Almindelig trompetblomst - Campsis radicans

Dansk navn:
almindelig trompetblomst

Videnskabeligt navn:
Campsis radicans

Familie:
Bignoniaceae (Trompettræ-familien)

Højde:
10 m  (klatreplante)

Blomstring:
midt i august til sidst i september

Hjemegn:
SØ U.S.A.
 

Campsis radicans Campsis radicans
Campsis radicans


Den 25 år gamle Campsis radicans i billedet stammer fra frø indsamlet fra vildtvoksende planter af  Morton Arboretet, Illinois, USA.  Den står nær det SV hjørne af Dendrolog huset i kvadrat 1017 position 1007.

Plantebeskrivelse:
Slægten Campsis omfatter 2 arter én i Nordamerika og én i Kina.  Navnet stammer fra det græske ord kampsis, som betyder bøjet, og henfører til de bøjede støvtråde. Dette er muligvis en tilpasning til fuglebestøvning, ligesom de store, trompetagtige, og stærkt røde kronblade. Den kinesiske art bestøves af spurvefugle mens den amerikanske art bliver bestøvet af kolibrier. Ligesom Hedera (vedbend) hæfter denne klatreplante sig til træer og mure med sine luftrødder.  På de grønne dele af planten og på blomsterne sidder honningkirtler. Den søde saft tiltrækker myrer, som så til gengæld beskytter planten mod angreb fra planteædende insekter. Vi har kun en art af trompetblomst i vores samling, idet den kinesiske art ikke kan overleve i det danske klima. Vi har 3 eksemplarer af Campsis radicans fra ét indsamlingsområde.  De vokser i læ bag Dendrolog huset i Arboretet.  

Campsis radicans har også været kendt som Tecoma radicans.  Artens navn, radicans, stammer fra at anbringe rod (fra hæfterødderne på stammen).  Arten har været dyrket i England siden 1640, men blev først noteret i Danmark i 1780.  Til trods for den lange historie i Danmark er det ikke en almindelig plante i haver.  Vores ældste planter stammer fra 1980.  Der findes også eksemplarer af den i Botanisk Have i København.  

Campsis radicans er en kraftig voksende, løvfældende klatreplanteKvistene er lysbrune og har hæfterødder.  De 15 til 35 cm lange, sammensatte blade er uligefinnede med 7 til 11, ægformede, savtakkede småblade.  Småbladene er glatte på oversiden men behårede på undersidens nerver.  I Danmark sker løvspring sent.  Blomsterne dannes i spidsen af årets skud i grupper med op til 12 blomster i hver.  Kronbladene er stærkt røde til orange. De er trompetformede med 5 brede, irregulært runde lapper.  Da de åbner sig successivt er  blomstingsrperioden lang.  Frugten er en iøjnefaldende, brun bælg, men jeg har aldrig set bælge på vores planter.   

De yderst smukke blomster og det frodige løv hos denne klatreplante  må have tiltrukket europæere kort efter de begyndte at slå sig ned i USA, eftersom den blev dyrket så tidligt i England. Den er med sikkerhed værd at prøve i Danmark hvis man har en plads med læ og dyb, porøs muldjord.  Kultivarer findes både af den rene art og af hybriden mellem de to arter.  Hybriden behøver mere varme end C. radicans men måske ikke så meget som den kinesisk art. Planten kan formeres ved rodstiklinger på efteråret eller med unge, bløde skud midt i sommeren.

Referencer:
Bean, W.J. 1976 Trees and Shrubs Hardy in the British Isles Vol I. A-C. Bean and Murray publishers.  845 pp.

Lange, J. 1994. Kulturplanternes Indførselshistorie i Danmark. Jordbrugsforlaget, Frederiksberg.  458 pp.

Mabberley, D.J. 1998. The Plant Book. The Bath Press, Bath, 858 pp.

Olsen, O. et al. 1997 Havens Planteleksikon. Træer og Buske. Det Danske Haveselskab Publisher, 674 pp. 

Plants For A Future https://pfaf.org/user/Default.aspx