Guldazalea - Rhododendron luteum
Dansk navn:
guldazalea
Videnskabeligt navn:
Rhododendron luteum
Familie:
Ericaceae (lyngfamilien)
Højde:
Op til 3 meter i vores samling
Blomstring:
Sidst i maj og juni
Hjemegn:
Østlige Europa og Kaukasus, nord for Polen
Den 45 år gamle Rhododendron luteum i billedet stammer fra frø fra Arboretum Mlynany Bratislava, Slovakiet. Planten i billedet står sammen med samlingen af azalea, ved Rhododendron Dalen og Spejdersøen, i kvadrat 2104, position 2938.
Plantebeskrivelse:
Med sin kraftige duft og strålende gule blomster er Rhododendron luteum et af de dominerende elementer i arboretet i begyndelsen af juni. R. luteum hører til sektionen Pentathera i slægten Rhododendron. Arterne i denne sektion har spredte blade, 5 støvblade og tæt behåring på kronbladenes yderside. De stammer fra Nordamerika, med to undtagelser, hvoraf den ene er fra det østlige Kina og Japan mens den anden er Europas eneste azalea.
Blomstringsperioden hos Rhododendron luteum er ganske lang for en rododendron, idet blomsterne i hver klase ikke åbner sig samtidigt. Iøjnefaldende efterårs farver er også typisk for arten. Vi har omkring 75 eksemplarer af R. luteum i vores samling i Hørsholm. Det er imidlertid svært at bedømme det præcise antal, da mange af planterne står i meget tætte grupper. Vores ældste eksemplarer er fra 1952 fra J. Madsens Planteskole, i Middelfart. Vores dokumenteret vildt indsamlede materiale kommer fra forskellige steder i Kaukasus og fra Grækenland og Tyrkiet.
Rhododendron luteum blev oprindeligt kaldt Azalea pontica af Carl von Linné. Senere blev navnet ændret til Rhododendron flavum, og endeligt til R. luteum in 1830. Man kan af og til se de gamle navne blive brugt. Arten har været dyrket i Danmark i hvert fald siden 1831. Den er stadigvæk en populær haveplante i en stor del af Europa. Den er blevet naturaliseret i Storbritannien, heldigvis uden at skabe problemer (i modsætning til R. ponticum). I sin hjemegn derimod, kan den blive et besværligt ukrudt som spreder sig med underjordiske udløber og reducerer udbyttet fra græsningsområder.
Det er livskraftige, løvfældende, opretstående buske som kan sprede sig med udløbere. De aflange blade er 5 til 15 cm lange og 1.5 til 4 cm i bredden. Begge sider af bladene er dunhårede i begyndelsen men senere uden hår undtagen enkelte kirtelhår. De får ofte stærke røde og orange efterårsfarver. Unge kviste og blomster kan også have klæbrige kirtelhår. Blomsterne åbner sig inden eller samtidig med bladudspring og åbner successivt i hver enkelt blomsterstand. Dette sidste træk er variabelt hos os, og hos nogle planter åbner blomsterne sig mere eller mindre samtidigt. Kronbladene danner en tragtformet blomst som har klæbrige hår på ydersiden. De er stærkt gule med en mørk plet og kraftigt duftende. Af og til ses orange blomster. Arten kendes fra sin nærmeste slægtning R. austrinum på at den har et kortere kronrør, stærkere duft og på at være den eneste azalea som vokser naturligt i Europa og Vestasien.
Den er velegnet som haveplante i Danmark. Blomstringen er reduceret hos planter som vokser i skygge, og på de mørkeste voksesteder i arboretet udebliver blomstringen fuldstændigt. Fotografier fra dens hjemegn viser at den ofte vokser på åbne bjergskråninger. Fordi den spreder sig med udløbere er det let at opformere nyt afkom fra specielt gode moderplanter. Den producerer også store mængder spiredygtigt frø og opformeres oftest fra frø. Fordi den er let at opformere har arten været anvendt til grundstammer for podninger. Umiddelbart efter at den blev introduceret som haveplante, blev der fremstillet en række hybrider.
Referencer:
Bean, W.J. 1976 Trees and Shrubs Hardy in the British Isles Vol III. N-Rh. Bean and Murray publishers. 973 pp.
Cox, P.A. 1990. The Larger Rhododendron Species. B.T. Bratsford Ltd. London 389 pp.
Cox, P.A. & Cox, K.N.E. 1997. The Encyclopedia of Rhododendron species. Glendoick Publishing, Perth Scotland. 396 pp.
Davidian, H.H. 1995. The Rhododendron Species. Vol IV. Azaleas. Timber Press Inc. Portland. 184 pp.
Jørgensen, Per M. 2003. Rhododendron i det norske arboret på Milde. 2nd addition, Vigmostad & Bjørke AS, Bergen. 264 pp.