Papirbarkløn - Acer griseum

Dansk navn:
Papirbarkløn

Videnskabeligt navn:
Acer griseum

Familie:
Aceraceae (lønfamilien)

Højde:
Efter forlydende op til 10 M i Danmark (85 år gammelt træ)

Blomstring:
Uanselig, ses samtidig med bladene på forår

Hjemegn:
Central Kina Hubei, Hanan, Saanxi, Gansu & øst Sichuan
 

Acer griseum Acer griseum
Acer griseum


De 56 år gamle papirbarkløn på billederne kan findes syd for Arboretets hovedvej i kvadrat 1611 position 110, i acersamlingen.

Plantebeskrivelse:
Med sin afskallende kobberrøde bark er denne løn let at genkende. Den påfaldende bark er et smukt indslag i vinterhaven. Endvidere står efterårsfarven på bladene i kontrast til barken og den blå himmel på solrige efterårsdage. Denne art er beskrevet som en af de fem bedste løn til havebrug.  Den langsomme tilvækst og lave vedligeholdelse gør den til et ideelt træ i mindre haver. Træet kaster kun moderat skygge så det kan med fordel indplantes sammen med mindre planter. Desværre er spiringen af frøerne normalt mindre end 5 % og den er svær at lave stiklinger af, hvilket gør det svært at lave planter i Damnark  

Acer griseum blev introduceret fra Kina til Europa i 1901. I naturen forekommer den i blandingsskov som et underskovstræ. Det ældste af  de 9 træer i vore samlinger findes i Forstbotanisk Have i Charlottenlund. Det blev erhvervet i 1929 fra Hilliers Planteskole i England.  

Kronen er opretstående men bliver kuplet med alderen. Barken er let kendelig med sine afskallende, rødbrune eller kobberfarvede flager med brunlig/orange bark under.  Knopperne er kegleformede og i modsatte par, skuderne udvikler den afskallende bark, når de er 3 til 5 år gammle.  Bladene er trekoblede 10 x 14 cm. Småbladene er med spids ende. Endesmåbladet med en kileformet grund og et par store tænder. Sidesmåbladene er med asymmetrisk  grund.  Stilken er rund, rødlig og tæt håret. Bladene kan blive orange eller røde ved udspring og stærkt højrøde, røde eller orange om efteråret.  Nødderne er hårede, med en tyk skal og næsten parallelle sider på vingerne.

Referencer:
Mitchell, A. & Ødum S. .  1983. Træer i Nordeuropa. Gads forlag,  Copenhagen, pp. 354-355. 

Rushforth, K. 1999. Trees of Britain and Europe. Harper Collins Publisher. Pp 1135-1136 

van Gelderen, D.M., de Jong, P.C. & Oterdoom, H.J. 1994.