Rhododendron albrechtii
Videnskabeligt navn:
Rhododendron albrechtii
Familie:
Ericaceae (lyngfamilien)
Højde:
til 2 m i vores samling
Blomstring:
Sidst i april og først i maj
Hjemegn:
Japan, subalpine områder midt i øen Honshu til øen Hokkaido.
Den 45 år gamle Rhododendron albrechtii i billedet stammer fra frø fra Dortmund Botaniske Have. Arten kan ses både i lunden med valnøddetræer og i rhododendrondalen, for eksempel i kvadrat 2103
Plantebeskrivelse:
Sidste år havde blomstringen i rhododendron og azalea kulmineret i uge 19 (10-16 maj) hvor over 30 arter havde åbnet deres blomster. I år, på grund af den kolde periode sent på vinteren, forventes det at blomstringen for de fleste arter sker en uge eller to senere. Denne måned har jeg taget en af de tidligt blomstrende arter op, Rhododendron albrechtii. Rhododendron albrechtii tilhører sektion Sciadorhodion inden for slægten Rhododendron. I modsætning til de fleste andre rhododendron arter, krydser ingen af de 4 arter i denne sektion med andre arter. Derfor kan endog et arboretet som vores, med mange arter, producere rene frø fra disse arter. Tre af arterne i denne sektion stammer fra Japan og den fjerde (R. schlippenbachii) er fra Korea og nærliggende områder i Kina På grund af de elegante blomster har Professor Per Jørgensen fra Milde Arboretet i Norge skrevet at den burde omdøbes til Elegantorodion.
Rhododendron albrechtii er ligesom R. schlippenbachii en af de mest pragtfulde azaleaer i Arboretet. Sammenlignet med R. schlippenbachii er blomstrerne mørkere i farven men mindre i størrelse. Den er velegnet til de kølige somre i det sydlige Skandinavien. Vi har seksten eksemplarer af Rhododendron albrechtii i Hørsholm og vores ældste eksemplar er fra 1958. De vildindsamlede eksemplarer stammer øen Honshu i Japan.
Rhododendron albrechtii blev først beskrevet ud fra eksemplarer indsamlet af Dr. Albrecht i 1860erne da han arbejdede for Ruslands konsulat i Hokkaido. Den var fortsat ukendt i kultur i den vestlige del af verden indtil 1914, hvor Arnold Arboret i USA distribuerede frø indsamlet af E.H. Wilson. Ikke desto mindre, var arten stadigvæk sjælden i Europa i den næste 25 år. Det er lidt overraskende, eftersom R. albrechtii er vidt udbredt i det centrale og nordlige Japan. Jeg har ikke fundet oplysninger om hvornår arten først blev introduceret til Danmark. Vi har et eksemplar i Forstbotanisk Have i Charlottenlund som er dateret cirka1950.
Det er løvfældende buske, ofte med stærkt gule efterårsfarver. De omvendt ægformede blade er spredt på kraftige skud, men kan sidde i kranse af 5 blade på korte skud. Kanten på bladene samt over- og undersiderne er behåret. Unge skud og blomsterstilke har klistrede kirtelhår. Blomsterne sider i grupper af 2-5, og er 3-4 cm brede. De åbner før eller samtidig med bladudspring. De 10 støvdragere optræder i grupper med 5 korte og 5 lange. Frøkapslerne er dækket af kirtelhår.
Det er en af de bedre azalea arter til haver med mange træer, men den ses ikke så ofte i Danmark. Den har ikke noget officielt dansk navn. Selvom blomsterne har stærke farver, er de ikke så skrigende som hos mange andre azalea hybrider. Blomstringen vores eksemplarer begynder lidt før R. schlippenbachii. Arten trives både i fuld sollys og i let skygge i vores samling.
Referencer:
Jørgensen, Per M. 2003. Rhododendron i det norske arboret på Milde. 2nd addition, Vigmostad & Bjørke AS, Bergen. 264 pp.
Cox, P.A. 1990. The Larger Rhododendron Species. B.T. Bratsford Ltd. London 389 pp.
Cox, P.A. & Cox, K.N.E. 1997. The Encyclopedia of Rhododendron species. Glendoick Publishing, Perth Scotland. 396 pp.
Davidian, H.H. 1995. The Rhododendron Species. Vol IV. Azaleas. Timber Press Inc. Portland. 184 pp.