Abies nordmanniana ssp. equi-trojani

Videnskabeligt navn:
Abies nordmanniana ssp. equi-trojani

Familie:
Pinaceae (Granfamilien)

Højde:
25 til 30 m

Blomstring:
Forår

Hjemegn:
Kaz-Dagh, Ulu-Dagh, nordvest asiatisk Tyrkiet 

Abies nordmanniana ssp. equi-trojani
Abies nordmanniana ssp. equi-trojani Abies nordmanniana ssp. equi-trojani

Planten på billederne kan findes ved Arboretets Søvejen (første vej på højre hånd ved indgangen) i kvadrat: 1508, position 2029

Plantebeskrivelse:

Slægten Abies er et vigtig medlem af Granfamilien. Denne slægt forekommer naturligt overalt på den nordlige halvkugle. Dens sydlige grænse er Marokko i Afrika, til Vietnam og Taiwan i Asien og Honduras i Centralamerika. Ædelgraner findes i to forskellige økologisk zoner. De fleste arter er fundet som rene skov bestande i subalpine eller subarktiske zoner mens andre arter findes som grupper eller spredte træer sammen med egetræer. Slægten Abies er rapporteret at omfatter 48 arter, 7 underarter og 24 varieteter plus 1 naturlig hybridart. 

Abies nordmanniana subsp. equi-trojani blev først opdaget i 1883 af den græske botaniker: P. Sintenis på den nordlige bjergskråning af Kaz-Dagh. Det er en underart af den kendte nordmannsgran Abies nordmanniana -subsp. nordmanniana, som normalt benyttes i Danmark som juletræ. Når man betragter subsp. equi-trojani træerne i Arboretet er det tydeligt at denne underart også har et stort potentiale til at producerer flotte juletræer.

I den lavere del af træernes krone spreder nålene sig under skuddet, mens nålene på toppen af skuddet former en V-rende. Herved adskiller den sig fra den almindelige nordmannsgran, hvor de øverste nåle overlapper den kvist de sidder på.  De 1.5 til 3 cm lange nåle har en stump spids som kan have et hak når træet er ungt. Ligesom den almindelige nordmannsgran er equi-trojani en foretrukket spise for rådyr. Stærk afgnavede lavere dele af træer kan ses som et resultat af sidste års store rådyr population.

De hunlige kogler er brune og cirka 13 cm lange når de er modne. Koglerne har klart synlige dækskæl. Dette år var det første gang vi har set kogler i Arboretets tre, 26 år, gamle træer. 

Arboretets 6 levende eksemplarer er fra 8 til 43 år gamle. Vores ældste eksemplar står ved siden af Søvejen nær de træer vi har vist på billederne.  

Referencer:

Liu,T.-S. 1971. A Monograph of the Genus Abies.  National Taiwan University pub. 608 pp. 

Farjon, A. 2001. World Checklist and Bibliography of Conifers. Royal Botanic Gardens, Kew publishers. 309 pp.