Have aralia - Aralia chinensis

Dansk navn:
have-aralia

Videnskabeligt navn:
Aralia chinensis

Familie:
Araliaceae (vedbendfamilien)

Højde:
Op til 5 m i Hørsholm arboretet

Blomstring:
August

Hjemegn:
Kina
 

Aralia chinensis Aralia chinensis
Aralia chinensis


Denne Aralia chinensis  på billedet findes ved Søvejen i kvadrat: 1014, position 2412.

Plantebeskrivelse: 
Man skal være modig for at vælge en månedens plante, når man er ikke helt sikker på, hvad navnet er. Men denne art er så imponerende, at jeg ikke kunne modstå fristelsen til at bruge den. Jeg har valgt at bruge navnet: Aralia chinensis, men faktum er, at den måske i stedet skal hedde Aralia stipulata.  Den ældste og den mest iøjnefaldende plante som vi har af denne art er af ukendt oprindelse og måske en hybrid.   

Slægten Aralia omfatter cirka 36 arter. Slægten har et spredt naturligt udbredelsesområde i Øst- asien og Nordamerika. I slægten  Aralia  findes træer, buske, klatrende, såvel som urteagtige planter. Forskellige dele af planten er blevet brugt til medicin eller mad afhængig af  arten. Barken af Aralia chinensis er giftig. De træagtige arter har et markant udseende og er meget dekorative planter. Aralia elata kan man for eksempel se i Tivoli i København.  Mange arter i denne slægt er tornede. Der er 3 arter af Aralia, som vokser i vores samling I Hørsholm og 8 eksemplarer af Aralia chinensis.  

Syv af de 8 eksemplarer i arboretsamlingen er fra en indsamling lavet i området omkring Mai ji bjerget i Gansu provinsen, Kina. Frøene blev doneret i 1996 af  Shanghai Botaniske Have igennem de botaniske havers frøsamarbejde. En af planterne vokser specielt hurtig og har nu en stammehøjde på cirka 4 meter og er flere gange højere end de andre planter fra dette frøparti.   

Det ældste træ vi har af Aralia chinensis var i sommer dækket af mange små hvide blomster i store blomsterstande. Den blomstrer tidligere end  Aralia elata fra Sydkorea. Den imponerende blomstring og frugtsætning, som ses på vores ældste eksemplar finder ikke sted hvert år.  Den sidste blomstring indtraf for 3 år siden. Nu skal man skynde sig for at se de imponerende bær, inden de bliver spist af fuglene. Ellers må man vente tre år til den næste blomstring.   

De dobbelt sammensatte blade kan blive lidt over 1 meter lange, og småbladene er typisk, men ikke altid uden stilke. Aralia chinensis kan skilles fra Aralia elata på at blomsterstanden har en lang hovedgren og at sidegrenene ikke kommer fra et punkt. Hos Aralia elata er hovedgrenen af blomsterstanden meget kort, så alle sidegrene ser ud som de spreder sig fra et punkt. Stammen er tydelig tornet. Frugtsætningen er iøjnefaldende med mange små sort-purpurfarvede bær (se billedet).            

Referencer:
Lange, J. 1994. Kulturplanternes Indførelshistorie i Danmark. (Introduction History of Cultivated Plants in Denmark). Jordbrugsforlaget, Frederiksberg C. 

Mabberley, D.J. 1997. The Plant Book. Cambridge University Press, Cambridge, UK.  Pp 51. 

Bean, W.J. 1976 Trees and Shrubs Hardy in the British Isles Vol 1. A-C. Bean and Murray publishers.  Pp 307.