Hyldebladet røn - Sorbus sambucifolia

Dansk navn:   
Hyldebladet røn (forslag)

Videnskabeligt navn:
Sorbus sambucifolia

Familie:
Rosaceae (rosenfamilien)

Højde:
op til 3 m  i Hørsholm Arboretet

Blomstring:
tidlig i Maj

Hjemegn:
høje bjerge i Japan, Ruslands Fjerneøsten, Aleuterne  
 

Sorbus sambucifolia Sorbus sambucifolia


Den 26 år gamle Sorbus sambucifolia på billedet er vores største eksemplar af denne art.  Den stammer fra frø indsamlet af den Finsk Amur Ekspedition i 1977 i nærheden af Susanino, Khabarovsk i Ruslands fjerneøsten,.  Busken står på den sydlige side af Arboretets parkeringsplads: kvadrat 1117, position 1315. 

Plantebeskrivelse: 
I Arboretet er det de planter der stammer fra kolde klimaer med korte somre som først får modne frugter. En af disse tidlige arter er Sorbus sambucifolia. Dens hurtig modning af frugten er sandsynligvis en nødvendig tilpasning til en kort, sval, somre i sit oprindelsesområde. Frugterne af denne art er ikke bitre og kan spidses rå eller kogt. Alligevel  bliver de ikke hurtigt spist af fuglene, men ses på planterne fra sent i juli til midt i oktober. Sorbus sambucifolia er ikke naturligt forekommende i fastlands Nordamerika, men andre arter, eksempelvis  S. decora and S. scopulina har været fejlbestemt som denne art.  

Slægten Sorbus har sin naturlige udbredelse på den nordlige halvkugle. Nogle arter i denne slægt er kendt for at vokse nær eller over den alpine eller nordlige trægrænse.  Sorbus bliver tit dyrket i haver og parker, ikke for blomsternes skyld, men på grund af deres dekorativ frugt og efterårsfarver. Nogle er meget vind tolerante og bliver ofte brugt nær kysten i Danmark. Frugten bliver brugt i syltetøj, og drikkevarer, som for eksempel den vel kendte, Gammel Dansk. Slægten Sorbus har 193 arter.  Vi har 63 arter af Sorbus registreret i Arboretet, og 6 eksemplarer af Sorbus sambucifolia.   

Sorbus sambucifolia blev introduceret som en kulturplante i vesten i 1905.  Vi modtog vores første frø i 1963 men ingen af planterne har overlevet.  Vores ældste levende planter stammer fra 1977 og er podninger fra en plante indsamlet af  Th. Sørensen, på den russiske ø Sakhalin. De var en gave fra Københavns Botanisk Have.     

Sorbus sambucifolia er en kortlivet, løvfældende busk, op til 3 m i højde. Planter fra alpine eller vindblæste øer, bliver ikke så høje. Kvistene har fremtrædende barkporer. Bladende er finnede med 9 til 11 grovtandede småblade, med en skæv grund. Småbladene er  blankt grønne på oversiden og lysere på undersiden.  Blomsterne er hvide til rosé, men ikke iøjnefaldende. De sidder i en blomsterstand af op til 10 blomster som er lidt hængende.  De 1 cm brede frugter er ovale og røde eller orangerøde i farven. 

Dette er en temmelig sjælden art i haver men mindst en planteskole (Tånum Planteskole)  i Danmark tilbyder den.  Sorbus sambucifolia er en fin plante til danske haver med sine mørkegrønne blade og dekorative frugter fra slutningen af juli. De flotte efterårsfarver forøger også værdien som haveplante.    

Referencer:
Bean, W. J.  1980. Trees and shrubs hardy in the British Isles. Vol. IV Ri-Z. John

Murray Pubs. Ltd. London.  808 pp.

Mabberley, D.J. 1998.  The Plant Book. The Bath Press, Bath, 858 pp.

Ohwi, J. 1984. Flora of Japan (in English). Smithsonian Institution, Washington D.C. 1067 pp.

Rehder, A.1940. Manual of Cultivated Trees and Shrubs Hardy in North America.  The Macmillan Co., New York. 996 pp.