8. oktober 2024

Hvordan overvåger man effektivt verdens træressourcer helt ned på niveau med de enkelte træer?

Nyt forskningscenter

Det vil Rasmus Fensholt sammen med et team af kolleger forsøge at svare på. De har fået en bevilling fra Danmarks Grundforskningsfond til at etablere et nyt, vigtigt forskningscenter på IGN: Center for Remote Sensing and Deep Learning of Global Tree Resources (TreeSense).

DALL·E 2024-03-19 10.00.45 - A sophisticated and futuristic conceptual illustration displaying the Earth from space, detailed with lush greener
Essensen af TreeSense genereret ved hjælp af OpenAI DALL-E. Billedet er en kunstnerisk fortolkning, der viser forskellige satellitter i drift til kortlægning af træer og deres højde, biomasse, kulstoflagre og arter.

TreeSense fokuserer på træers kritiske funktion i terrestriske økosystemer, såsom klimaregulering, støtte til biodiversitet og lokalt levebrød. Både klimaændringer og menneskelig forvaltning har drastisk ændret trædækket og artssammensætningen globalt, og de nuværende metoder til sporing af disse ændringer er begrænset af satellitdata i lav opløsning og forældede teknikker.

Det nye forskningscenter har til formål at revolutionere global træovervågning ved hjælp af avanceret nano-satellitteknologi og next-generation deep learning-metoder (DL) inden for AI. Denne tilgang vil muliggøre en detaljeret vurdering af den globale trædynamik, herunder vigtige funktionelle og strukturelle egenskaber såsom vigtige arter, anvendelsen af træer, træers horisontale og vertikale struktur, kulstoflagre og kulstofbindingshastigheder.

Denne forskning vil bane vejen for at behandle videnskabelige spørgsmål om større ubekendte inden for global forandringsforskning. Centret vil gå nye veje i forhold til, hvordan global opvarmning og øgede ekstreme klimabegivenheder påvirker træfysiologi og vækstmønstre på artsniveau, og de vil kvantificere omfanget og dynamikken af menneskeskabte forstyrrelser og forringelse af skovene.

I sidste ende vil denne forskning gøre det muligt at afdække potentialerne for forskellige skov- og trærelaterede produktionssystemer og menneskers levebrød som midler til klimaafbødende handlinger, samtidig med at forståelsen af betydningen af træressourcer for bæredygtige fødevaresystemer vil blive forbedret.

Forskningscenteret TreeSense begynder i foråret 2025. Bevillingen er på 59.909.600 kr. Stort tillykke til Rasmus Fensholt og til teamet, som også inkluderer kolleger fra DIKU på SCIENCE, og tak til Danmarks Grundforskningsfond for opbakningen til projektet.

 

Emner