Åkandemagnolia - Magnolia sieboldii
Dansk navn:
åkandemagnolia
Videnskabeligt navn:
Magnolia sieboldii
Familie:
Magnoliaceae (Magnoliefamilien)
Højde:
op til 3 m.
Blomstring:
Sent maj til august
Hjemegn:
Japan, Korea, og Kina
Den 27 år gamle Magnolia sieboldii på billedet stammer fra frø indsamlet i 900 meters højde på bjerget Daekyu-san i Sydkorea. Planten står på den nordlige side af Hovedvejen lige efter den anden græsplæne: i kvadrat 1512 position 3106.
Plantebeskrivelse:
Slægten Magnolia omfatter cirka 80 arter fra tempererede og tropiske dele af Østasien og Amerika (før sidste istid voksede magnolier også i Europa). Slægten blev navngivet af Carl von Linné, til ære for den højt respekterede franske botanist, Pierre Magnol. Slægten rummer både stedsegrønne og løvfældende arter og er kendt for at danne de største blomster af alle tempererede træagtige planter. Magnolier er velkendte haveplanter, men nogle er også blevet brugt i medicin (for eksempel M. officinalis), som krydderi (M. virginiana eller sweet bay på engelsk ) og veddet har været brugt til mange forskellige formål. Vi har syv magnolie arter voksende i Hørsholm og fem arter i Forstbotanisk Have i Charlottenlund. Denne måneds plante, Magnolia sieboldii, er en af mine yndlingsplanter på grund af dens smukke blomster.
De enkelte blomster hos M. sieboldii med deres rent hvide blosterblade, rødlige støvtråde og bleggule frugtblade, ser så perfekte ud at de næsten virker kunstige. Blomsternes milde duft er endnu en grund til at dette er en af de arter jeg holder mest af (duften er stærkere hos underarten sinensis). Efter en storblomstringstid i det tidlige juni kommer blomsterne enkeltvist over næsten hele sommeren. Magnolia sieboldii er den mest almindelige magnolie i vores samling og vi har elleve eksemplarer af den. Der findes fire forskellige provenienser som er indsamlede i naturen af Nordisk Arborets Udvalg under en ekspedition til Korea i 1976, men der er kun en eller to eksemplarer fra hver proveniens. Resten af vores planter stammer fra ukendte provenienser eller fra dyrket materiale. Botanisk Have i København har en eller flere vildt-indsamlede individer fra Japan. Arten er rapporteret som den nordligst voksende magnolia i Asien.
Oprindeligt fik arten navnet Magnolia parviflora i 1846, men navnet blev ændret til M. sieboldii in 1853, på grund af at det oprindelige navn allerede var brugt for en anden plante. Arten blev introduceret til Danmark før 1905.
Denne løvfældende busk eller lille træ har bleggule efterårsfarver og stærkt røde, koglelignede frugter. De bredt elliptiske, 10-15 cm lange blade er helrandede, hvilket er typisk for slægten. Underarten sinensis skiller sig ud ved at have bløde, tætsiddende hår på undersiden af bladene. Blomsterne er skålformede, fra 7- 10 cm brede, med ni blosterblade, mange påfaldende rødlige støvtråde og bleggule eller grønne koglelignede frugtblade. Blomsterne er ofte mere eller mindre vandret stillede så man ser ind i blomsten, til forskel fra andre magnolier med oprette blomster (i underarten sinensis hænger blomsterne). Frugterne er hængende og stærkt røde med orange frø.
Arten formeres relativt let fra frø, men den krydser gerne med andre arter og frø fra haver med flere arter kan producere afkom som ikke er helt rent. Magnolia sieboldii kan sprede sig naturligt ved at danne rødder på levende grene som ligger hen ad jorden. Store, brede buske kan udvikles på denne måde. Arten kan begynde at blomstre allerede når den er ung, til forskel fra mange andre magnolier. Typisk behøver magnolier mange år inden blomstringen begynder. Blandt andet af denne grund bliver de fleste magnolier formeret fra stiklinger eller podninger.
Referencer
- Bean, W.J. 1973. Trees and Shrubs Hardy in the British Isles Vol II. Bean and Murray publishers. 784 pp.
- Lange, J. 1994. Kulturplanternes Indførselshistorie i Danmark. (Introduction History of Cultivated Plants in Denmark). Jordbrugsforlaget, Frederiksberg. 458 pp.
- Langschwager, L. 1997. Havens Planteleksikon, Træer og Buske; Bind I Det Danske Haveselskab Lyngby. 360 pp.
- Treseder N.G., 1978. Magnolias. Faber & Faber London, 245 pp.