Eksempel: Udviklingsplaner for kirkegårde • www.kirkegaardsudvikling.dk • Januar 2016

Tønder Kirkegård – noget må gøres  

  • Mindre bykirkegård, Sønderjylland
  • Omkring 100 begravelser om året, heraf omkring 30 kistebegravelser
  • Fem årsværk, betjener et sogn
  • Udviklingsplan indeholdt i driftsplan fra 2004, egentlig udviklingsplan udarbejdet 2010
  • Handlingsplan for fem år udarbejdet i 2013

Udviklingsplanen for Tønder Kirkegård i Sønderjylland giver et overblik over udfordringer og løsningsstrategier for en mindre bykirkegård. Kirkegården er under omdannelse fra en situation med et overskud af kistegravsteder, forvokset beplantning og behov for nye gravstedformer.

Erfaringen fra Tønder er, at udviklingsplanen giver det nødvendige overblik for at kunne prioritere og planlægge de konkrete tiltag på kirkegården. Sammen med handlingsplanen og plejeplanen giver udviklingsplanen menighedsråd og kirkegårdsleder de nødvendige muligheder for at træffe gode beslutninger.

Alleen på den gamle kirkegård i Tønder. Foto Christian Kjøller

Kistegrave og hule træer

I 2004 havde Tønder Kirkegård mange ledige kistegravsteder, efterspørgsel efter urnegravsteder og en beplantning, der ikke har været taget tilstrækkelig stilling til. Derfor udarbejdede ledelsen en statusrapport, som også anviste den retning, kirkegården, dens bygninger og maskiner skal udvikles i gennem en række prioriterede tiltag. I 2010 udarbejdede man en egentlig udviklingsplan for kirkegården, hvor målsætning og strategier behandles mere fokuseret.

Overblik og detalje

Udviklingsplanen bygger på en grundig analyse af både gravstedudbud på kirkegården, begravelsesstatistikken for de foregående år og prognoser for udviklingen i dødstallet. Men der lægges også vægt på at gennemgå kirkegårdens tilstand, både overordnet og område for område. Gennemgangen fokuserer på problemer og værdier, og de hidtidige tiltag vurderes. Derudover formuleres overordnede målsætninger for kirkegården, strategier for kirkegårdens omdannelse og planer for tiltag de første år.

Efterfølgende blev udviklingsplanen vedtaget i både menighedsråd og provstiudvalg. Det forankrer planen, og der er en fælles forventning om, hvad der skal ske på kirkegården. Vedtagelsen sikrer også, at de tiltag, der er beskrevet i udviklingsplanen, er godkendt. Det letter administrationen, at man ikke skal søge om tilladelse, hver gang man skal fælde et træ som led i den besluttede udskiftning af alleer.

Gør det konkret

Udviklingsplanen blev allerede i 2013 blevet fulgt op af en handlingsplan, hvor udviklingsplanens overordnede strategier bliver omsat til konkrete tiltag. Handlingsplanen bliver dermed bindeleddet til det konkrete arbejde på kirkegården. I handlingsplanen kan indsatsen prioriteres i forhold til behov og ressourcer. Efterhånden er mange af tiltagene sat i værk, men kirkegårdsleder Jørn Skov understreger, at udviklingsplanens strategiske overvejelser stadige er vigtige. ”Det er en klar fordel, at de små ændringer, der altid sker på en kirkegård, stemmer overens med det, vi overordnet vil med kirkegården. Udviklingsplanen er et uundværligt redskab til at synliggøre den nødvendige indsats for at opretholde kirkegården som en værdig og tidssvarende begravelsesplads med et fornuftigt ressourceforbrug,” understreger Jørn Skov.

Tønder kirkegård, den gamle afdeling. Foto: Christian Kjøller

Få mere at vide

Udviklingsplan for Tønder Kirkegård
Kirkegårdsleder Jørn Skov, tlf. 2126 0880, tonder-kirkegaard@mail.tele.dk