Rødnervet løn - Acer rufinerve

Dansk navn:
rødnervet løn

Videnskabeligt navn:
Acer rufinerve

Familie:
Aceraceae (lønfamilien)

Højde:
Til 15 m

Blomstring:
forår inden bladene slå ud

Hjemegn:
Honshu, Shikoku, Kyushu, Yakushima,  Japan
 

Acer rufinerve Acer rufinerve


Den 27 år gamle Acer rufinerve som er vist på billedet er fra vildt indsamlet frø fra Daisen Bjerget i den sydlige del af Honshu øen i Japan. Træet kan findes blandt vores lønnetræer syd for den anden vista i Arboretet, kvadrat: 1410, position 2216.

Plantebeskrivelse:  
D
en særegne slangebark løn er især et af højdepunkterne i Arboretet om vinteren. De påfaldende hvide striber på stammer og grene er opstået af voks som samles i de lange revner i den udvidende bark. Disse striber forsvinder med tiden når barken bliver korkagtig. På et mellem stadie, dannes et rombe mønster (se foto). Denne iøjnefaldende bark er bedst bevaret i skyggen, for eksempel på de nordlige sider af træerne, eller i vores lønnetræssamling. Når træet udsættes for vind og vejr, forsvinder mønstrene i barken mens en korkagtig bark dannes. Træet er velegnet til en skovagtig have eller en skyggefuld gårdsplads. Acer rufinerve er den hurtigst voksende af de slangebark løn som findes i Hørsholm. Den ser ud til at være veltilpasset det danske klima, selv om vores ældste planter kun er 27 år gamle.  

Vi har 19 eksemplarer af Acer rufinerve i vores samling i Hørsholm. Vores ældste levende planter kommer fra Nordisk Arborets Udvalgs  ekspedition til Japan i 1976. Denne ekspedition var ekstremt værdifuld for introduktion af nye hårdføre provenienser af mange japanske arter til de nordiske lande. Vores livskraftigste træer kommer fra frø samlet på 1300 m højde på Daisen bjerget i det sydlige Honshu. 

Acer rufinerve var først rapporteret i Danmark i 1880 i den nu lukkede, Hesede planteskole. Denne planteskole var en pioner i introduktion af planter til Danmark. I dag fungerer planteskolen som den dendrologiske park, Paradishaven.  

Acer rufinerve er en af de mest almindelige slangebark løn i kultur. Dens smukke bark er altid en attraktion. Bladene skifter til røde og orange om efteråret, hvilket forøger dens anvendelighed som en haveplante.  Krydsbestøvning af denne art er sjælden og derfor giver havens frø sjældent hybrider.  

Disse løvfældende planter er små træer eller store busker som vokser langsomt i højden til 15 m.  Bladene er modsat hinanden, som i andre lønnetræer, men selve bladene er ikke typiske for et lønneblad.  De er tre lappede, med rustbrune hår på nerverne på den mørkegrøn underside, som forsvinder i sommerens løb. Sådanne hår findes ikke på blade på hurtigtvoksende skud. Artens navn rufinerve henviser til disse rustbrune hår på nerverne. Bladrandene er dobbelt savtakkede og basen er hjerteformet.  Denne art savner røde striber på barken og dette er et indicium til genkendelse.  Frugten er træagtige og vinget (som er typiske for løn) med en afrundet nød.     

Referencer:
Bean, W.J. 1976 Trees and Shrubs Hardy in the British Isles Vol I. A-C. Pp 229  Bean and Murray publishers.

Justice, D. 2002.  Snake Bark Maples at UBC Botanical Garden. Davidsonia 13: 44-58

Lange, J. 1994. Kulturplanternes Indførselshistorie i Danmark. (Introduction History of Cultivated Plants in Denmark). Jordbrugsforlaget, Frederiksberg C.

Mitchell, A. & Ødum S. .  1983. Træer i Nordeuropa. Gads forlag,  Copenhagen, pp. 354-355.

Rushforth, K. 1999. Trees of Britain and Europe. Harper Collins Publisher. 1336 Pp.