarfissaq ingerlateqqissimavaat, Søren Ødum suleqatigalugu. Kajumissusertik naapertorlugu paasisassarsiuutigalutik suleqataasarsimasut imerlasimaqaat, soorlu Arboretet Hørsholm-imiit, Skogrækt Rikisins/Island-imi orpeqarfileriffimmiit, Landbohøjskolemiit, misileraavik Upernaviarsummi ilinniartut inuillu ataasiakkaat allat.
Orpeqarfiliassami ikkusuunneqarsimasut pillugit naatsorsuinerit siulliit 1992-mi pisimapput, Mads Nissen Orpeqarfiliassaq pillugu nalunaarusiortuusimalluni. Nalunaarusiaq kingusinnerusukkut kukkunersiorneqarsimasoq annertusaaffigineqarsimallunilu, ullumikkullu takussutissiat qarasaasiakkut naatsorsoruminartunngorlugit suliareqqinneqarsimallutik.Orpeqarfiliornerup siunertaraa nunarsuup avannaani issittartuni orpeqarfiusuni orpiit orpikkallu naasartut katersorneqarnissaat.
Ikkussuunneqarsimasut siunissami qularnanngitsumik alutorsaatigilluarneqalissapput, asiartarfittut takornariagassatulluunniit. Ikkussuunneqarsimasut aamma silap pissusaanik paasiniaasarnermut iluaqutaalernissaat ilimagineqarsinnaavoq, pingaartumillu Kalaallit Nunaata Kujataata Kitaani orpissanik ikkussuisarnissani aqqutissiuussiffiulissallunittaaq.
Orpeqarfiliornissamut atatillugu annertunerusumik Aningaasaateqarfiit aningaasaliisuusimaput. Ilaatigut: Det Kgl. Grønlandsfond, Kronprinsens Fond, Aage V. Jensens Fonde, Folketingets Grønlandsfond, Natos stipendiekomite, Bestle, kiisalu minnerunngitsumik Nuna-Fonden GrønlandsBANKEN-ip ataani inissisimasoq.
Aalajangerneqarsimavoq orpeqarfiliaq pisortatigoortumik ukioq 2004 atoqqaarfissiorneqassasoq, Nordisk Arboretudvalg-ip ukiumoortumik Narsarsuarmi ataatsimiinnissaanut atatillugu. Orpeqarfiliaq taanna Nunarsuarmi orpeqarfiliat annertunerpaartaattut taaneqartariaqarluinnartoq, 150 hektar-inik angissuseqarpoq, orpissanik assigiinngitsunik 110-nik inissisimaffinni 600-ni ikkussuiffigineqarsimasoq.