Koreakornel - Cornus kousa

Dansk navn:
koreakornel

Højde:
Til 6 m i Danmark

Videnskabeligt navn:
Cornus kousa

Blomstring:
Sent juni til tidlige juli

Familie:
Cornaceae (kornelfamilie)

Hjemegn:
Japan, Korea og centrale Kina  
Cornus kousa, blomst Cornus kousa, busk Cornus kousa, frugt


Det 42 år gamle Cornus kousa træ dækket med hvide blomster kan findes ved Søvejen nær Arboretets hovedindgang i kvadrat: 915, position 3232. Læg mærke til barken på den Cornus kousa som vises i forgrunden

Plantebeskrivelse

Slægten Cornus, i bred forstand, omfatter cirka 65 arter. Slægten har et meget bredt naturligt udbredelsesområde på den nordlige halvkugle, men findes også i Sydamerika og Afrika. Det engelske navn dogwood kommer fra vedets brug som pind (dog) til stegning. Kornelarterne kan være træer, buske eller urteagtige planter. Frugten af 15 arter er rød medens frugten er blå eller hvid hos de andre arter. Frugten har været brugt til at lave syltetøj og alkoholiske drikke af. Arboretets samling omfatter 39 forskellige arter og der findes 35 eksemplarer af Cornus kousa.  Vores eksemplarer  kommer fra det naturlige udbredelsesområde der strækker sig fra Shikoku, (Japan) i vest til  Hunan, (Kina) i øst. De kinesiske eksemplarer har de største blomster og den største højdetilvækst af alle vores vildtindsamlede eksemplarer.  

Cornus kousa trives bedst i læ og i vores omgivelser vokser den langsomt. Den er en særdeles anvendelig i haver og udvikler sig til en stor busk eller lille træ. Grenene bliver dækket af blomster efter at hovedblomstringssæsonen er slut for de fleste andre buske.  Bladene bliver stærkt røde om efteråret. Cornus kousa har en lyserød jordbærlignende frugt. Barken skaller af i irregulære flager som på Platanus stammer, og den ser også godt ud om vinteren.  Denne art er den mest iøjnefaldende kornel til det danske klima. 

Kvistene er grønbrune. I det første år med korte blege hår, som forsvinder i løbet af det næste år.  Bladene er ovale og modsatte på kvistene, med cirka 4 parallelt buede strenge.  Kanterne på bladene er bølget. De ægte blomster er i runde hoveder på en 4-6 cm lang stilk og sidder oven over bladene.  De er små men har 4 iøjnefaldende svøbblade, for de meste hvide.  De iøjnefaldende svøbblade er smalt tilspidset i modsætning til de andre arter, man kan finder i Danmark, der har afrundede svøbblade.

Referencer

  • Bean, W.J. 1976. Trees and Shrubs Hardy in the British Isles. Vol I. 8th edition, The Royal Horticultural Soc. Publisher pp. 703-4. 
  • Mabberley, D.J. 1997. The Plant Book. Cambridge University Press, Cambridge, UK.  Pp 184. 
  • Poor, J.E. (ed.) 1984. Plants that merit attention Vol. I - Trees. Timber Press. Portland. 
  • Rushforth, K. 1999. Trees of Britain and Europe. Harper Collins Publisher. Pp 521-522.