Guldblomstret klokkebusk - Weigela middendorffiana


Guldblomstret klokkebusk

Videnskabeligt navn:
Weigela middendorffiana

Familie:
Caprifoliaceae (Gedebladfamilien)

Højde:
Op til 1.5 m

Blomstring:
Maj til primo juni

Hjemegn:
Japan, Korea, N. Kina, Ruslands Fjernøsten 

Weigela middendorffiana
Weigela middendorffiana Weigela middendorffiana


Den 30 år gamle Weigela middendorffiana i billedet stammer fra frø indsamlet i forbindelse med Nordisk Arboretudvalgs ekspedition til Japan i 1976.  Frøene blev indsamlet på den aktive vulkan Asahi i Daisetsuzan National Park på Hokkaido øen i Japan.  Busken står ved kanten af den anden græsplæne og ved kanten af Søvejen. Kort over kvadrater og positioner kan hentes på Arboretets hjemmeside under Plantesøgning.

Plantebeskrivelse:
Slægten Weigela omfatter 10 arter som alle kommer fra Østasien. Der findes også mange havekultivarer som er kendt for deres smukke blomster.  Mange af disse kultivarer er hybrider mellem forskellige arter. Blomstring i Hørsholm sker fra maj til tidlig juli afhængig af arten. Arboretet har 6 arter i samlingen.  

Af Weigela middendorffiana har vi 19 eksemplarer i Arboretet. Tretten af disse er fra frø indsamlet i naturen på øen Hokkaido i forbindelse med Nordisk Arborets Udvalgs ekspedition til Japan i 1976. Der er også eksemplarer fra Rusland og Kina i Arboretet. 

Weigela middendorffiana blev dyrket så tidligt som 1890 i Københavns Botaniske Have. Men den blev allerede nævnt i 1851 som en ny Weigelia som blev falbudt i England. Arboretets første introduktion var i 1944 i form af en stikling fra KVLs have. Denne plante overlevede dog ikke og de ældste planter stammer fra ekspeditionen til Japan I 1976.  

Det er løvfældende buske, cirka 1,5 m høje og med grå afskallende bark. Unge kviste har to striber af hår som går på langs. Bladene er invers æg til elliptisk formede og tilspidsede. De har korte hår langs nerverne på oversiden og er temmelig behårede på undersiden. Blomsterne er klokkeformede og cirka 3.5 cm lange. De sidder i grupper af 1 til 3 i bladhjørnerne og ved spidsen af kvistene. Kronbladene er klokkeformede og svovlgule, med en plet på underlæben som bliver orange. Bægerbladene har to læber og kort stift hår. 

W. middendorffiana er en smuk blomsterbusk. Den har fået en Award of Merit i 1931 af Royal Horticultural Society i England.  Syv navngivne kloner er nævnt i Royal Horticultural Society bog RHS Plant Finder.  Arten trives bedst i halvskygge og kan anbefales som en prydplante. Vores buske har ikke så mange blomster som andre art, for eksempel W. subsessilis, men blomsterne er større. I Hørsholm blomstrer den før den nærbeslægtede W. maximowitzii.  De Hokkaido provenienser som vi har, er velegnede til det danske klima.

Referencer:
Bean, W.J. 1980 Trees and Shrubs Hardy in the British Isles Vol IV. Ri.-Z. John Murray publishers.  808 pp.

Lange, J. 1999. Kulturplanternes Indførselshistorie i Danmark indtil midten af 1900-talet. DSR Forlag, Frederiksberg C.  458 pp.

Mabberley, D.J. 1998. The Plant Book. The Bath Press, Bath, 858 pp.

Olsen, O. et al. 1997 Havens Planteleksikon. Træer og Buske. Det Danske Haveselskab Publisher, 674 pp.

>Cullen, J. et al. (ed.) 2000. The European Garden Flora. Vol VI.  Cambridge University Press, Cambridge United Kingdom. 739 pp