Learning from Collaboration – Building Future Practice

Fem danske forskningsmiljøer er gået sammen for at undersøge de samarbejdsformer, der ligger bag det store byggeboom, der fandt sted i Danmark i perioden 1960-1975. Projektet skal bidrage til en mere fyldestgørende historisk forståelse af byggeriet i den periode, der har sat det største aftryk på byer og landskaber i dag, og samtidig bidrage med ny viden til aktuelle diskussioner om tværfaglighed og diversitet i byggeriet.
Tre mænd omkring et bord med tegninger
Reklame fra 1960’erne der viser, hvordan forskellige faggrupper i byggeriet tilsyneladende reagerer positivt på firmaet Dæmpa’s nye aluminiumslofter. Selvom gruppen af fagfolk i dette tilfælde ikke er særlig divers, hvis vi for eksempel ser på køn, er det interessant at se både opdragsgiver, arkitekt og håndværker afbildet i samtale ”rundt om bordet” som et billede på de tværfaglige samarbejder i den periode, som projektet undersøger.

Byggeboom

Byggeboomet i 1960-1975 var præget af stor teknologisk innovation og industrialisering af byggeriet, som ofte har været genstand for kritik. Samtidig har flere forskere har peget på, at periodens arkitektur er præget af en exceptionel form for helhedstænkning, hvor arkitekter, landskabsarkitekter, planlæggere og andre arbejde tæt sammen. Dette skete i en tid, hvor uddannelseslandskabet ændrede sig, og nye samfundsgrupper kom ind på uddannelserne og ud i det fagprofessionelle miljøer.

På tværs af faggrænser

Ofte kan vi læse om arkitektens, landskabsarkitektens, ingeniørens eller planlæggerens bidrag i separate udgivelser. Men hvordan arbejde de sammen? Hvad skulle der til for at skabe et succesfuldt samarbejde på tværs af faggrænser? Hvor var der barrierer og konflikter? Hvordan blev disse usynlige samarbejder præget af de mange forskelle på tværs af fag, klasse, køn, generationer og geografi, som kendetegner periodens fagmiljøer inden for byggeriet? Hvad var det, der gjorde disse tværfaglige og mangfoldige samarbejder succesfulde, og hvornår opstod barrierer og konflikter?

Samarbejde i fremtiden

Projektet vil give uvurderlig viden om, hvordan periodens byer og landskaber blev til og dermed skabe et mere retvisende grundlag for de mange aktuelle opgaver med transformation. Denne viden vil vi bringe i spil for nye generationer, som efterspørger modeller for diversitet og tværfagligt arbejde inden for byggeri og byudvikling.

Med et forprojekt i 2024-2025 vil vi arbejde hen imod at etablere et større forskningssamarbejde for at undersøge tværfaglige og mangfoldige samarbejder i byggeriet 1960-1975.

Kernegruppe

Navn Ansættelse E-mail

Svava Riesto (projektleder)

Københavns Universitet

E-mail

Henriette Steiner (projektleder)

Københavns Universitet

E-mail

Claus Bech-Danielsen

Aalborg Universitet

E-mail

Liv Løvetand Rahbæk

Københavns Universitet

E-mail

Laila Zwisler

Danmarks Tekniske Universitet

E-mail

Lærke Højgaard Christiansen

Danmarks Tekniske Universitet

E-mail

Martin Søberg

Det Kongelige Akademi

E-mail

Ruth Baumeister Arkitektskolen Aarhus E-mail
Tenna Doktor Olsen Tvedebrink Aalborg Universitet E-mail

Projektledere


Svava Riesto
Professor, ph.d.
svri@ign.ku.dk
Tlf.: 3533 1768
Mobil: 2980 8175

Henriette Steiner
Professor, ph.d.
hst@ign.ku.dk
Tlf.: 3533 1033

Støttet af



Projektperiode


Forprojekt 2024-2025