Mammuttræ - Sequoiadendron giganteum

Dansk navn:
mammuttræ

Videnskabeligt navn:
Sequoiadendron giganteum

Familie:
Cupressaceae (Cypresfamilien)

Højde:
til 35 m i Danmark (til 100 m i Californien)

Blomstring:
forår

Hjemegn:
Sierra Nevadas bjerge, Californien, U.S.A.
 

Sequoiadendron giganteum

Sequoiadendron giganteum
Sequoiadendron giganteum


De 47 år gamle mammuttræer på fotografiet kan ses fra Arboretets hovedvej i kvadrat 1907 position 209.

Plantebeskrivelse

un 75 naturlige skove (fra 1 til 1619 ha i størrelse) af mammuttræer eksisterer. Disse forekommer i et bælte, der er 430 km langt og 25 km bredt i Sierra Nevada bjergerne i Californien.  Udbredelsen i højden og mod nord menes at være begrænset af lave temperaturer, mens de nedre grænser er forårsaget af tørke. De fleste træer forekommer i blandede skovbestande, i modsætning til Sequoia sempervirens, som forekommer i rene bestande. Mammuttræernes kombinerede højde og diameter gør dem til de største træer i verden (rapporteret til 82,9 m i højden og 24,1 m i omkreds). De største grene, som findes i en højde af 40 m er lidt mere en 2 m i diameter. Træer op til 3.400 år gamle er beskrevet og er blandt de ældste levende træer i verden. 

Sequoiadendron giganteum blev introduceret i Danmark så tidligt som i 1866 (Langesø på Fyn).  Et af disse træer er blandt de største i Danmark. Vi har ingen rigtig store træer i Arboretet, men et eksemplar fra Forstbotanisk Have i Charlottenlund er på vej at blive det største træ i vores samlinger. De to største træer i Arboretet er kommet fra Knuthenborg Safaripark.  

Når de dyrkes frit fra andre planter får de en fin symmetrisk kegleformet krone. Nålene vokser i en spiral omkring kvisten. De er op til 6 mm. lange og er skællignede med en lang fri spids. (til sammenligning har Cryptomeria nåle bløde spidser.). Knopperne er gemt i nåleaksler. Barken er rødbrun, fibrøs, blød, og meget tyk. Koglerne er ovale, grønne og modnes til brune i slutningen af deres anden sommer. Der produceres rigeligt med kogler på Arboretets træer. Frøene er særdeles små (200,000/kg) i kontrast til størrelsen af de træer, de kommer fra. De ser ud som små havregryn. De syllignende nåle adskiller sig stærkt fra nåle af Sequoia (Sequoia sempervirens) som mere ligner de, som vokser på taks og danner flade kviste.

De levende eksemplarer i Arboretet er op til 63 år gamle. I betragtning af deres mulige levetid (regulært op til 2000 år) er vores træer bare lige begyndt at vokse. Hovedårsagerne til død er honningsvamp, lynnedslag og stormskader. Vores eksemplar (fotografiet) er placeret nær det højeste punkt i den nordamerikanske nåletræssamling.  

Referencer

Jacobsen, F. 1990. Om Eksotiske nåletræers naturalisering på Fynsk jord. Dansk Dendrologisk Årsskrift VIII: 24-38, 

Rushforth, K. 1999. Trees of Britain and Europe. Harper Collins Publisher. Pp 1135-1136 

Burns, R.M. & Honkala,B.H. 1990. Silvics of North America Vol. 1, Conifers. U.S. Government Printing Office, Washington D.C. pp 552-562. 

http://www.haabet.dk/users/mammuttrae