Effekter af fortidige klimaændringer: Mulige scenarier for fremtiden

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskning

Standard

Effekter af fortidige klimaændringer : Mulige scenarier for fremtiden. / Hede, Mikkel Ulfeldt; Noe-Nygaard, Nanna; Rasmussen, Peter.

I: Geoviden, Nr. 2, 2009, s. 16-19.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskning

Harvard

Hede, MU, Noe-Nygaard, N & Rasmussen, P 2009, 'Effekter af fortidige klimaændringer: Mulige scenarier for fremtiden', Geoviden, nr. 2, s. 16-19.

APA

Hede, M. U., Noe-Nygaard, N., & Rasmussen, P. (2009). Effekter af fortidige klimaændringer: Mulige scenarier for fremtiden. Geoviden, (2), 16-19.

Vancouver

Hede MU, Noe-Nygaard N, Rasmussen P. Effekter af fortidige klimaændringer: Mulige scenarier for fremtiden. Geoviden. 2009;(2):16-19.

Author

Hede, Mikkel Ulfeldt ; Noe-Nygaard, Nanna ; Rasmussen, Peter. / Effekter af fortidige klimaændringer : Mulige scenarier for fremtiden. I: Geoviden. 2009 ; Nr. 2. s. 16-19.

Bibtex

@article{5a56ee5f0cb440129f5e0e4e4164c709,
title = "Effekter af fortidige klima{\ae}ndringer: Mulige scenarier for fremtiden",
abstract = "Modelbaserede forudsigelser af de n{\ae}ste 100 {\aa}rs klimaudvikling i Danmark angiver en stigning i henholdsvis temperaturen, m{\ae}ngden af nedb{\o}r, antallet af kraftige storme og havniveauet. Disse {\ae}ndringers p{\aa}virkninger af land- og vandmilj{\o}et kan forudsiges p{\aa} forskellige m{\aa}der. {\'E}n m{\aa}de best{\aa}r i at se p{\aa} effekterne af fortidige klima{\ae}ndringer, idet alle disse forudsagte {\ae}ndringer har fundet sted tidligere i den nuv{\ae}rende mellemistid, Holoc{\ae}n, som startede for ca. 11.700 {\aa}r siden. I det f{\o}lgende skal der pr{\ae}senteres to eksempler p{\aa} effekterne af fortidige {\ae}ndringer i klimaet.Det ene eksempel viser, hvordan en nedb{\o}rsstigning kan lede til en grundl{\ae}ggende {\o}kologisk {\ae}ndring af et s{\o}-{\o}kosystem, og det andet eksempel illustrerer, hvordan et stigende havniveau har p{\aa}virket grundvandsstand samt s{\o}niveau og dermed fersk vandsressourcen. De to eksempler erbaseret p{\aa} sedimentologiske, geokemiske og biologiske unders{\o}gelser af sedimentkernerudtaget fra bunden af henholdsvis H{\o}jby S{\o} og Tengslemark Mose, begge beliggende i Odsherred, Nordvestsj{\ae}lland.",
author = "Hede, {Mikkel Ulfeldt} and Nanna Noe-Nygaard and Peter Rasmussen",
year = "2009",
language = "Dansk",
pages = "16--19",
journal = "Geoviden",
issn = "1604-6935",
number = "2",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Effekter af fortidige klimaændringer

T2 - Mulige scenarier for fremtiden

AU - Hede, Mikkel Ulfeldt

AU - Noe-Nygaard, Nanna

AU - Rasmussen, Peter

PY - 2009

Y1 - 2009

N2 - Modelbaserede forudsigelser af de næste 100 års klimaudvikling i Danmark angiver en stigning i henholdsvis temperaturen, mængden af nedbør, antallet af kraftige storme og havniveauet. Disse ændringers påvirkninger af land- og vandmiljøet kan forudsiges på forskellige måder. Én måde består i at se på effekterne af fortidige klimaændringer, idet alle disse forudsagte ændringer har fundet sted tidligere i den nuværende mellemistid, Holocæn, som startede for ca. 11.700 år siden. I det følgende skal der præsenteres to eksempler på effekterne af fortidige ændringer i klimaet.Det ene eksempel viser, hvordan en nedbørsstigning kan lede til en grundlæggende økologisk ændring af et sø-økosystem, og det andet eksempel illustrerer, hvordan et stigende havniveau har påvirket grundvandsstand samt søniveau og dermed fersk vandsressourcen. De to eksempler erbaseret på sedimentologiske, geokemiske og biologiske undersøgelser af sedimentkernerudtaget fra bunden af henholdsvis Højby Sø og Tengslemark Mose, begge beliggende i Odsherred, Nordvestsjælland.

AB - Modelbaserede forudsigelser af de næste 100 års klimaudvikling i Danmark angiver en stigning i henholdsvis temperaturen, mængden af nedbør, antallet af kraftige storme og havniveauet. Disse ændringers påvirkninger af land- og vandmiljøet kan forudsiges på forskellige måder. Én måde består i at se på effekterne af fortidige klimaændringer, idet alle disse forudsagte ændringer har fundet sted tidligere i den nuværende mellemistid, Holocæn, som startede for ca. 11.700 år siden. I det følgende skal der præsenteres to eksempler på effekterne af fortidige ændringer i klimaet.Det ene eksempel viser, hvordan en nedbørsstigning kan lede til en grundlæggende økologisk ændring af et sø-økosystem, og det andet eksempel illustrerer, hvordan et stigende havniveau har påvirket grundvandsstand samt søniveau og dermed fersk vandsressourcen. De to eksempler erbaseret på sedimentologiske, geokemiske og biologiske undersøgelser af sedimentkernerudtaget fra bunden af henholdsvis Højby Sø og Tengslemark Mose, begge beliggende i Odsherred, Nordvestsjælland.

M3 - Tidsskriftartikel

SP - 16

EP - 19

JO - Geoviden

JF - Geoviden

SN - 1604-6935

IS - 2

ER -

ID: 44191664