Zoologilaboratoriet

Zoologilaboratoriet rummer arbejdsplads til 4 personer og er et typisk terrestrisk-økologisk laboratorium til identifikations- og optællingsarbejde.

Laboratoriet benyttes både til identifikation og fotografering i forbindelse med forespørgselsopgaver og projektopgaver. Selve laboratoriet rummer stereolupper, udstyr til grovsortering, bestemmelseslitteratur, udsugning for sortering af spritpræparater, opbevaringsudstyr, og fryser mulighed. Zoologilaboratoriet råder desuden over en omfattende samling af indsamlingsudstyr og fælder specielt beregnet til insekter og andre smådyr.

 

Laboratoriet bliver løbende brugt af postdocs, ph.d.-studerende og studerende på alle niveauer. Zoologilaboratoriet har et dedikeret hold af insekteksperter tilknyttet, der alle forsker inden for insektøkologi og naturforvaltning. Her fokuseres i sær på effekterne af forskellige forvaltningsregimer, bl.a. helårsgræsning, urørt skov, hedepleje, beplantning i by, skovrejsning mm. og deres påvirkning af insektdiversitet. Der anvendes både morfologisk, DNA-baseret og machine learning til artsidentifikation. Der er særligt fokus på insektgrupper som bier, svirrefluer, stankelben, løbebiller, rovbiller, snudebiller, tæger, myrer og jordløbende insekter som helhed.

I løbet af de seneste fem år har mere end 30 speciale- og bachelorstuderende anvendt zoologilaboratoriet til grovsortering og artsbestemmelse som en del af deres projekt. En betydelig del af bachelor- og specialeprojekter har haft fokus på at undersøge konsekvenserne af forskellige naturforvaltningstiltag for insektgruppers diversitet.

 

 

Eksempler på indsamlingsmetoder. t.v. pan traps til indsamling af primært bestøvere. t.h. faldfælde til indsamling af overfladeaktive invertebrater
  • Effekter af hedepleje på løbebiller og svirrefluers diversitet
  • Effekter af naturbrand på myrer og løbebiller på Randbøl hede
  • Effekter af forstligt drevet vs. urørt skov på forskellige insektgrupper
  • Effekter af helårsgræsning på forskellige insektgrupper
  • Effekter af skovrejsning på jordløbende insekter
  • Effekter af by-beplantningsdesign på bier og andre insekter
  • Skadevoldere i plantager
  • DNA metabarcoding på insektprøver
  • Remote sensing og fotogenkendelse af bestøvere vha. machine learning algoritmer

 

 

I løbet af de seneste år, har IGN bidraget til omfattende systematiske og replicerbare indsamlinger af insekter i Danmark. Zoologilaboratoriet sikrer, at alle data bliver korrekt gemt og bevaret til fremtidig brug. Dette giver mulighed for senere studier, sammenligninger og analyse af insektdiversitet og eventuelle ændringer over tid.

Kort over indsamlingslokaliteter med forskellige insektdata fra Danmark