SENSE & LEARN (SELEA21)
SELEA21 er et netværksprogram, der skal udvikle fremtidens læringsstrategier for naturbaseret læring og grøn fødevareomstilling.
Unges engagement afgørende i den grønne fødevareomstilling
Den grønne fødevareomstilling starter med læring og forandring blandt unge mennesker. Skolen og de unge er vigtige, når det gælder en bæredygtig forandring af vores fødevaresystem. Det hele starter med en god forståelse for natur, klima og miljø og for, hvad videnskabelig indsigt og digital forståelse kan gøre for den måde, vi vil producere og dyrke fødevarer på i fremtiden. Det danner baggrunden for det internationale netværksprogram SELEA21.
Danmark, Kina og Brasilien sammen om unges smarte madspildsløsninger
Formålet med SELEA projektet er undersøge, hvordan man kan engagere de unge i skolen i fødevaresystemets grønne fødevareomstilling ved hjælp af digital læringsteknologi. Projektet er et samarbejde mellem forskere i Kina og Brasilien og bygger videre på erfaringerne fra det netop afsluttede SESAM projekt. Og forskerne vil udnytte det faktum, at 2021 er FN’s år for den systemiske tænkning omkring landbrugs- og fødevaresystemer. Her bliver særligt madspild og –tab et vigtigt omdrejningspunkt. Og et emne hvor Danmark står rigtigt stærkt.
Videnskabelig indsigt og digital forståelse starter i skolen
Her er SESAM forskerne sammen med fire danske skoler, 12 lærere og 250 elever lykkedes med at udvikle et koncept, hvor grøn fødevareomstilling gøres til genstand for science læring og teknologiforståelse. I projektet har forskerne udviklet og testet en række læringsstationer. F.eks. har man arbejdet med at kode en robot til at kunne dyrke et højbed. Der er udviklet et såkaldt AquaPonics anlæg, hvor man kan dyrke fisk og mikrogrønt i symbiose med hinanden. Derudover har elever og lærere forsøgt sig med at træne en robot op til at kunne være et take away grøntsagsbud. Det er den type af teknologier, som skal bringes i spil med input fra Kina og Brasilien, om hvordan læring for en bæredygtig fremtid kan teknologistøttes.
Projektet er bevilget fra det internationale netværksprogram INP og løber foreløbig i 2021 i samarbejde med universitet UniRio i Brasilien, organisationen Green Rio 21 og lærings- og uddannelsesuniversitet BNU i Beijing. Også Innovation Centre Danmark i Shanghai indgår som partner. Projektet SENSE & LEARN – New Strategies for 21st century life-, learning- & literacy skills training at School vil benytte sig af Urban Food & Farming strategier som omdrejningspunkt.
Projektet bliver forankret på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet. Projektet løber frem til 1. oktober 2021. På grund af restriktioner er programmet dog blevet forsinket og forventes først afsluttet i første halvdel af 2022.
- Shen Li, Beijing Normal University, BNU
- Jiachen Song, Beijing Normal University, BNU
- Yu Lu, School of Educational Technology, Beijing Normal University, BNU
- Maria Beatriz Martins Costa, Green Rio 21, Rio de Janeiro
- Alessandra Pereira, UniRio, Rio de Janeiro
- Giselle Mesiara, University College CPH/UCPH
- Mukti Ram Chapagain, Young Minds Foodlab UCPH
- João Roberto de Toledo Quadros, Centro Federal de Educação Tecnológica Celso Suckow da Fonseca
Webinar Fridays & Foodtures
Er de unge ved at tage en helt ny og aktiv rolle i debatten om fødevaresystemets grønne omstilling? Se og hør med under det københavnske World Wood Summit i april. Vores webinar "Fridays & Foodtures? Young minds solutions to food systems transition challenges" er nu åbent for tilmelding.
Støttet af
Projektet har modtaget finansiering fra Det Internationale Netværksprogram INP
Projekt: SENCE & LEARN (SELEA)
Periode: 1/1 til 1/10 2021
Kontakt
Bent Egberg Mikkelsen
Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning
E-mail: bemi@ign.ku.dk
Tlf.: 35 33 74 64