Japansk konvalbusk - Clethra barbinervis
Dansk navn:
japansk konvalbusk
Videnskabeligt navn:
Clethra barbinervis
Familie:
Clethraceae (konvalbuskfamilien)
Højde:
5 M efter 30 år
Blomstring:
primo august
Hjemegn:
Kina, Korea, Japan
Den Clethra barbinervis der ses på billedet stammer fra frø indsamlet af Nordisk Arboretsudvalgs ekspedition til Japan i 1976. Frøene blev indsamlet på Mt. Hikosan på øen Kyushu. Buskene står på syd kanten af Salix samlingen i kvadrat 1011, positionerne 207 til 709. Kort over kvadrater og positioner kan hentes på Arboretets hjemmeside under Plantesøgning.
Plantebeskrivelse:
Slægten Clethra omfatter cirka 64 arter. De fleste er fra tropiske områder i Amerika og Østasien. Men nogle er løvfældende og tempererede arter. En art Clethra arborea har sin hjemegn på Maderia. Familien Clethraceae er nært beslægtet med lyngfamilien, Ericaceae. Navnet på slægten kommer fra et gammel Græsk ord for el, eftersom bladene på nogle arter har blade som ligner elleblade. Vi har tre af de mange arter i samlingen.
Min favorit bland de tre arter er Clethra barbinervis. I Arboretet er der 17 eksemplarer af Clethra barbinervis. Ti af disse er fra frø indsamlet i naturen på Mt. Hikosan på Nordisk Arboretsudvalgs ekspedition til Japan i 1976, og en er fra frø indsamlet på Mt. Kamegamori på øen Shikoku (fra samme ekspedition). Frøplanter er også blevet sent til andre samlinger og forskningsinstitutioner, som for eksempel Københavns Botanisk Have, Århus Botanisk Have, Forskningscentret Hornum, såvel som Sveriges Landbrugs Universitet ved Alnarp og Göteborgs Botaniske Have.
Clethra barbinervis blev introduceret til dyrkning i Europa i 1870. Den blev dyrket af planteskoleejer Aksel Olsen i 1931 og først prøvet i Arboretet i 1955. Vores ældste levende planter kommer fra 1977.
Clethra barbinervis (Ryoubu på japansk) har spiselige unge blade. Det hårde, tætte ved har varet brugt til at lave trækul, drejerarbejde og værktøj og specielt til niche stolpe med bark på (som dekoration). Den er brugt mest som haveplante. I naturen vokser den på solrige steder som på bjergkamme I den japanske tempererede zone.
Planten er en stor, løvfældende busk eller et mindre træ, som når 10 meters højde i Japan. Kroneform er beskrevet som en lysestage- eller af pagode-form. Ligesom andre arter i slægten er barken glat og afskallende (lidt som platan). Bladene er spredt og sidder tæt i skudspidserne. De er omvendt ægformede, tilspidsede og savtakkede og har en langt, smal, kileformet basis. De er mørkegrønne på oversiden (hvis jorden er sur nok) og har en lysere grøn farve på undersiden. Artsnavnet barbinervis betyder skæg på nerverne fordi de der er tæt behårede. Blomsterne er duftende og sidder i en nikkende stærkt forgrenet top. Planten her fem kronbladene der er klart delt fra hinanden. Frugten er en tre-delt kapsel der beholder dækbladene ved basis og indeholder mange fladtrykte frø.
Clethra barbinervis er et kønt mindre træ eller en stor busk. Dens udpræget lysestage- grenbygning, pænt løv og sen sommer-blomstring (duftende) gør, at de bedste kloner er fortræffelige haveplanter. Dens efterårs farver er påfaldende og barken der løsnes i flager gør den til en smuk plante om vinteren. Arten er rapporteret at være resistent mod rådyr gnav og relativ fri for sygdomme, men kan blive skadet af frost. Vores planter blomstrer ikke i mængder hvert år, men netop i år forventer vi et kraftig blomstringsår. Clethra barbinervis blev i Arboretets Guiden (Jensen 1994) anbefalet som værd at opformere. I øvrigt har arten opnået en Award of Garden Merit.fra the Royal Horticultural Society. Der findes enkelte navngivne kultiver som 'Takeda Nishiki', og Dwarf, men der er mange flere kultiver af den nær beslægtet Clethra alnifolia.
Referencer:
Bean, W.J. 1976 Trees and Shrubs Hardy in the British Isles Vol I. A-C Eight edition. John Murray publishers. 845 pp.
Jensen, N. 1994. Guide til Arboretet i Hørsholm. Dansk Dendrologisk Årsskrift. 12:1-237.
Kurata, Satoru. 1974. Illustrated Important Forest Trees of Japan Vol 2. (2nd edition) Chikyusha Co. Ltd. Tokyo. 265 pp.
Lange, J. 1999. Kulturplanternes Indførselshistorie i Danmark indtil midten af 1900-talet. DSR Forlag, Frederiksberg C. 458 pp.
Mabberley, D.J. 1998. The Plant Book. The Bath Press, Bath, 858 pp.
Olsen, O. et al. 1997 Havens Planteleksikon. Træer og Buske. Det Danske Haveselskab Publisher, 674 pp.
Poor, J.M. & Brewster, N.P. 1996. Plants that merit attention. II. Shrubs. Timber Press Inc. Portland.