Kinesisk troldnød - Hamamelis mollis
Dansk navn:
Kinesisk troldnød
Videnskabeligt navn:
Hamamelis mollis
Familie:
Hamamelidaceae (Troldnøddefamilien)
Højde:
Op til 5 m i Hørsholm Arboretet
Blomstring:
Februar og Marts
Hjemegn:
Centrale og vestlige Kina
Den 53 år gamle Hamamelis mollis som er vist på billedet, er fra frø, indsamlet fra den ældste plante i Forstbotanisk Have, Charlottenlund. Den findes ved den første lange plæne efter indgangen til Arboretet i kvadrat: 1114, position 2823.
Plantebeskrivelse:
Beskrevet som den fineste art indenfor Hamamelis slægten, er denne mærkværdig plante i fuld blomst i midten af februar, de fleste år i Hørsholm. Medens Hamamelis virginiana, (månedens plante i november sidste år), markerer slutningen af blomstringssæsonen, markerer denne art begyndelsen af blomstringssæsonen i februar. Således, er der kun to måneder hvor der ikke er planter i fuld blomst i Hørsholms Arboretet.
Vi har 13 eksemplarer af Hamamelis mollis i vores samling i Hørsholm plus fem eksemplarer i Forstbotanisk Have i Charlottenlund. Vores ældste plante (i Charlottenlund) er fra 1907, og den ser stadig frisk ud. Individer i blomst fylder luften med deres dejlige duft, så man ofte ved hvornår man nærmer sig en plante, inden man ser blomsterne. Vores planter producer spiredygtige frø, men de er ofte hybrider med den japanske troldnød som blomstrer samtidig. Desværre, har vi ingen eksemplarer, som vi er sikre på, er indsamlet i en naturbestand.
Hamamelis mollis blev først videnskabeligt beskrevet i 1888 fra eksemplarer, som var indført til vesten i 1879. Vores eksemplar fra 1907 i Forstbotanisk Have, er muligvis den første indførte plante til Danmark. Den blev købt i Hesse Planteskole, i Ostfriesland, Tyskland. Måske ikke tilfældigt, indsamlede og genintroducerede E. H. Wilson denne art til vesten samme år.
Selv om den ikke er en almindelig plante i haver, fortjener den at blive brugt meget oftere. Den blomstrer på et tidspunkt hvor man savner at se og dufte til blomster. Bladene har en tiltrækkende klar gul farve om efteråret. Den har få alvorlige sygdomme eller insektangreb. Vi har selv et eksemplar som muligvis er inficeret med honning svamp (Armillaria sp.).
Denne bladfældende busk (eller lille træ) vokser langsomt indtil den er 3 til 6 meter høj og cirka lige så bred. Bladene er spredt på grenene, der er bredere mod spidsen end i midten (omvendt ægformet), har en tendens til at blive ulige hjerteformet ved basen, og er tæt behåret nedenunder. Artsnavnet mollis betyder blød, måske fordi denne art har bløde hår på bladene. De fire gyldent gule og strop-lignede kronblade er ikke så krøllede som hos H. Japonica, og er mere prangende. Bægerbladene ved basen er rødbrune i farven. Frugten er en træagtig kapsel med to skinnende sorte frø.
Referencer:
Bean, W.J. 1976 Trees and Shrubs Hardy in the British Isles Vol II. Pp 318-319 A-C. Bean and Murray publishers.
Houtmen, R. T. & van der Werf, W.J. Hamamelis sortimentsondersoek en keuringsrapport (A report from the assessment of varieties of Hamamelis). Dendroflora 39: 30-59.
Lange, J. 1994. Kulturplanternes Indførelshistorie i Danmark. (Introduction History of Cultivated Plants in Denmark). Jordbrugsforlaget, Frederiksberg C.
Poor, J.M. & Brewster, N.P. 1996. Pp. 128. Plants that Merit Attention. Shrubs. Timber Press Publisher.
Rushforth, K. 1999. Trees of Britain and Europe. Harper Collins Publisher. 1336 Pp