Dobbeltporøs filtrering
Dobbeltporøs Filtrering (DPF) er udviklet til rensning af regnafstrømning fra befæstede arealer, hvor formålet kan være beskyttelse af recipient, rekreativt brug af det rensede vand eller anvendelse til sekundære formål i husholdninger eller industri. Teknikken udmærker sig ved at partikler akkumulerer i et andet volumen end der hvor vandet strømmer. Dermed undgås tilstopning, og hele filterets magasinkapacitet kan udnyttes før regenerering er nødvendig. Samtidig er modstanden over filteret så begrænset at gennemstrømningen kan drives af tyngdekraften. I renseprocessen tilsættes ingen kemikalier, og vandet løber af sig selv gennem filteret alene drevet af tyngdekraften. Teknikken er IPR-beskyttet af Københavns Universitet. Det danske firma Watercare i Assens har tegnet licens og tilbyder nu Watercare-DPF-bokse i Danmark og Sverige.
Naturstyrelsen nævner dobbeltporøs filtrering som mulig renseløsning ved nedsivning af vej- og overfladevand hvor grundvandsressourcen er meget sårbar.
Få mere at vide:
- Teknologien bag dobbeltporøs filtrering
- Udviklingen af teknologien i et pilotanlæg
- Rapporter og artikler om dobbeltporøs filtrering og pilotanlæg
- Animation af dobbeltporøs filtrering
Animationsfilm: Se hvordan det fungerer
Du kan se, hvordan dobbeltporøs filtrering fungerer i denne animationsfilm. Videoen er udviklet af Kollision og med støtte fra CLEAN.
Oplysninger om kommercialisering
Niels Lysholm Engelhard
Commercial Officer
Tech-trans kontoret,
Københavns Universitet
nien@adm.ku.dk
+45 28 75 63 30.
Samarbejdspartnere / bidragsydere
Rambøll
Københavns Energi
By & Havn
Københavns Kommune
Realdania
Videnskabsministeriet
Miljøministeriet
Danmarks største vejvandsrenseanlæg
Marina Bergen Jensen har solid erfaring med at udvikle naturbaserede løsninger til klimatilpasning, bl.a. dobbeltporøs filtrering, som nu er basis for Danmarks største vejvandsrenseanlæg i Ørestad, og den grønne klimaskærm, der fordamper tagvand.