Grazing4Diversity
Effekten af helårsgræsning på biodiversitet
Formålet med projektet er at forbedre grundlaget for græsningsforvaltningen og sikre en evidensbaseret tilgang til valg af græsningsregime. Forskningsprojektet er baseret på to tilgange: en rumlig analyse af et stort antal lokaliteter fordelt over hele landet samt en mere intensiv undersøgelse af færre lokaliteter, hvor helårsgræsningen sammenlignes med andre forvaltningsmetoder.
Den landsdækkende undersøgelse har til formål at give et overblik over effekten af helårsgræsning på biodiversiteten langs en produktivitetsgradient, der strækker sig fra sure, næringsfattige heder, over artsrigt græsland til nyligt opgivne landbrugsarealer.
Specielt ønsker vi at undersøge effekten af helårsgræsning med kvæg og heste på vegetationsstruktur, flora, blomstring, mikrotopografi, jordbundskemiske forhold og hvordan disse elementer påvirker insektsamfundene. I denne del af forskningsprojektet indgår 42 lokaliteter (168 prøvefelter) med helårsgræsning med kvæg og/eller heste.
I denne del af projektet indgår otte helårsgræssede lokaliteter. Her har vi oprettet prøvefelter og frahegninger til en direkte sammenligning af, hvordan forskellige naturforvaltningsstrategier (helårsgræsning, ekstensiv sommergræsning, slåning og fri succession) påvirker insekter, vegetation, struktur, blomstring, jordbundsforhold m.m. på græsland.
Selvom der er lavet flere undersøgelser af effekterne af henholdsvis sommergræsning eller slåning på flora og enkelte insektgrupper, mangler der i høj grad direkte sammenlignelige studier af de mest benyttede naturforvaltningsmetoder – især når det gælder sammenligningen med helårsgræsning. Her er antallet af undersøgelser yderst begrænset.
Dermed mangler der også i høj grad undersøgelser og data, der kan sikre et evidensbaseret grundlag for naturforvaltningen og de forskellige forvaltningstiltags effekter på biodiversiteten. Denne del af projektet har derfor til formål at etablere et sammenligningsgrundlag for effekterne af helårsgræsning på biodiversiteten på tværs af en landsdækkende produktivitetsgradient.
Grazing4Diversity har gode muligheder for diverse studenterprojekter.
Eksempler på afsluttede studenterprojekter:
Anders Raagaard & Gustav Adler
BSc thesis title: “Effekten af 5 års helårsgræssende kvæg på plantesamfund - Kulsbjerg Øvelsesplads”
Supervisor: Lasse Gottlieb
Clara Ege Andersen & Malue Schumacher Andersen
BSc thesis title: “Helårsgræsnings påvirkning af svampe og jordbundsfauna vha. eDNA”
Supervisor: Lasse Gottlieb
Amanda Johannisson
MSc thesis title: “Effect of year-round grazing with big herbivores on small herbivore communities in openterrestrial habitats”
Supervisors: Lasse Gottlieb, Mathias Just Justesen, Hjalte Ro-Poulsen, Inger Kappel Schmidt
Joshua Haahr
MSc thesis title: “The effects of year-round grazing on plant and Orthoptera diversity and community composition in Danish grasslands”
Supervisors: David Bille Byriel, Lasse Gottlieb
Mathilde Bartholin
MSc thesis title: “Effects of year-round grazing and former agricultural activities on grassland plant communities”
Supervisors: Inger Kappel Schmidt, Lasse Gottlieb
Caroline Bechsgaard Sørensen
MSc thesis title: “The effects of year-round grazing on the resource habitat of butterflies”
Supervisors: Inger Kappel Schmidt, Lasse Gottlieb
Aksel Youden Munkholm
BSc thesis title: “Sommerfugle i randøjefamilien og deres brug af ressourcer langs en produktivitetsgradient”
Supervisors: Philip Francis Thomsen, Rikke Reisner Hansen
Mads Helmer Nielsen
BSc thesis title: “Generalist vs. Specialist butterflies and their ressource depence”
Supervisors: Philip Francis Thomsen, Rikke Reisner Hansen
Støttet af
Grazing4Diversity har modtaget finansiering fra 15. Juni Fonden og Aage V. Jensens Naturfond
Projekt: Grazing4Diversity
Periode: 2021-2025. Forskningsprojekt er et langsigtet initiativ, der strækker sig over de næste 20-30 år. Projektet vil løbende søge eksterne midler til monitering og vedligeholdelse af forskningsinfrastrukturen. I perioder uden bevillinger støttes projektet af IGN.
Kontakt
Lasse Gottlieb, Postdoc
Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning
Skov- og Landskabsøkologi