Tyrkisk hassel - Corylus colurna

Dansk navn:
tyrkisk hassel

Videnskabeligt navn:
Corylus colurna

Familie:
Betulaceae (birkefamilien)

Højde:
op til 20 m 

Blomstring:
midt i marts

Hjemegn:
SØ Europa til N Iran  
 

Corylus colurna Corylus colurna
Corylus colurna


Den 25 år gamle Corylus colurna på billedet stammer fra frø indsamlet i Macea, Arad Amt, Rumænien af Lasi Universitetets Botanisk Have.  Træet står ved siden af Arboretets parkeringsplads: kvadrat 1017, position 3102.  

Plantebeskrivelse

Her er et træ som hverken er kendt eller brugt nok. Det er regelmæssigt kegleformet og har et tæt, attraktivt løv som er grønt selv når tørke svider bladene på andre træer. Det er smukt om foråret med sine hængende hanrakler og om efteråret tiltrækker det egern med sine nødder. Det overfladiske rodnet gør det nogenlunde let at plante om, og det er tolerant overfor jordtype, vind og luftforurening (beskrevet som ikke salt tolerant).  Det er et udmærket bytræ. Nødderne siges at smage ligeså godt som almindelige hasselnødder.  

Slægten Corylus  har sin naturlige udbredelse i den nordlige halvkugles tempererede skove. Kendetegn for denne slægt er den store nød som er omsluttet af en bladagtig hjelm (Corylus betyder hjelm). Corylus nødder er brugt i madlavning, og olien  fra nødderne er brugt i maling, sæbe, og konfekt som nøde og chokolade pålæg. Slægten Corylus har 15 til 18 arter. Vi har 8 arter af Corylus registreret i Arboretet, og 4 eksemplarer af Corylus colurna (plus en i Forstbotanisk Have i Charlottenlund).  

Corylus colurna er nævnt i danske havebøger så tidligt som 1799.Vores ældste planter stammer fra 1948 og er fra den velkendte planteskoleejer Aksel Olsen fra Kolding. Arten findes i kataloger fra flere danske planteskoler. Fine store eksemplarer er rapporteret ved Frederiksberg Hospital, og i Ørstedsparken i København. Den er blevet brugt som vejtræ i hovedstadsområdet de sidste 10 år.       

Corylus colurna er et løvfældende træ op til 20 m højt og med en kegleformet krone. Barken er brun og afskallende som ung og attraktiv om vinteren. Kviste og bladstilke er dækkede af kirtelhår. Bladende er enkelte, indtil 12.5 cm brede,  med dobbelt savtakket rand og en hjerteformet grund. Oversiden er skinnende grøn. Hunblomsterne er stort set skjult men de stærkt røde grifler stikker frem på en iøjefaldende måde. Hanblomsterne sidder i hængende rakler som ses vinteren igennem og åbner sig i Danmark i marts.  Nødderne sidder i tætte samlinger hver dækket af et bladagtigt hylster med frynse.

Referencer

Bean, W. J.  1980. Trees and shrubs hardy in the British Isles. Vol. I A-C. John

Murray Pubs. Ltd. London.  845 pp.

Govaerts, R. & Frodin, D.G. 1998.  World checklist and bibliography of Fagales.  Royal Botanic Gardens of Kew. London. 407 pp. 

Lange, J. 1994. Kulturplanternes Indførselshistorie i Danmark. (Introduction History of Cultivated Plants in Denmark). Jordbrugsforlaget, Frederiksberg.  458 pp.

Mabberley, D.J. 1998.  The Plant Book. The Bath Press, Bath, 858 pp.

Mitchell, A. & Ødum S. 1983. Træer i Nordeuropa. Gads forlag,  Copenhagen, pp. 354-355.

Poor, J.M. & Brewster, N.P. 1994. Plants that merit attention. I. Trees.  Timber Press Inc. Portland.

Rushforth, K. 1999. Trees of Britain and Europe. Harper Collins Publisher. 1336 Pp.
United States Forest Service. 1993. Tree Fact Sheets https://hort.ifas.ufl.edu/database/documents/pdf/tree_fact_sheets/corcola.pdf (Adobe PDF Format)