Forskeren giver råd og svamp tørt på!

Holland, Krúsrak, træbro over motorvej i Sneek. Broen af opført af modificeret træ, hvor materialets evne til at suge vand er begrænset ved at ændre træets kemi. Foto: Dominicus Johannes Bergsma.

Fem forskningsspørgsmål til Emil Engelund Thybring

Emil Engelund Thybring
eet@ign.ku.dk
Mobil: 61 31 97 7

Hvad er det for et samfundsproblem, forskningen er med til at løse?

Min forskning hjælper til at udvikle holdbare, giftfrie træmaterialer, der kan produceres af lokale træarter. På den måde kan vi erstatte f.eks. trykimprægneret træ, der indeholder giftige biocider eller tropisk træ, der er hentet på den anden side af Jorden.

Derudover sigter min forskning mod, at vi i højere grad i fremtiden kan bruge holdbare træmaterialer til mere udsatte konstruktioner som f.eks. motorvejsbroer og havnebyggeri.

Hvad forsker du i?

Helt specifikt kigger jeg på, hvordan vi kan forlænge træets holdbarhed ved at ændre på dets kemi på en miljøvenlig måde. 

Hvad undersøger du nu for tiden?

Jeg prøver at forstå, hvordan vi kan begrænse træets evne til at optage fugt fra luft og regn. Træ her i Norden nedbrydes nemlig typisk af rådsvampe, der elsker fugtige materialer. Ved at holde træmaterialet tørt, så mister rådsvampe lysten til at spise det. 

Hvordan undersøger du det?

Vi bruger blandt andet mikrospektroskopi, der kan tage fingeraftryk af de kemiske stoffer i et meget lille punkt i et materiale. Ved at måle i mange punkter kan vi danne et kort over kemien og fugtfordelingen helt inde i cellevæggene. Jeg undersøger dels, hvor meget fugt der kan være i cellevæggen, og hvordan fugten er fordelt. Så arbejder jeg med at ændre træmaterialets kemi på forskellig vis, der påvirker fugten inde i cellerne. Herefter undersøger vi, hvordan rådsvampene reagerer på dette.

Hvordan kom du til at interessere dig for området?

Jeg er uddannet bygningsingeniør, hvor min interesse for træ som byggemateriale blev vakt. Jeg blev især nysgerrig efter at forstå, hvordan fugt går ind og ændrer på stort set alle træmaterialets egenskaber, både styrke, stivhed, holdbarhed, og meget mere. Den nysgerrighed har hængt ved lige siden.