Trypterygium regelii

Videnskabeligt navn:
Trypterygium regelii

Familie:
Celastraceae (benvedfamilien)

Højde:
2 m. unde understøttelse

Blomstring:
juli

Hjemegn:
Kina, Korea, Japan
 

Trypterygium regelii
Trypterygium regelii Trypterygium regelii


De Trypterygium regeliider ses på billederne stammer fra frø sent til os i 1968 af Dr. Saburo Murai, Tohoku Forest Tree Improvement Station i Japan.  Frøene var indsamlet i Iwate Prefecture på øen Honshu.    Denne gruppe af 4 sammenflettede planter kan ses ved højre siden af hovedvejen cirka 85 m fra indgangen, i kvadrat 1015, position 2939.  Kort over kvadrater og positioner kan hentes på Arboretets hjemmeside under Plantesøgning.

Plantebeskrivelse

Når man kommer ind i Arboretet på en solskinsdag i december (eller selv om det er overskyet) opdager man snart de lysegule og røde kviste på månedens plante, Tripterygium regelii som vokser til højre for hovedvejen.  I blomst er den også værd at se (og dufte til) men det var de usædvanlige, tre-vingede frugter som først tiltrak mig som nyansat på Arboretet.  For nylig blev jeg klar over at den ikke kun er en pæn haveplante, men også at det er en plante med vigtige medicinske egenskaber. 

Slægten Tripterygium er udbredt i Kina, Korea og Japan. Navnet kommer fra tri som betyder tre og pterygium, som betyder vinget og beskriver frugten.  Der er kun 2 arter indenfor slægten, og vi har begge to (Tripterygium regelii og T. wilfordii) levende i samlingen. Men vi har kun et eksempel af den sidste art. Derimod findes der 31 levende eksempler af T. regelii.  Alle var indsamlet i naturen og 27 af disse var indsamlet under Nordisk Arboretudvalgs ekspeditioner til Japan og Korea i 1976.  Tripterygium arter er traditionelt medicinplanter i Østasien og dens medicinske egenskaber er påvist.  Der findes i dag megen forskning på plantens kemi og medicinske egenskaber. Ligesom mange medicinplanter, er denne plante giftig, og en ekstrakt fra rødderne har varet brugt til insektgift. Ekstrakter fra disse planter har varet brugt til at behandle bl.a. gigt og cancer, og den siges at have en vis effekt mod HIV. 

Tripterygium regelii blev introduceret til Arnold Arboretum i USA i 1905, og derfra sent til Kew Gardens i London.  Arten var omtalt for første gang i Danmark i 1936. Vi har først fået frø af denne art i 1960 fra Arboretet i Wageningen, Netherlandene.  

Denne art er en løvfældende klatrende busk som bliver 2 m. høj uden understøttelse, men kan klatre højt op i træer. Barken på unge skud er gul til orange som bliver rød med tiden og senere grå.  Bladene er spredte på kvistene. De er ovale med en tandede rand og er tilspidsede.   Blomsterne er 5-6 mm, grønne og hvide, og er samlede i store toppe.  De har 5 bægerblade, 5 kronblade og 5 støvdragere som sidder på kanten af en kopformet disk. Blomsten er undersædig, er tredelte med en kort griffel. Frugterne er 3-vingede lysegrønne til de modner og bliver brune. De papiragtige vinger er hjerteformet ved basen.   

Tripterygium regelii er en livskraftig klatrende busk i Danmark med farverig kvister som lyser op på overskyede vinterdage. Grenene bøjer sig ned og vokser ned til grunden eller op ad nærliggende planter. Den har været anbefalet som en bunddækkende plante.  Måske er den ikke så pænt som T. wilfordii eftersom de sidste har påfaldende røde frugter, men denne art er mere hårdfør her i Danmark. Det er måske mulig at se planten andre steder i Danmark eftersom Arboretet har sent levende eksempler til prøvning i, for eksempel, Århus Botanisk Have, Københavns Botanisk Have og Arne Vagn Jakobsens planteskole i Glamsbjerg. 

Referencer

Bean, W.J. 1980 Trees and Shrubs Hardy in the British Isles Vol IV Ri-ZEight edition. John Murray publishers.  808 pp.

Lange, J. 1999. Kulturplanternes Indførselshistorie i Danmark indtil midten af 1900-talet. (Introduction History of Cultivated Plants in Denmark up to the middle of the 20th century). DSR Forlag, Frederiksberg C.  458 pp.

Mabberley, D.J. 1998. The Plant Book. The Bath Press, Bath, 858 pp.

Olsen, O. et al. 1997 Havens Planteleksikon. Træer og Buske. (Danish Plant Encyclopedia, Trees & Bushes). Det Danske Haveselskab Publisher, 674 pp.

Rehder, A. 1940. Manual of Cultivated Trees and Shrubs Hardy in North America 2nd edition. The Macmillan Co. New York.

Jensen, N. 1994. Guide til Arboretet i Hørsholm (Guide to the Arboretum Hoersholm, Denmark), Dansk Dendrologisk Årsskrift 12: 1-238.

Blomster fotos:  Plantentuin Esveld; http://www.esveld.nl/htmldia/t/trrege.htm