Hybridtroldnød Diane - Hamamelis x intermedia 'Diane'

Dansk navn:
hybridtroldnød Diane

Videnskabeligt navn:
Hamamelis x intermedia Diane

Familie:
Hamamelidaceae (troldnødfamilien)

Højde:
4 m

Blomstring:
januar til marts

Hjemegn:
kultivar fra Arboretum Kalmthout, Belgien, 1969
 

Hamamelis x intermedia Diane
Hamamelis x intermedia Diane Hamamelis x intermedia Diane


Den 20 år gamle Hamamelis x intermedia Diane som er vist på billedet er fra Lønå planteskole i Give.  Den står cirka 20 m efter den første, lange græsplæne og til højre for hovedvejen i kvadrat: 1215, position 2125.

Plantebeskrivelse:
Træet på fotografiet ovenfor har i en gang frydet os med mørke kobberrøde blomster i februar og i det efterfølgende sene efterår med gyldentgule blomster. Hvordan kunne det ske? En grundig undersøgelse afslørede, at et Hamamelis x intermedia Diane skud var podet på en Hamamelis virginiana grundstamme (en almindelige kombination). Diane skuddet blomstrede i februar og et skud fra grundstammen blomstrede i efteråret. Skuddet fra grundstammen er senere blevet fjernet, da det var så kraftigt, at det kunne overtage hele planten. 

Vi har 55 eksemplarer af hybriden Hamamelis x intermedia i vores samling i Hørsholm. De fleste er frøplanter uden navn, men vi har tre eksemplarer af kultivaren Nina og et af kultivaren Diane. Selvom Diane ikke dufter så stærkt som H. mollis, producerer den en dejlig parfume. 

Hamamelis x intermedia først blev beskrevet i 1945, fra planter som spontant havde lavet hybrider i Arnold Arboretum i USA. Kort efter blev den også beskrevet som en spontan plante i Forstbotanisk Have og blev navngivet Hamamelis x japollis (Lange 1953). Man kan af og til se begge navne, men det første, og derfor officielle, navn er H. x intermedia. Kultivaren Diane blev navngivet og beskrevet i 1969 af Robert og Jelene de Belder som i mange år udviklede Arboretet Kalmthout i Belgien. Den er bare en af mange fine kultivarer som blev udviklet der. 

Disse løvfældende buske er tit mere kraftige end begge deres forældre (H. mollis og H. japonica). Diane derimod, vokser langsomt.Den kan blive 4 meter høj og cirka ligeså bred. Vores eksemplarer er på vej til at blive 2 m høje efter 20 år. Bladene sidder spredte på grenene, er bredest på midten (ovale) eller bredere mod spidsen end på midten (omvendt ægformet). Hos Diane er bladenes kanter bølgede og hjerteformede ved basis. De 4 kronblade er kobberrøde og bægerbladene er mørkt purpurfarvede. Som kontrast er støvknapperne gyldent gule. Frugten er en træagtig kapsel med to skinnende sorte frø. Tidligt i februar var der endnu enkelte frø tilbage på træet, men de fleste er blevet skudt ud fra kapslerne på den tid af året. Diane har også meget fine efterårsfarver med rødt og orange i de blade som er mest eksponeret for sollys. 

Selv om de er lidt dyre i indkøb, fortjener Hamamelis x intermedia kultivarer at blive brugt mere. De blomstrer på et tidspunkt hvor man savner at se og dufte blomster. De er specielt dejlige når solen står lavt på himmelen, men stadig belyser planterne. Kultivaren Diane er blevet beskrevet som en af de fineste rødblomstrede kultivarer, men naturligvis kommer der nye kultivarer på planteskolerne hele tiden. Blomsterne er velegnede til dekorationer, specielt mod en lys baggrund hvor de gulblomstrede typer ikke egner sig. Diane har fået en guldmedalje fra Pennsylvania Horticultural Society og en Award af Merit fra Royal Horticultural Society i England. Den er, sammen med andre kultivarer, beskrevet i bogen Plants that Merit Attention. 

Hvis man vil skaffe sig et godt indtryk af det potentiale slægten Hamamelis har, kan man besøge Arboretet Kalmthout i Belgien under Hamamelis festivalen. Den afholdes hvert år fra tredje mandag i januar til anden søndag i februar.

Referencer:
Bean, W.J. 1976 Trees and Shrubs Hardy in the British Isles Vol II. A-C. Bean and Murray publishers.  784 pp. 

Houtmen, R. T. & van der Werf, W.J. 2002. Hamamelis sortimentsondersoek en keuringsrapport (A report from the assessment of varieties of Hamamelis). Dendroflora 39: 30-59. 

Lange, J. 1953. Hamamelis japollis hybr. n. Dansk Dendrologisk Årsskrift 2:140-145. 

Poor, J.M. & Brewster, N.P. 1996. Pp. 128. Plants that Merit Attention. Shrubs. Timber Press Publisher. 

Rushforth, K. 1999. Trees of Britain and Europe. Harper Collins Publisher. 1336 Pp.