Afløvende insekter
|
Skade
|
Insekter på eg
lille frostmåler (Operopthera brumata)
stor frostmåler (Erannis defoliaria) egevikler (Tortrix viridiana) egehalvmøl (Acrobasis consociella) egeprocessionsspinder (Thaumetopoea processionea)
|
De periodiske afløvninger af eg skyldes en lang række insekter, som næsten alle er sommerfuglelarver. Bladene spises lige efter udspring, dvs. i maj juni måned. Traditionelt regnes egevikler som den vigtigste afløver af eg, men faktisk har frostmålere været mere hyppig i de afløvninger, som har fundet sted siden starten af skovsundhedsovervågningen.
Forskellen mellem egevikler og frostmålere er, at egevikleren kun spiser eg, mens frostmåler spiser de fleste slags løvtræer. Når frostmålerlarverne er færdige med at spise i egenes kroner, firer de sig ned og spiser undervæksten (træer og buske nedenunder egen). Andre bladspisende arter på eg er egehalvmøl og den type natsværmere, som kaldes ugler.
En kommende skadevolder er egeprocession-spinder, som spreder sig fra Sydeeuropa. Den kan forlænge afløvningen, da larverne er senere på færde. Egeprocessionsspinder kan udgøre et sundhedsproblem for mennersker, fordi larverne har lange hår, der kan give allergi og luftvejsproblemer.
Selvom egene reagerer på afløvningen med at sætte nye blade i slutningen af juni, så kan de stadig svækkes af bladtabet, specielt hvis insektangrebet optræder to år i træk. Ofte ser man egemeldug på de nye blade, og svækkede træer bliver somme tider angrebet af honningsvamp ved basis.
|
Insekter på bøg
bøgenonnen (Dasychira pudibúnda)
bøgeloppen (Rhynchaenus fagi)
løvskovsnonnen (Lymantria dispar)
|
Bøgenonnen kan afløve hele bevoksninger, når den optræder i stort tal. Dette sker heldigvis sjældent, i Danmark senest i 1998 og før det i 1980-81. Normalt er bøgenonne kun til stede i så små populationer, at de ikke gør skade på træerne.
Når der forekommer massefomeringer, bryder populationen ofte sammen som følge af virus og andre sygdomme. Døende larver bliver brune. De lange hår på larverne kan give irritation af hud og slimhinder.
Bøgeloppen er i virkeligheden en lille sort snudebille. Den har fået sit navn, fordi den springer, hvis den bliver forstyrret. Derfor kan den være svær at få øje på. Men hvis man tager et bøgeblad med små huller og vender det om, kan man være heldig at få øje på den.
Skaden er dels hullerne i bøgeblade, som laves af de voksne biller og dels minerede områder i spidsen af bladene. Ved store angreb af bøgelopper kan bøgebladene blive brunfarvede eller helt kniplingeagtige af huller. Kraftige angreb af bøgelopper er bl.a set i 1988-89 og 1998.
Løvskovsnonnen, som er et frygtet skadedyr i Sydeuropa og USA, ses kun meget sjældent i Danmark. Frostmålere kan også finde på at spise bøg, når egebladene slipper op.
|
Spindemøl
(Yponomeuta sp.)
|
Spindemøl, som også kaldes snareorme, er flere arter af sommerfugle, der alle afløver forskellige løvtræer og buske, f.eks. tjørn, røn, hæg og frugttræer som æble.
Larverne spinder kronerne ind i et tykt gråhvidt spind, som får træerne og de nærmeste omgivelser til at se helt spøgelsesagtige ud. Spindet beskytter larverne mod at blive ædt af fugle. En mulig bekæmpelse er derfor at spule spindet i stykker.
Spindemøl er mest et æstetisk problem i byer, parker og landskabet. Der forekommer ofte masseformeringer, og de samme træer kan angribes år efter år.
|
Bladhvepse
sortblå birkebladhveps (Arge pullata)
lindebladhveps (Caliroa annulipes)
|
Sortblå birkebladhveps blev første gang bemærket som afløver på birk i starten af 1970'erne. I 1978-1981 og op gennem 1980'erne var der flere tilfælde af omfattende angreb på Sjælland. Den seneste masseformering fandt sted i 1999-2000 på Lolland-Falster. Træerne tager normalt ikke skade af afløvningen, som sker sent på vækstsæsonen.
Lindebladhvepsen er først og fremmest en skadevolder på lind, men også eg, pil, birk, hassel og bøg kan være værtsplanter. Bladhvepsens larver er sneglelignende, gennemsigtige med et gulligt skær og har et sort hoved i kroppens tykkere ende. De rasper i grupper og udelukkende på bladundersiden, bladnerverne bliver tilbage og tørrer ud. Bladet fremstår derfor meget karakteristisk brunligt, skeletteret og kan krølle sammen.
|
Viklere
grannålevikler (Epinotia tedella) ædelgranvikler (Semasia rufimitrana)
sen ædelgrannålevikler (Epinotia fraternana)
tidlig ædelgran-nålevikler (Epinotia subsequana) fyrrevikler (Rhyacionia buoliana)
|
Viklere er sommerfugle, som optræder på både gran, ædelgran og fyr. De er kendetegnet ved, at larven spinder nogle nåle sammen og lever inde i dem. Skaden er begrænset, undtagen hvor grenene skal bruges til pyntegrønt. Store angreb af viklere optræder typisk med nogle års mellemrum, idet populationsniveauet er cyklisk, dvs. går op og ned i en fast svingningstakt. Skader efter grannålevikler var meget udbredte i 1984-85 og 1995-97.
Ædelgranvikler havde masseudbrud i 1928-29, 1954-55 og 1982-83. Ædelgrannålevikler var generende i pyntegrønt i 1984-85, men store angreb i 1992-93 var af en ny art, som blev kaldt tidlig ædelgrannålevikler. I statskovenes vurdering af sundheden omtales angreb af denne vikler fra 1996 til 1999. I 2006 forekom tidlig ædelgrannålevikler i stort omfang.
Fyrrevikler havde masseudbrud flere gange i 1970'erne, men er ellers kun bemærket i 1993.
|
Lærkesækmøl
(Coleophora laricella)
|
Lærkesækmøl hører ligesom viklerne til småsommerfuglene. Lærkesækmøllet spiser nålene på lærk om foråret. Træerne kan blive helt gule og røde, men i løbet af sommeren sætter de nye nåle og bliver grønne igen.
Sækmøl spiser nålene indefra og har en udhulet nål på som "overfrakke".
Lærkesækmøllet kan altid findes på de nedre grene i kanten af bevoksninger, men kun i år med masseformeringer bliver skaden tydeligt. Dette sås f.eks. i 1977 og i 1993.
|
Nonne
(Lymantria monacha)
|
I Europa er nonnen den mest frygtede sommerfugl i fyr og gran, da den kan afløve store områder. Sammen med typograf er populationen af nonnen blevet moniteret i årrække, men der har ikke været alvorlige udbrud af nonne i Danmark siden de store angreb i 1973-74 på gran og 1979-81 på fyr.
Det første angreb startede i 1971 og var dengang en mindre sensation, idet nonne ikke var bemærket i Danmark siden 1902. Bekæmpelse sker kun ved massive angreb over store områder, og der bruges et smalspektret og relativt harmløst middel, som typisk spredes med fly.
|
Elle-bladbille (Agelastica alni) |
|