Stories as solutions

Sådan skaber vi bæredygtige byer og landskaber

Verdens mange udfordringer kræver samarbejde på tværs af fagområder og nye arbejdsmetoder. 13 forskere fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning brugt deres forestillingsevne til at pege på fremtidens landskaber og byer.

Klimakrise, stigende social ulighed og befolkningstilvækst. Udfordringerne i verden står i kø og er både komplekse og påvirker hinanden såvel som livsmulighederne i byerne og på landet. Skal problemerne løses, kræver det derfor samarbejde på tværs af fagområder og nye måder at anskue problemerne på.

Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet har derfor samlet en gruppe på 13 forskere og i en række fælles skriveworkshops bedt dem bevæge sig væk fra de mere klassiske videnskabelige genre og i stedet skrive en fortælling ud fra spørgsmålet om, hvordan byer og landskaber bliver mere bæredygtige og retfærdige? 

De fortællinger er nu samlet i den fælles udgivelse ’Stories as Solutions: Tretten historier om bæredygtige løsninger for byer og landskaber’.

Læs udgivelsen her

https://static-curis.ku.dk/portal/files/368727373/scan_2023_09_27_DK.pdf

 

Når man skriver en fortælling, bruger man sin forestillingsevne til at forestille sig noget, der endnu ikke eksisterer. Og det kan åbne for helt nye måder at gennemtænke faglige og samfundsrelevante problemstillinger på. Arbejdsmetoden kaldes ’Stories as solutions’.

Med forskellig skrivestil, viden og perspektiv har de 13 forskere skrevet om alt fra tavse befolkningsgruppers byliv til små parkers egenskaber og refleksioner over byers drivhusgasregnskaber.

Forskerne kommer fra fagområderne: landskabsarkitektur, byplanlægning, bylivsstudier, fysisk og social geografi, antropologi, kulturvidenskab og mikro-meteorologi.

 

 

Stories as Solutions er en arbejdsmetode, der bruger det at skrive fortællinger som en måde at aktivere vores forestillingsevne og skabe nye løsninger. 

Fortællinger kan hjælpe med at forstå, hvilke løsninger, vi skal arbejde hen imod, hvorfor og hvordan. Ligesom fortællinger modsat mange andre metoder let kan sammenbinde ellers uforenelige vidensformer, offentligheder og platforme. Fortællingerne er derfor i sig selv en del af det at finde løsninger.

Metoden er udviklet med inspiration fra ’Writing Academic Texts Differently’ redigeret af Nina Lykke (Rotledge, 2014).

Bogen giver forskellige anvisninger til, hvordan forskere og forskerkollektiver kan arbejde med skrive – og fortællemåder, der adskiller sig fra de klassiske akademiske genrer ved at trække på for eksempel personlig, levet erfaring, anekdoter, situationsbeskrivelser eller dyrke en personlig skrivestil. Ved at arbejde reflekteret og struktureret med skrivning i faciliterede skrivefællesskaber er det muligt at finde nye måder at gennemtænke faglige og samfundsrelevante problemstillinger på.

 

Bidragsydere

Anne Gravsholt Busck med fortællingen
”Samarbejde om bæredygtige klimaløsninger”

Trine Agervig Carstensen med fortællingen
”Tavse befolkningsgruppers byliv”

Thomas Friborg med fortællingen
”Byers drivhusgasregnskaber – en personlig forskningsberetning

Lise Herslund med fortællingen
”Lad os revitalisere nedslidt infrastruktur til klimaparker i Sydafrikanske byer”

Mette Juhl Jessen med fortællingen
”At fortælle fremtidige landskaber”

Gertrud Jørgensen med fortællingen
”Forestillinger om nye fællesskaber på landet – og hvordan man får dem til at ske”

Anton Stahl Olafsson med fortællingen
”Participatorisk kortlægning: hvis det ikke er på kortet, så tæller det ikke!

Heidi Svenningsen Kajita med fortællingen
”Aktivering af dokumenthistorier”

Megan Maurer med fortællingen
”Små parker til mennesker og planeten”

Rikke Munck Petersen med fortællingen
”Film som omsorgsfuld verdensskabelse”

Lasse Møller-Jensen med fortællingen
”Hotspots for mobilitets-indskrækninger ved oversvømmelser i Accra”

Christine Benna Skytt-Larsen med fortællingen ”Mødesteder som løftestang for social integration”

Henriette Steiner med fortællingen
”Historier der væves”

Bogudgivelse: 2023

Bogens redaktion

Heidi Svenningsen Kajita
Gertrud Jørgensen
Henriette Steiner