Faktaside: Udviklingsplaner for kirkegårde • www.kirkegaardsudvikling.dk • Januar 2016

Om indholdet i udviklingsplanen

Udviklingsplanen har typisk fire hovedafsnit:

  1. Baggrund og formål,
  2. Status for anlægget og dets funktion,
  3. Plan for udviklingen,
  4. Rammer for gennemførelsen. Tredje afsnit ’Plan for udviklingen’ skal beskrive og begrunde de planer, der er lagt for kirkegårdens udvikling.

Det gøres ved at: 

  • formulere en eller nogle få klare målsætninger for udviklingen (hvor skal vi hen)
  • forklare, hvilken strategi man vil følge for at nå målsætningen (hvordan skal det ske)
  • beskrive de handlingsplaner, der skal til for at gennemføre strategien (hvad skal gøres i praksis)

De tre dele beskrives i hver sit underafsnit. I små udviklingsplaner kan de dog behandles samlet, når bare de tre dele fremstår tydeligt. På større kirkegårde og kirkegårde med flere anlæg kan det være hensigtsmæssigt at gennemgå de enkelte kirkegårde ud fra en fælles, overordnet målsætning. 

Målsætning for kirkegården

Målsætningen beskriver, hvad man overordnet lægger vægt på at udvikle eller fastholde på kirkegården. Den kan formuleres som overordnede mål, der skal opfyldes, principper for udviklingen, en hovedide for kirkegården eller en mere fyldig vision for kirkegårdens fremtid. Målsætningen skal være kort og præcis og bør ikke fylde mere end en halv til en hel side, gerne mindre. I nogle udviklingsplaner placeres målsætningen som afslutning på afsnittet ’Baggrund og formål’ eller som et afsnit for sig. 

Strategi for udviklingen

I strategien fremlægges de overordnede tiltag, der skal til for at opfylde målsætningen. Strategien bliver dermed en konkretisering af målsætningen. Det kan f.eks. være en beskrivelse af en ny overordnet struktur, ændring af et eller flere gravstedsområder eller andre hovedelementer. Det kan også være principper for udskiftning af beplantning, fornyelse af belægninger e.l.

Detaljer er ikke med i strategien, med mindre de har en væsentlig betydning for målsætningen. F.eks. kan det være en del af strategien, at kollektive gravsteder beplantes med lyng, hvis det er vigtigt for kirkegårdens identitet. Strategien kan også indeholde en overordnet prioritering og tidsfølge for tiltagene, som kan have en ret lang tidshorisont.

Handlingsplaner for gennemførelsen

Handlingsplaner er de mere konkrete planer for arbejde, der skal udføres som led i strategien. De viser, hvilke anlægsopgaver og plejetiltag der skal udføres i de første fem år, og hvilke der har en længere tidshorisont.

Handlingsplanerne kan struktureres efter kirkegårdens områder og suppleres med forskellige temaer som f.eks. randplantning, gravsteder eller servicepladser. Det væsentlige er at beskrive og prioritere de konkrete tiltag tidsmæssigt, dog uden at arbejdsopgaverne planlægges i detaljer.

Ofte udelades handlingsplanerne i selve udviklingsplanen. Hermed kommer målsætninger og strategi til at stå tydeligere frem, men det er vigtigt efterfølgende at ’oversætte’ de overordnede planer til mere konkrete anvisninger og prioriteringer. Det kan f.eks. ske gennem en selvstændig handlingsplan, som danner grundlag for planlægningen af arbejdsopgaver i de enkelte år.

Christian P. Kjøller, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning