Byens gulv 2024
BYENS VILDT GRØNNE GULV 2024 ER AFHOLDT |
Mini-konferencen satte fokus på det grønne og bærerdygtighed med 3 timers viden, debat og internationalt udsyn. Amsterdam Kommune har med BiodiverCITY vendt diskussionen – med alle mulige vinkler på biodiversitet – til at tage udgangspunkt i den levende jord. Det kræver planlægning, grundig projektering og inkluderende drift. Concito skærer i en rapport igennem med støtte fra biodiversitetsrådet og sætter størrelse på større sammenhængende, levedygtige habitater. Dette giver den tætte by en anden rolle. I 2025 vender Byens gulv tilbage og samler alle byens aktører i et format med tid til diskussion og tid til fordybelse. Vi glæder os til at se jer. |
Byens vildt grønne gulv 2024
Byens gulv 2024 sætter fokus på det grønne og bærerdygtigeden. I 2024 er Byens Gulv 3 timers viden, debat og internationalt udsyn.
Hvordan balancerer vi arealbehovet
Ambitionerne er høje for boliger, erhverv, infrastruktur og natur i det bebyggede miljø. Klima, materialeforbrug og biodiversitet er noget byerne skal levere. Samtidigt er livstil, udfoldelse, komfort, familieliv og sundhed en dagsorden for byens beboere. En rapport fra Concito konkluderer, at en arealstrategi skal balancere biodiversitetsindsatsen med de andre arealbehov, og det er nødvendigt at afveje mellem menneskers behov, produktionsværdier og biodiversitetsværdier. ”Byens vildt grønne gulv” tager fat i, på hvilken måde. Alt sker på et areal mellem husene – et areal vi kalder ”byens gulv”.
Aktører på ”byens gulv” kender mange dagsordener, og de fleste har oplevet udfordringerne ved at få koordineret mellem forskellige interesser og få handlet på de vigtigste. Et eksempel fra Concito’s rapport understreger dette for biodiversitet. De taler om tidsmæssig kontinuitet: ”For at sikre biodiversiteten fremadrettet, skal arealerne undgå at blive påvirket af skiftende regler eller ejerskabsforhold”. Hvilken by i verden kan levere tidsmæssig kontinuitet – hvordan?
Et stort projekt i Amsterdam Kommune har med et bogværk givet et svar: BiodiverCITY – a matter of vital soil. Med udgangspunkt i dette vil kommunen med en integreret planlægningsmetode dreje byens udvikling i retning af kontinuitet og divers biologi i deres by.
Mød alle de andre
Arkitekter, landskabsarkitekter og ingeniører, som kommer fra både private rådgivningsvirksomheder, forsyningsvirksomheder samt offentlige institutioner som universiteter, kommuner og stat. Intet andet sted mødes så tværfagligt et felt med så stor ekspertfaglig og specialiseret viden om byens gulve.
Tid: Torsdag d. 1. februar 2024
Sted: Københavns Universitet, Thorvaldsensvej 40, Højhuset, 2000 Frederiksberg
Pris
Deltagelse i arrangementet koster 500 kr. ekskl. moms pr. person.
Tilmelding
Tilmeldingsfrist: Den 25. januar 2024. Tilmelding er bindende.
Tilmelding til Byens Gulv registreres af Dansk Byplanlaboratorium.
14:00 Er du helt rundt på byens gulv?
Lektor Torben Dam, Landskabsarkitektur og planlægning, Københavns Universitet
Kan vi vende tilgangen til byernes udvikling på hovedet? Hvordan kan vi springe fremad efter årtiers tilløb? Vi spørger på denne eftermiddag til en retning bestemt af politik og planlægning samt til konkrete eksempler, der kan være forbilleder og eksempler til efterfølgelse. Eksempler, hvor en ny æstestik og hvor vi anerkender konsekvenserne ved at tage et valg eller ved at følge en fælles beslutning.
14:15 BiodiverCITY – Amsterdams helhedsorienterede tilgang #1
Allesandra Ricetti fra Amsterdam Kommune
BiodiverCITY – a matter of vital soil – er Amsterdam Kommunes bud på en ny måde at gribe planlægning af byen an på. IOOR-designmetoden (Integrated Design Method for Public Space) prioriterer også de underjordiske rum til nye energisystemer, løsninger til håndtering af varme og nedbør og naturcentreret design. Dette nye syn på Amsterdams jord sikrer tidsmæssig kontuitet for den biodiversitet, som Amsterdam skal rumme.
Vi har spurgt en af bogens forfattere og redaktører om, hvordan Amsterdams planlægning bliver anderledes og hvilke skridt, der bliver de første. I stedet for at fokusere på problemer og udfordringer, så kan man spørge, på hvilken måde man om 5 år vil sige, at initiativet har været en succes?
14:45 BiodiverCITY – Amsterdams helhedsorienterede tilgang #2
BiodiverCITY – a matter of vital soil er skabt af en arbejdsgruppe i kommunen i samarbejde med en række hollandske eksperter, der har kigget nærmere på Amsterdam potentiale for at inddrage alle mulige organismer i byens planlægning og forvaltning.
Vi har spurgt Allessandra Ricetti, hvilke synspunkter de mange bidragydere kom med, og hvilke muligheder Amsterdam ser fremover med de konkrete observationer, som bidragyderne kom med. Vi er også spændte på konkrete eksempler på forandringer og justeringer i Amsterdam i kraft af arbejdet med biodiversitet.
Allesandra Ricetti fra Amsterdam Kommune
15:15 Kort pause
15:45 Hvilken rolle har arealanvendelsen i byerne for biodiversitet?
Concito har med ”Biodiversitetens betydning for fremtidens arealanvendelse – Analyse” fra juni 2023 koblet arealanvendelsen og biodiversitet, og peger på politike retningslinier og planlægning med forståelse for vilkårene for biodiversitet. Hvordan er rapporten blevet modtaget – får vi en biodiversitetslov?
Amanda Fehler Vallgårda, Analytiker, Klimalaboratoriet, Fremtidens Arealanvendelse, Concito
16:00 Natur og biodiversitet i kommuneplanlægningen
På hvilken måde kan man få natur og biodiversitet med i kommuneplanlægningen? Hvilke rolle spiller traditionelle grønne områder i kommunens planlægning. Hvilke tiltag og synergier skal prioriteres i planlægningen, for at der bliver plads til byens helt vilde grønne gulv?
Stine Poulsen, Frederiksberg Kommune
16.10 Debat, udsyn og 3 anbefalinger til beslutningstagerne
Biodiversitetsrådet
Byens Gulv arrangeres i et samarbejde mellem Dansk Beton, Betonvareforeningen • Landskabsarkitektur og planlægning, Københavns Universitet • Danske Anlægsgartnere • Danske Landskabsarkitekter • IDA • KVT • Dansk Byplanlaboratorium.
Du kan også følge konferencen på Dansk Byplanlaboratoriums hjemmeside