Kristtorn - Ilex aquifolium

Dansk navn:
Kristtorn

Videnskabeligt navn:
Ilex aquifolium

Familie:
Aquifoliaceae (kristtornfamilien)

Højde:
16 m i Danmark

Blomstring:
Maj

Hjemegn:
Det vestlige og sydlige Europa, Nordafrika og Kaukasus
 

Ilex aquifolium Ilex aquifolium
Ilex aquifolium


Den 68 år gamle Ilex aquifolium i billedet stammer fra frø samlet i Forstbotanisk Have i Charlottenlund. Denne kristtorn står syd fra vores samling af løn i kvadrat 1408 position 2118. Kort over kvadrater og positioner kan hentes på Arboretets hjemmeside under Digital Plantesøgning i Arboretet.

Plantebeskrivelse:
Ilex-slægten omfatter 400 til 800 arter beroende på hvilken bog man læser. At der findes stærkt forskellige idéer om hvor mange arter der er, er måske beroende på de mange naturlige hybrider. Som rhododendron er denne slægt dynamisk med mange hybrider og en tendens til let at danne mutanter. Ilex er en bredt distribueret slægt som kan findes i tempererede og tropiske områder på alle kontinenter undtagen Australien og Antarktisk.  Vi har kun 10 arter af Ilex i vores samling, til trods for at vi har prøvet 53 forskellige arter.   

I. aquifolium vokser naturligt i det vestlige Danmark og har sin nordlige grænse ved kysten i Norge. Det er det eneste stedsegrønne løvtræ i Norden. Nu findes den selvsået fra haver i mange dele af Danmark. I mange årtier har den sået sig i Forstbotanisk Have i Charlottenlund, og nu også i Arboretet.  Her kan man finde selvsåede individer spredt i områder nær modertræer, hvor græsset ikke konkurrerer for meget, for eksempel under bøgetræer og selv i den mørke skygge af Taxus baccata. Denne invasion af kristtorn til nye områder er måske et resultat af de varme vintre vi har haft de seneste år. Vi har 23 registrerede eksemplarer af Ilex aquifolium i samlingen i Hørsholm og mange ikke registrerede selvsåede frøplanter.     

I. aquifolium danner let nye stubskud. Det kan hjælpe den til at overleve i de koldeste vintre, efter den har varet stærkt skadet af frosten.  Vores ældste registrerede eksemplar blev plantet i Forstbotanisk Haven cirka 1840. Den blev fældet i 1945, men den har sendt nye skud op fra stubben og så har overlevet i mange år. 

Ilex aquifolium er et stedsegrønt træ med en kegleformet krone i unge træer, og en uregelmæssig krone med opadbuede grene i gamle træer. De spredte stedsegrønne blade er typisk tornede, men i gamle træer er de hel randede opefter i kronen oven for den højde, hvor græssende dyr kan nå.  Bladende er blanke og mørkgrønne på oversiden og lysere matgrønne på undersiden. Barken er jævn og lysegrå og ofte med vorter. Blomsterknopperne er tæt samlet i bladhjørnerne. Blomstring sker i maj, med grupper af små hvide duftende han eller hun blomster. Han- og hunblomster er på særskilte træer.  Frugten er en rød bærlignende stenfrugt, det vil sige at kernen sidder ind i en skal, som sidder i en kødet frugt.   Skallen lader den passere igennem en fugls tarm uden at tage skade, men spiring er udsat til skallen er nedbrudt.  Frugten kan holde på et træ hele vinteren, hvis den er ikke bliver spist af fuglene.  Solsorte ses ofte flyvende ud af vores kristtorn træer på denne årstid, når de bliver forstyrret af nysgerrige dendrologer.         

Arten er et velkendt og iøjnefaldende træ med en historie i folklore helt tilbage til romertiden.  Den er værdifuld til haven. Dels som en kilde for Juledekorationer og dels har den noget i sig med sine røde frugter og glinsende grønne blade, som gør haven lysere i de mørkeste måneder.  Både han og hun træer behøves for at huntræerne kan danne frugt, men der er fine kultivarer af begge køn.  Kristtorn tåler klipning godt og kan bruges til hæk og buske i forskellige former og endog som espalier opad huset.

Referencer:
Bean, W.J. 1973. Trees and Shrubs Hardy in the British Isles Vol II. D-M. Bean and Murray publishers.  784 pp.

Galle, F.C. 1997. Hollies The Genus Ilex. Timber Press, Portland Oregon.  537 pp.

Mabberley, D.J. 1998. The Plant Book. The Bath Press, Bath, 858 pp.

Mitchell, A. & Ødum S. 1983. Træer i Nordeuropa (Trees in Northern Europe). Gads Forlag, Copenhagen, pp. 413pp.

Møller, P.F. & Staun, H. 2001. Danmarks Træer og buske (Denmarks Trees and Bushes). Politikens Forlag A/S, Copenhagen, 336 pp.

Olsen, O. et al. 1997 Havens Planteleksikon. Træer og Buske. (Danish Plant Encyclopaedia, Trees & Bushes). Det Danske Haveselskab Publisher, 674 pp.

Rushforth, K. 1999. Trees of Britain and Europe. Harper Collins Publisher. 1336 pp.