Sargents kvalkved

Dansk navn:
Sargents kvalkved

Videnskabeligt navn:
Viburnum opulus var. sargentii

Familie:
Adoxaceae (Desmerurtfamilien)

Højde:
Op til 4 m.

Blomstring:
Første halvdel af juni

Hjemegn:
Manchuriet, Russisk Fjernøsten, Korea, Japan 

Sargents kvalkved
Sargents kvalkved Sargents kvalkved


Den 37 år gamle Viburnum opulus var. sargentii i billedet kan findes i hjørnet ved den første græsplæne og hovedvejen - kvadrat 1115, position 3932.

Plantebeskrivelse: 
Med så mange planter at se efter og så mange andre opgaver, er det ikke ofte jeg har lejlighed til at studere en enkelt art eller varietet (taxa). Men skrivning af månedens plante giver mig en god undskyldning for at studere et enkelt taxa lidt mere indgående. Så kan jeg lære nye ting og kan rette problemer eller forvirrende oplysninger i vores elektroniske register (database). Det er tilfældet med denne månedens plante Viburnum opulus var. sargentii som har været registreret under tre forskellige navne. Det første er det ovenstående navn, og de to andre navne har været Viburnum opulus var. calvescens og V. sargenti (eller V. sargentii). Desværre vil alle tre navne forblive på skiltene i nogle måneder endnu. Vi er på vej til systematisk at udskifte alle etiketter i vores samling. Derfor skal ændringer vente til vi får byttet skiltene i de områder hvor disse planter står.  

Slægten Viburnum omfatter cirka 150 arter (3 i Europa). Medlemmer af slægten er små træer eller buske med modsatte blade som er stedsegrønne eller løvfældende. Nogle arter er brugt som medicinplanter og veddet har været brugt til at fremstille pile. I dag er slægten mest kendt for sine smukke haveplanter. Arboretet i Hørsholm har 28 forskellige Viburnum arter i samlingen eller cirka 19% af alle verdens arter. Vi har 9 eksemplarer af V. opulus var. sargentii. Vores vildtindsamlede eksemplarer af arten kommer fra Japan, Rusland og Sydkorea. De ældste vildtindsamlede planter kommer fra det Nordisk Arborets Udvalgs ekspedition til Korea i 1976.    

Viburnum opulus var. sargentii blev først introduceret i Danmark i 1935 af planteskoleejer Aksel Olsen i Kolding. Vores ældste planter, som vi modtog fra ham i 1951, er måske afkom af de først introducerede planter i Danmark. 

V. opulus var. sargentii bliver en stor løvfældende busk med gyldenbrune grene. Bladene er typisk 3-lappede men kan af og til være 5-lappede. Bladkanten er takket og bladstilken har to kirtler nær basis. De fertile blomster er tvekønnede og sidder i midten af flade, oprette blomsterstande. De iøjnefaldende sterile blomster sidder ved randen af blomsterstanden. Frugterne er glinsende røde og gennemskinnelige, og de holder til januar. Varieteten sargentii kan kendes fra andre varieteter af Viburnum opulus ved sine purpur støvknapper.  

Viburnum opulus var. sargentii er en stor busk med dejlige blomster og iøjnefaldende, vedvarende frugter som giver farve i vinterhaven. Kultivaren Onodaga er medtaget i bogen Plants that Merit Attention (planter som fortjener opmærksomhed) II. Shrubs. Der findes flere andre kultivarer, en af dem har gule frugter og støvknapper. De bedste udvikling af frugter fås på solrige steder men planterne overlever fint i skyggen af vores birkesamling.

Referencer:
Cullen, J. et al. (eds.) 2000. The European Garden Flora Vol VI. Loganiaceae to Compositae.  Cambridge University Press. 739 pp.

Lange, J. 1994. Kulturplanternes Indførselshistorie i Danmark. Jordbrugsforlaget, Frederiksberg.  458 pp.

Mabberley, D.J. 1998. The Plant Book. 2nd edition. Cambridge University Press, Cambridge, 858 pp.

Ohwi, J. 1984. Flora of Japan (in English) Smithsonian Institution, Washington D.C., 1067 pp.  

Olsen, O. et al. 1997 Havens Planteleksikon. Træer og Buske. (Danish Plant Encyclopedia, Trees & Bushes). Det Danske Haveselskab Publisher, 674 pp.

Poor, J.M. & Brewster, N.P. 1996. Plants that merit attention. II. Shrubs.  Timber Press Inc. Portland.